Nový zákon může houbařům pobyt v lese pořádně prodražit

Pokud jste vášniví houbaři, nebo třeba jen milovníci lesa, tak byste měli vědět, že když auto zaparkujete v lese, tak Vám nově místo pětitisícové pokuty hrozí až stotisícová.

Ilustrační fotografie
reklama

Byl totiž novelizován zákon, který zakazuje v lese třeba i kouřit, rozdělávat oheň, nebo jezdit na kolech, lyžích a koních mimo lesní cesty.

Jakékoliv sjetí motorovým vozidlem z hlavní silnice na lesní cestu nebo parkování v souvislém lesním porostu, to vše už teď patří mezi správní delikty. A pozor - vůbec nezáleží na tom, jestli na začátku lesní cesty je nebo není zákazová značka. A pokuta? Až 100 tisíc!

Pokud zastavíte na samé hranici lesa a nebudete bránit plynulému provozu na silnici ani přístupu na lesní cestu, předpisy neporušíte, Pokud ale zastavíte jen o několik metrů dál, hrozí vám zmíněná závratná pokuta.

A pokuta houbařům hrozí nejen od policie, ale také od lesní stráže. Zákon zároveň zakazuje v lese kouřit, rozdělávat oheň, sbírat semena rostlin nebo vstupovat do oplocených lesních školek.

A i když toto všechno dodržíte, stejně může přijít další pokuta, Tentokrát třicetitísícová. A to pokud jste v lese zároveň s myslivci v době honu. U vstupu do lesa by vždy mělo viset upozornění. Houbaři o tom ale nechtějí ani slyšet.

Argumentují tím, že do lesa nechodí pokaždé jen oficiálním přístupem. Ale to je před pokutou nezachrání. 

Témata: houby | Lesy

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky