Mlékárny našly odbyt. Ceny mléčných výrobků půjdou nahoru

Čeští zemědělci mají důvod k oslavě. Podle mlékárenského svazu totiž opět začala růst výkupní cena mléka. Mléčná krize, se kterou se potýkala celá Evropa, je zdá se, zažehnána. Podle ekonomů se ale zákazníci musejí připravit na to, že mléko i mléčné výrobky zdraží. Pocítit bychom to mohli už letos.

Mléko, ilustrační fotografie
reklama

Po měsících, kdy si zemědělci stěžovali, že výkupní cena mléka neustále klesá - nastává obrat. A to v celé Evropě. Do konce roku by se mohla výkupní cena mléka vyšplhat na bezmála 8 korun za litr.

Podle obchodních řetězců se dá předpokládat, že trvanlivé mléko tak v Česku zdraží ještě do konce tohoto roku. Stejně jako mléčné produkty - nejvíce by podle odhadů ekonomů mělo podražit máslo. Zdražit by mohly ale i jogurty, tvarohy, nebo sýry.

Výkupní cena mléka rapidně klesla během uplynulých dvou let - a to hlavně kvůli velkým přebytkům. Evropským zemědělcům se daří i díky vývozu - a to hlavně do Číny, jihovýchodní Asie, nebo severu Afriky. Mléko a mléčné produkty z Evropy se ale vyváží i na Střední východ nebo do jižní Ameriky.

Témata: mléko

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky