Ekonomika

Ilustrační fotografie

Těšíte se na léto? Zloději také, budou mít žně

Ekonomika

Už se těšíte na léto a dlouho očekávanou dovolenou? Nejste sami. Právě během letních měsíců totiž dochází k největšímu počtu vloupání. Důvodů je několik: lidé během léta nechávají své příbytky bez dozoru, více cestují a také častěji nechávají otevřená okna a vchodové či balkónové dveře. Vyplatí se proto ještě před létem zkontrolovat základní zabezpečení vašich domovů. Budete-li dodržovat několik jednoduchých pravidel, můžete riziko, že se lupiči objeví u vás doma, podstatně eliminovat.

Ilustrační fotografie

Horníci z OKD stále nevědí co bude s jejich platy ani firmou

Ekonomika

Horníci krachující OKD stále nevědí, zda dostanou výplatu. Takový je závěr dnešní schůzky insolvenčního správce v Karviné. Čeští politici navíc spekulují proč má jeden z nejbohatších Čechů Pavel Tykač o zadluženou společnost zájem. Podle některých je to jen promyšlený tah - aby mohl tlačit na prolomení limitů těžby ve svých dolech.

Ilustrační fotografie

Na cestě k Orwellovi: Dnes EET zítra bez hotovosti

Ekonomika

Elektronická evidence tržeb (EET) je horké téma posledních dní. Existují stovky argumentů pro a stovky argumentů proti. Tento článek nemá být kritikou zavedení evidence jako takové jen sci-fi polemikou, kam až může státní kontrola zajít? Informuje Petr Vlasák, hlavní analytik, tginvest.cz.

Ilustrační fotografie

dTest: E-shopy neumí označovat textil a porušují předpisy

Ekonomika

dTest znovu po třech letech provedl průzkum v českých e-shopech s textilem. Zjistil, že více než polovina ze 43 zkoumaných obchodů uvádí nesprávné údaje o materiálovém složení textilu a více než 80 % obchodů neinformuje před nákupem o správné údržbě textilního zboží.

OKD

Ekonomika

Strach v OKD: Bude na výplaty?

Situace okolo krachujícího OKD se dala do pohybu. Už zítra by mělo být jasné, zda insolvenční správce sehnal peníze na výplaty pro bezmála deset tisíc horníků. Řekl to dnes ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Ilustrační fotografie

Nemocenská pro živnostníky? Tři možnosti, jak se pojistit

Ekonomika

Podobně jako v mnoha dalších oblastech, i v případě nemoci se musejí živnostníci spoléhat sami na sebe, aby si kompenzovali výpadek pravidelných příjmů. Na rozdíl od zaměstnanců nemohou automaticky počítat s žádnou nemocenskou podporou vyplácenou zaměstnavatelem a později státem. OSVČ mají v podstatě tři možnosti, co podniknout, aby nezůstaly bez prostředků, když jim nemoc, obzvlášť ta dlouhodobá, nedovolí pracovat. Každá z variant předpokládá, že začnou jednat v předstihu ještě dříve, než onemocní.

Tower Bridge, Velká Británie

Brexit je jen zástěrkou maskující nevyhnutelnou recesi Velké Británie

Ekonomika

Blížící se volby o Brexitu jsou celkem ironické, protože Británie do Evropské unie vlastně nikdy pořádně nevstoupila. Jako dítě sedmdesátých a osmdesátých let si jasně vybavuji, jak paní Thatcherová bojovala s EU o každou píď. Přesvědčila ji, aby se smířila s její verzí unie, aspoň po finanční stránce. Informuje Steen Jakobsen, hlavní ekonom Saxo Bank.

Ilustrační fotografie

Akciím se na začátku týdne příliš nedaří

Ekonomika

Evropským akciovým burzám se vstup do nového týdne příliš nepovedl. Index Stoxx 600 ztrácí zhruba 0,4 %. K prodejním tlakům zavelelo hned několik událostí. Akcie výrobců aut tlačí dolů obvinění automobilky Fiat Chrysler Automobiles z manipulace emisí, které však management firmy popírá. Akcie německé chemičky Bayer ztrácí poté, co zveřejnila finanční podmínky možné akvizice americké společnosti Monsanto, kterou trhy ohodnotily za příliš drahou. Nedaří se energetickým titulům, které sráží na kolena klesající cena ropy. V neposlední řadě investoři nadále spekulují o možném dřívějším zvyšování úrokových sazeb americkou centrální bankou. Informuje Miroslav Frayer, analytik Komerční banky.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Stát chce zavést povinný poplatek za rekreaci

Dovolená v Česku se rodinám pravděpodobně prodraží. Chystaná novela o místních poplatcích totiž počítá s tím, že se zvedne poplatek za rekreační pobyt. Dnes je to maximálně patnáct korun na osobu. Nově by se mělo platit zhruba jedno euro tedy 27 korun za noc - poplatek by měl být navíc oproti dnešku pro všechny obce povinný.

Ilustrační fotografie

Poplatky za půdu pro veřejně prospěšné stavby brání rozvoji území

Ekonomika

Půdu na veřejně prospěšné stavby je třeba zlevnit, omezuje totiž rozvoj území. Poukazuje na to Svaz měst a obcí ČR. Podporuje tak senátní znění novely zákona o ochraně zemědělského půdního fondu (ZPF). Právní úprava počítá s tím, že se za půdu pro veřejně prospěšné stavby, jako jsou třeba školy, školky, domovy pro seniory, úřady, hřbitovy aj., v zastavěném území nebude platit. V zastavitelné ploše by se poplatek za vynětí pozemku ze ZPF měl počítat pouze podle bonity půdy. Předlohu má toto úterý, tedy 24. května, projednat Poslanecká sněmovna.

Peníze CZK, ilustrační fotografie

Ostudné plýtvání státních peněz. Rozlučka či welness za statisíce

Ekonomika

Rozlučka zaměstnanců za 300 tisíc korun, wellness pobyty za téměř 600 tisíc korun nebo nesmyslné členství generálního ředitele a dalších zaměstnanců v různých organizacích, to jsou podle Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) jen některá nehospodárná pochybení agentury CzechTourism.

Ilustrační fotografie

České firmy zoufale hledají zhruba 130 000 zaměstnanců

Ekonomika

České firmy zoufale hledají zhruba 130 000 zaměstnanců. Některé ze společností dokonce uvažují, že kvůli nedostatku pracovní síly odejdou za hranice. Přijít by mohli třeba lidé z Ukrajiny - jenže dostat je do Česka je podle firem takřka nemožné. Vládě vyčítají vízovou politiku - vyřídit pro ně víza totiž trvá i rok.

Evropská měna EURO, ilustrační fotografie

Otevřeně? Euro bylo obrovskou chybou, eurozóna umírá

Ekonomika

Brexit, tedy odchod Velké Británie z Evropské unie, je na jazyku politiků a expertů stále častěji. Larry Elliott, ekonomický expert britského deníku The Guardian, v souvislosti s tím uvádí, že by se Británie měla odpoutat od EU, jejíž projekt jednotné měny selhal.

Peníze CZK, ilustrační fotografie

Důchody lepší díky imigrantům? Odbornice promluvila

Ekonomika

V souvislosti s debatou o přijetí migrantů se často hovoří o tom, že uprchlíci by mohli "nakopnout" ekonomiku a tak například přispět na důchody. Analytička Lenka Zlámalová ale tvrdí, že migrace nám budoucí důchody nezajistí a budeme jednoduše muset pracovat déle.

Evropská unie, ilustrační fotografie

Vztah Polska s EU se přiostřuje

Ekonomika

Konzervativní revoluce zahájená stranou Právo a Spravedlnost vedla k nárůstu politických rizik, které způsobily propad zlotého. Status zlotého jako bezpečného přístavu je pro investory už jen dávnou vzpomínkou. Od dubna je zloty měnou s nejhorší výkonností z rozvíjejících se trhů a vůči euru oslabil o 5,4 %. V dohledné době nevidím naději na zastavení poklesu polského zlotého. Tři rizika by mohla kurz EURPLN dotlačit výš na úroveň 4,45. Informuje Christopher Dembik, ekonom, Saxo Bank.

Ilustrační fotografie

Ovlivní Brexit trh s nemovitostmi?

Ekonomika

V období nejistoty před konáním britského referenda o členství v EU bude pravděpodobně docházet ke znehodnocení libry, což povede ke ztrátám relativních hodnot nemovitostí ve Velké Británii. Podle odborníků Fidelity International, globálního lídra v oblasti investic, bude oddělení librových aktiv od aktiv v eurech klíčovým aspektem řízení portfolia nemovitostí investorů. Slabá libra by však naopak mohla být příležitostí pro investory platící v amerických dolarech.

Ilustrační fotografie

Vyženeme děti ze škol na pole a do dílen, plánuje vláda

Ekonomika

Premiér Bohuslav Sobotka se včera dohodl se zástupcem podnikatelů a živnostníků na smělém plánu. Ve snaze přitáhnout děti k řemeslu a fyzické práci chce vláda zavést povinné hodiny ve školních dílnách a na školních políčkách se zeleninou. Informuje o tom dnešní MF Dnes.

Stříbro, ilustrační fotografie

Ekonomika

Čtyři důvody, proč investoři věří v růst ceny drahých kovů v roce 2016

Drahé kovy zůstávají v roce 2016 na pozici komoditních vůdců – nejen že se drží, ale postupně i přidávají na hodnotě. Třeba stříbro přidalo od začátku roku již kolem 25 %, zlato narostlo víc než o pětinu. Globální ekonomická situace takovým trendům nahrává a investoři jsou si toho dobře vědomi – tento dobrý začátek tak může být jen kapkou z toho, co se udá ve zbytku roku. Hospodářské a měnové problémy mnoha států a předních hráčů totiž mohou dál hrát ve prospěch drahých kovů a vytvářet potenciál pro jejich růst – vzniká tak bezpečný přístav pro investory, kteří chtějí uchránit své bohatství. Co všechno tedy růstu cen kovů nahrává? Informuje Jakub Petruška, investiční analytik, Zlaťáky.cz

Peníze CZK, ilustrační fotografie

dTest: Nenechte se nachytat. Statisícovou výhru za nákup jen tak nedostanete

Ekonomika

Stalo se vám, že jste v poštovní schránce našli objemnou obálku, která překvapivě oznamovala vaši nominaci na statisícovou výhru? Vypadá to, že si stačí jen objednat zboží z přiloženého katalogu a výhra je vaše. Nenechte se však nachytat. Nejspíše se jedná o zakázanou agresivní obchodní praktiku.

Ilustrační fotografie

Jak na osobní finance? Pomůžou chytré aplikace

Ekonomika

Naše babičky si při udržování rodinného rozpočtu musely často vystačit s tužkou, papírem a pár obálkami nebo hrníčky. Moderní technologie dnes ale správu osobních financí výrazně usnadňují. Díky aplikacím se z každého smartphonu může stát chytrá peněženka a analytické centrum, díky kterým budete mít o svých penězích větší přehled. Vyplatí se to.

Aktuálně se děje

30. dubna 2024 10:15

29. dubna 2024 10:43

Macron žádá revoluční změnu fungování Evropské centrální banky. Na dluh Francie by se skládali občané celé eurozóny

KOMENTÁŘ Lukáše Kovandy: Francouzský prezident Emmanuel Macron žádá revoluční změnu fungování Evropské centrální banky. Měla by být v důsledku tolerantnější k inflaci. Francii by to ulevilo od nákladů dluhu. Ovšem občané eurozóny by tím více ztráceli na kupní síle svých úspor a příjmů.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy