Strach v OKD: Bude na výplaty?

Situace okolo krachujícího OKD se dala do pohybu. Už zítra by mělo být jasné, zda insolvenční správce sehnal peníze na výplaty pro bezmála deset tisíc horníků. Řekl to dnes ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

OKD
reklama

Během nejbližších dnů by mělo být jasno nejen o platech. Rozhodne se i to, zda bude novým majitelem OKD jeden z nejbohatších Čechů Pavel Tykač a jeho byznysový partner René Holeček. Tito dva noví aktéři ve hře o OKD vzbuzují u horníků emoce - stejně jako u politiků. "Pokud by nechtěl žádné státní peníze, tak to by bylo ideální řešení. Akorát já mám podezření, že je to příliš dobré na to, aby to byla pravda," řekl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Podobně se na to dívá i ministr financí Andrej Babiš. "Pokud insolvenční správce najde investora, který udrží společnost v chodu a nebude propouštět a hlavně nebude chtít nic od nás od státu, bez garance, tak já budu štastnej, pokud to někdo koupí. A je mi úppně jedno, kdo to bude. Hlavně, aby to byl zodpovědný investor - ne jako pan Bakala, který vytáhl 100 miliard majetku," prohlásil Babiš.

Odborář Vít Samek v pořadu Vaše téma řekl - že Tykač by pro horníky nebyl špatnou variantou. "Když by se našla reálná alternativa, která by umožnila těžbu udržet dále, alespoň do těch let, co se hovořilo dříve, tak myslím si, že by to nakonec i přijali," odhaduje místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Vít Samek.

Nálada mezi horníky je na bodu mrazu - stále se neví, zda dostanou příští výplatu. Insolvenční správce by měl údajně vědět už za pár hodin, zda mu banky na výplaty půjčí. Zda společnost, která vlastní OKD Tykačovu nabídku příjme, to by prý mohlo být jasné příští týden. I tak by ale prodej OKD trval několik měsíců.

Témata: OKD

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky