Ekonomika

Ilustrační fotografie

Lidé chtějí přírodní drahé kameny, syntetiku ve špercích vnímají jako lež

Ekonomika

Syntetické diamanty produkuje stále více výrobců. S rostoucí produkcí bude proto dle odborníků s největší pravděpodobností klesat jejich cena. Nedávný průzkum klenotnictví ALO diamonds ukázal, jak Češi vnímají uměle vyráběné drahokamy. Dotazovaní například uvedli, jak by reagovali, kdyby zjistili, že kámen ve šperku, který dostali darem, není přírodní, ale umělý. Více než třetina z nich by se v takové situaci cítila zklamaná či pohoršená.

Ilustrační fotografie

Kolik zaměstnavatele stojí zaměstnanec?

Ekonomika

Současná situace na českém trhu pracovních sil je paradoxní. Česká republika se v současné době pyšní jednou z nejnižších nezaměstnaností v Evropské Unii, zároveň ekonomika roste a firmy by potřebovali nabírat nové zaměstnance. Nabírání jsou firmy otevřené i přesto, že nový zaměstnanec pro ně znamená relativně velkou finanční zátěž.

Ilustrační fotografie

Vláda schválila příspěvky propouštěným horníkům

Ekonomika

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek na zasedání vlády předložil opatření ke zmírnění sociálních dopadů, souvisejících s restrukturalizací a útlumem činnosti právnických osob zabývajících se těžbou uhlí nebo uranu. Informuje Ministerstvo průmyslu a obchodu.

Autobusy, ilustrační fotografie

Řidičům autobusů stoupnou mzdy skoro o čtyřicet procen

Ekonomika

Mzdy řidiček a řidičů veřejných linkových autobusů v regionech výrazně stoupnou. Ministerstvo práce a sociálních věcí úspěšně zprostředkovalo dohodu při složitých tripartitních jednáních mezi dopravci, zástupci vlády, krajů a zaměstnaneckými odbory. Opatření by mělo být účinné od prvního ledna příštího roku.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Dlouhý: Další zvýšení minimální mzdy může poškodit některé zaměstnavatele

Minimální mzda, zákoník práce a další instrumenty k „ochraně“ zaměstnanců jsou v ČR bohužel politicky zneužívány. Proces navyšování mezd se navíc neopírá o relevantní data a neobsahuje věrohodné analýzy budoucích dopadů na zaměstnanost. Vnější zásahy v této oblasti jsou pro české hospodářství přímo škodlivé. Podnikatelé v čele s Hospodářskou komorou ČR jsou proto přesvědčeni, že se minimální mzda musí odpolitizovat. Informuje Vladimír Dlouhý, prezident Hospodářské komory ČR.

Ilustrační fotografie

Minimální mzda se zvýší na 11 tisíc korun

Ekonomika

Minimální měsíční mzda se se od 1. ledna 2017 zvýší ze současných 9 900  na 11 000 korun, minimální hodinová mzda pak z 58,70 korun na rovných 66 korun. Návrh ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové, který na středečním jednání schválila vláda, zároveň ruší zvláštní sazbu minimální mzdy pro zaměstnance s invalidním důchodem. Bude tak platit jedna sazba minimální mzdy pro všechny zaměstnance.

Superpotraviny, kustovnice čínská

Superpotraviny nemusí být vždy super. Jak poznáme ty kvalitní?

Ekonomika

Přestože jsou dnes superpotraviny vnímány jako symbol zdravého životního stylu, ne všechny jsou stejně kvalitní a poskytují stejné množství cenných látek. Bez správného pěstování, skladování a šetrného dovozu totiž i ta sebelepší super zdravá potravina ztrácí své „super“ vlastnosti. „Pro uchování co nejvyššího množství zdraví prospěšných látek by superpotraviny měly být podávané v raw kvalitě,“ říká Jan Petr ze společnosti Vitalvibe, která působí v oblasti zdravé výživy.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Měnová politika musí být doplněna fiskální stimulací vlád

Během uplynulých 3 měsíců zdůraznili představitelé několika světových centrálních bank, že měnová politika může sice koupit čas, ale jsou potřeba i další kroky. Ve svém předchozím čtvrtletním bulletinu demonstrovala Bank of England, že peněžní multiplikátor, který ospravedlňuje intervenci centrálních bank, nefunguje. Informuje Christopher Dembik, ekonom, Saxo Bank.

Volby do zastupitelstev krajů 7. a 8. října 2016.

Krajské volby: Nejagresivněji komunikuje KSČM

Ekonomika

Komunikace politických stran mimo jiné vypovídá o jejich postojích a chování. Na základě článků publikovaných nejvýznamnějšími politickými stranami na jejich internetových stránkách před krajskými volbami, v období od května do září letošního roku, nejvěcněji komunikovali Piráti. Naopak komunikace KSČM byla ze všech sledovaných politických stran nejagresivnější, a komunisté tak vůbec poprvé od roku 2013 dosáhli na nejvyšší hodnoty iracionality. Informace vyplývají ze studie analytika poradenské společnosti Bisnode Milana Petráka a čerpají z unikátní metodiky analýzy skupinové iracionality, kterou vyvinul.

Ilustrační fotografie

7 způsobů, jak správně topit. Ušetříte i tisíce korun ročně

Ekonomika

Zanedlouho se v našich domovech roztopí kotle a radiátory začnou příjemně hřát. Ve výhodě budou domácnosti, které se na topnou sezónu připravily. Začátek podzimu je poslední šancí na kontrolu kotlů, komínů a případné opravy radiátorů. Díky sedmi základním tipům lze předejít pohromám, kdy kotel přestane v zimě vytápět, a také optimalizovat účet za vytápění.

Volby do zastupitelstev krajů 7. a 8. října 2016.

Poslední průzkum před volbami: Jaké jsou aktuální voličské nálady?

Ekonomika

V měsíci září se stejné podpoře voličů v krajích těší ČSSD a hnutí ANO, které získaly v souhrnu nejvíce preferencí, a to každá celkem v šesti krajích. Strana Bohuslava Sobotky vede v Jihočeském, Karlovarském, Pardubickém, Kraji Vysočina, Jihomoravském a Moravskoslezském kraji.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Strojírenství brzdí nedostatek zaměstnanců. Odchází generace zdatných "fachmanů"

Strojírenství je již tradičně tahounem ekonomiky v České republice. Jeho růst byl pro letošní rok predikován na 2,5 % a firmy z oboru se drží mezi špičkou českých vývozců. Strojírenské podniky se ale také potýkají s celou řadou problémů – kvůli sankcím a bezpečnostní situaci byly nuceny opustit některé silné trhy jako Rusko a Střední východ a přeorientovat se na nové zákazníky. Firmy často vyvážejí, ale ze svých výrobků nezískají takový profit, jaký by mohly – například údajně až 2/3 českého vývozu do Německa končí na třetích trzích. Přesto mnoho strojírenských podniků roste, investuje do dalšího rozvoje, v současné době je však začíná brzdit nedostatek pracovníků, které pro další rozvoj potřebují.

Ilustrační fotografie

Důchodci si příští rok polepší, někteří dostanou ocenění

Ekonomika

Letošní, potažmo příští rok je pro seniory jedním z nejlepších v poslední dekádě. Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová prosadila zvýšení důchodů průměrně o 308 korun, v rámci mezinárodní konference navíc předá ocenění těm seniorům, kteří se ve svém volném čase věnují obecně prospěšným činnostem.

Mléko, ilustrační fotografie

Mlékárny našly odbyt. Ceny mléčných výrobků půjdou nahoru

Ekonomika

Čeští zemědělci mají důvod k oslavě. Podle mlékárenského svazu totiž opět začala růst výkupní cena mléka. Mléčná krize, se kterou se potýkala celá Evropa, je zdá se, zažehnána. Podle ekonomů se ale zákazníci musejí připravit na to, že mléko i mléčné výrobky zdraží. Pocítit bychom to mohli už letos.

Ilustrační fotografie

Čechům se daří, po roce jsou opět bohatší. O 36 tisíc korun

Ekonomika

Zatímco růst celkového bohatství domácností po celém světě zpomalil, průměrný Čech má po loňsku o 36 tisíc korun více. Ukázaly to výsledky sedmého ročníku studie o světovém bohatství, kterou provádí skupina Allianz. Pozitivního výsledku země dosáhla i přes mírný pokles růstu hrubých aktiv, který zvolnil z předloňských 7,2 % na 7,1 % v roce 2015.

Stříbro, ilustrační fotografie

Ekonomika

Zajímavosti o stříbru: Ze stříbra jsou dešťové mraky a odstrašuje vlkodlaky

O stříbře se v odborných kruzích hovoří jako o velmi podhodnoceném kovu, který se zatím stále krčí ve stínu zlata. To už ale tak úplně neplatí. Stříbro se stává stále více oblíbeným investičním nástrojem. Důkazem je neustále narůstající poptávka, jak z průmyslu tak od běžných investorů. Informuje Jakub Petruška, investiční analytik, Zlaťaky.cz.

Michaela Marksová /ČSSD/, ministryně práce a sociálních věcí

Marksová ocení aktivní seniory

Ekonomika

Posílit přípravy na stárnutí populace ve všech aspektech, které s tímto demografickým přerodem souvisí. O tom se bude diskutovat na mezinárodní konferenci „Příprava společnosti na demografické změny“, která se koná 3. a 4. října v Brně. Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová na úvod spolu s premiérem Bohuslavem Sobotkou předá cenu Rady vlády pro seniory a stárnutí populace.

Podzim, ilustrační fotografie

Podzim je tady. Připravte na něj i vaši zahradu

Ekonomika

Na podzim nastává čas posledních sklizní a zahrada se pomalu chystá ke spánku. Sezóna zahradních prací však zdaleka u konce není. Na podzim je třeba připravit záhony i trávník, také většina rostlin by zimu bez vaší pomoci nepřežila. Mimo to je podzim ideálním obdobím pro přípravy, pokud se k založení zahrady teprve chystáte.

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 10:42

Studená sprcha, americká ekonomika za první čtvrtletí letošního roku vzrostla jen o 1,6 %

KOMENTÁŘ Tomáše Volfa: Nižší tempo ekonomického růstu v překladu znamená, že Fed může začít snižovat sazby dříve, než se dosud čekalo. Možnost nižších sazeb v dřívějším termínu bude znamenat ztráty pro americkou měnu, která po zveřejnění osciluje kolem 23,50 USDCZK, a 1,0705 EURUSD.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy