Čtyři důvody, proč investoři věří v růst ceny drahých kovů v roce 2016

Drahé kovy zůstávají v roce 2016 na pozici komoditních vůdců – nejen že se drží, ale postupně i přidávají na hodnotě. Třeba stříbro přidalo od začátku roku již kolem 25 %, zlato narostlo víc než o pětinu. Globální ekonomická situace takovým trendům nahrává a investoři jsou si toho dobře vědomi – tento dobrý začátek tak může být jen kapkou z toho, co se udá ve zbytku roku. Hospodářské a měnové problémy mnoha států a předních hráčů totiž mohou dál hrát ve prospěch drahých kovů a vytvářet potenciál pro jejich růst – vzniká tak bezpečný přístav pro investory, kteří chtějí uchránit své bohatství. Co všechno tedy růstu cen kovů nahrává? Informuje Jakub Petruška, investiční analytik, Zlaťáky.cz

Stříbro, ilustrační fotografie
reklama

1. Globální růst zůstává pomalý...

Prognózy pro letošní rok nejsou pro světovou ekonomiku vůbec příznivé. Mezinárodní měnový fond aktuálně odhaduje globální růst na 3,4 %, ještě koncem roku přitom předpovídal o dvě desetiny procenta víc. Za tento pokles může zejména slabý růst rozvíjejících se ekonomik v čele s Brazílií. Ani rok 2017 se nejeví dvakrát příznivě a právě nejistý vývoj hlavních světových ekonomik (USA +1,7 %, EU +1,5 %, Japonsko +0,4 %) nahrává drahým kovům. Býčí trend podporuje rovněž politika centrálních bank a nízké až negativní úrokové sazby.

2. Nízké úrokové sazby v USA…

Podle informací z amerického pracovního trhu a po zasedání Fedu v dubnu 2016 je patrné, že se úrokové sazby na vyšší hodnoty nepohnou a ani v červnu není šance na další růst moc reálná. Míra nezaměstnanosti se sice udržuje na 5 procentech, kam vystoupala z únorového osmiletého minima, nicméně ekonomika v dubnu vytvořila pouze 160 000 (namísto očekávaných 202 000) nových pracovních míst, což je nejméně za sedm měsíců. Výsledek je výrazně pod průměrem prvního čtvrtletí, kde byla průměrná hodnota 200 000 volných míst.

3.  Západním investorům roste chuť na zlato…

Investoři jeví zvýšený zájem o drahé kovy, zlato a stříbro. V prvním čtvrtletí byl zaznamenán silný zájem západních investorů do ETF zlatých fondů, zatímco čínská poptávka byla slabší kvůli zpomalení ekonomické aktivity. Investoři nakoupili jen v prvním čtvrtletí 330 tun zlata. Růst byl zaznamenán také v dubnu, a to téměř o 40 tun v nových nákupech.

4. Americký akciový trh zažívá slabé sezónní období…

Akciový trh USA vstupuje do sezónně slabého období. Dokladuje to jeden z nejznámějších ukazatelů vývoje na tamním akciovém trhu, Dow Jonesův Index (DJIA). Ten se již od roku 1950 pohybuje v období od listopadu do dubna v růstových hodnotách kolem 7,5 %, zatímco mezi květnem a říjnem připisuje průměrný zisk 0,4 %.

Další důležitou oblastí je americký dolarový index. Zavedl jej Fed po rozpadu brettonwoodského systému směnných kurzů v roce 1973, když bylo potřeba měřit relativní sílu dolaru k ostatním světovým měnám. V jeho koši jsou pouze hlavní světové měny (proto často nazýván Major indexem), jejichž poměr je nastaven fixně a neměnný trvá až dodnes. Aktuálně se pohybuje kolem hodnoty 95. Úroková politika se v letos asi měnit nebude, což opět nahrává býčímu zlatému trendu.

Výše uvedené body by měly mít vliv na vývoj ceny drahých kovů. Tyto zásadní oblasti investoři sledují a v tomto roce předpokládají určitý zlom a nárůst ceny. Vše tomu nahrává a situace se nejeví jako příznivá. Nicméně uvidíme, co přinese následující období.

Témata: zlato | stříbro

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky