Konec nakupování o svátcích: Ve středu obchody otevřely naposled

28. září bylo posledním státním svátkem, kdy jsme si ve velkých obchodech nakoupili. Od října totiž začne platit zákon, podle kterého budou muset mít některé prodejny o sedmi státních svátcích zavřeno. Poprvé se změna dotkne 28. října.

Supermarkety, ilustrační fotografie
reklama

Pokud jste si plánovali, že volný sváteční den využijete pro velký nákup, ve středu jste měli poslední možnost. Na Den vzniku samostatného Československého státu, který připadá na 28. října, už se totiž do velkých obchodů nedostanete.

Obchody budou muset mít zavřeno na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince. Na Štědrý den by směly mít otevřeno jen do 12:00.

Zákaz prodeje se nebude vztahovat na obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, lékárny, čerpací stanice, obchody na letištích nebo nádražích nebo na prodejny v nemocnicích. Zavřeno ale budou muset mít zastavárny, sběrny nebo bazary.

Za porušení zákona bude hrozit pokuta až milion korun. Při opakovaném porušení to bude až pětinásobek. Poslanci po několika letech dohadů a jednání schválili zákon letos v červnu.

Témata: obchody | supermarkety

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky