Hledáte práci? V Chorvatsku u moře jsou tisíce volných míst

Přestože se nezaměstnanost v Chorvatsku pohybuje kolem 17 %, na chorvatském pobřeží a na ostrovech jsou tisíce volných míst. Zaměstnavatelé už jsou zoufalí a hledají sezónní pracovníky po celé Evropě.

Chorvatsko, ilustrační fotografie
reklama

Chorvatsko sice trápí vysoká nezaměstnanost, hoteliéři a majitelé restaurací ale mají problém obsadit sezónní místa v přímořských oblastech. Podle webu Dnevnik.hr měli vloni Chorvaté problém naplnit 22 tisíc pracovních míst, letos by jich mohlo být až 30 tisíc!

Asociace chorvatských zaměstnavatelů tak na schůzce s ministryní práce Nadií Šikičovou a ministrem turistiky Antonem Klimanem varovala, že se Chorvaté neobejdou bez toho, aby na sezónní práce najali cizince.

"Je to absurdní, že na jednu stranu máme velký počet nezaměstnaných, a na druhou stranu nemáme lidi, kteří by chtěli v turismu pracovat," uvedli zástupci asociace zaměstnavatelů na schůzce s vládními představiteli.

Jenže jen 10 % nezaměstnaných reaguje na nabídky úřadu práce, pokud jim nabízejí nějaké sezónní zaměstnání v sektoru služeb. Většina z nich nesouhlasí s podmínkami, které zaměstnavatelé nabízejí.

"Poprvé jsme doslova vydíráni. Pracovníci nás vydírají a žádají o vyšší platy, lepší podmínky, placené ubytování," napsala emailem webu Dnevnik.hr ředitelka asociace zaměstnavatelů Natalie Komen Bujasová.

Podmínky sezónních zaměstnanců ale rozhodně příliš lákavé nejsou. Podle Dnevniku pracují deset hodin denně, tři měsíce v kuse, bez jediného dne volna. A za to dostanou měsíčně přibližně 4 000 chorvatských kun, tedy v přepočtu jen necelých 15 tisíc korun! Spousta zaměstnanců proto dává raději přednost tomu pracovat načerno.

Nejčastěji zaměstnavatelé na chorvatském pobřeží hledají kuchaře a číšníky. Pracovníci, které dříve na tyto pozice chorvatští hoteliéři najímali, teď po vstupu země do Evropské unie mizí na léto do zahraničí. Podobné sezónní práce mohou vykonávat za mnohem lepší platy v Německu.

Pokud se chorvatským zaměstnavatelům nepodaří sehnat na sezónní práce cizince, budou muset nabídnout místním mnohem vyšší platy. Což se ale nepříznivě projeví na cenách ubytování a služeb v mezi Čechy nejpopulárnější prázdninové destinaci.

Témata: Chorvatsko

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky