Ekonomika

Placení, tržby, ilustrační foto

EET pokladnu za desetikoruny, nebo pokutu až půl milionu?

Ekonomika

Již za týden bude spuštěna druhá etapa elektronické evidence tržeb (EET), do které by se mělo zapojit na 250 000 podnikatelů. Zatím si ale autentizační údaje, nezbytné pro spuštění evidence tržeb prostřednictvím registrační pokladny, vyzvedla jen asi třetina z nich. Ozývají se hlasy o bojkotu nové zákonné povinnosti, ale i vyjádření finanční správy o provádění kontrol ve firmách spadajících do první vlny EET a udělených pokutách.

Evropská unie, ilustrační fotografie

Nálada v eurozóně je nejlepší za posledních šest let, pocítí to i Česko

Ekonomika

Nálada mezi podnikateli v eurozóně se dál vylepšuje. Indey podnikatelské nálady PMI vyskočil na nejvyšší úroveň za posledních 70 měsíců (56 bodu). Svoji roli sehrává bezesporu vylepšující se situace na trhu práce a pokračující měnová expanze ECB. Ta zatím, na rozdíl od amerického Fedu, nehodlá v dohledné době začít otáčet kormidlo směrem k utaženější měnové politice. 

Zemní plyn

dTest: Kampaň „Chci výhodnější energie“ zná vítěze aukce

Ekonomika

V rámci hromadné změny dodavatele energií pořádané spotřebitelskou organizací dTest proběhla aukce, v níž zvítězila společnost Europe Easy Energy. Modelová domácnost při přechodu na vítězný tarif ročně ušetří průměrně 1168 Kč za elektřinu a 3810 Kč za plyn. Dodatečná nezávazná registrace do kampaně je stále možná.

Placení, tržby, ilustrační foto

EET: problémy budou mít menší prodejny. Podpora státu je nastavena velmi špatně

Ekonomika

Zavádění elektronické evidence tržeb (EET) se blíží do své druhé fáze. Od března se bude vztahovat i na obchodníky. Odborníci očekávají, že kvůli nové povinnosti skončí některé malé samostatné obchody na venkově. Méně starostí mají ti, co jsou součástí obchodní sítě. Informuje Roman Mazák, předseda Družstva CBA CZ.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Zvýšení minimální mzdy: Jak se dotkne lidí pracujících na dohody?

Zvýšení minimální mzdy od 1. 1. 2017 přineslo nečekanou novinku pro lidi pracující na dohodu o provedení práce (DPP) nebo na dohodu o pracovní činnosti (DPČ).  Zatímco minimální mzda se zvýšila o více jak 12 % na 11 000 Kč, limit pro neplacení zdravotního a sociálního pojištění zůstal u DPP 10 000 Kč a u DPČ 2 500 Kč.

ilustrační fotografie

Evropské akciové trhy si dnes vybírají oddechový čas

Ekonomika

Po nejdelší šnůře za posledních 20 měsíců, kdy evropský index Stoxx 600 rostl osm dní v kuse, si dnes investoři vybírají zisky a hlavní evropský index ztrácí okolo 0,3 %. Nejhůře se dnes daří energetickým společnostem, když holandský Royal Dutch Shell ztrácí 2 %. Nedaří se ani průmyslovým výrobcům, jejichž akcie odepisují 0,6 %.

Ekonomika, ilustrační fotografie

Ekonomika

Sedm typů světových ekonomických megaměst

Dnešní svět se vyznačuje nejen svou dynamikou, propojeností, technologickým rozvojem či problémy s životním prostředím, ale také neustálým růstem populace. Dnes je na planetě 7,4 miliardy lidí a následující dekády by se měly nést ve znamení dalšího zalidňování. Informuje Jakub Petruška, investiční analytik, Zlaťáky.cz

Ilustrační fotografie

Inflace: konec intervencí již brzy

Ekonomika

Česká inflace v lednu překonala tržní očekávání, když vzrostla dále nad cíl ČNB a dosáhla 2,2% r/r.  Překonala tak i očekávání samotné ČNB a do popředí se tedy znovu dostává otázka, jak daleko je datum ukončení intervencí. Zde jsou dvě protichůdné faktory. 

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Na internetu už prodává většina obchodních řetězců

Pokud se Češi rozhodnou nakupovat u své oblíbené značky na internetu, ve většině případů uspějí. Už tři čtvrtiny největších obchodních řetězců u nás totiž nabízejí vlastní e-shop. Na rozdíl od loňského roku je již e-shop samozřejmostí například i pro prodejce sportovního vybavení nebo zboží z kategorie krása a zdraví. Vyplývá to z výzkumu, který připravila konzultační společnosti ACOMWARE ve spolupráci s katedrou marketingu Fakulty podnikohospodářské Vysoké školy ekonomické v Praze.

Placení, tržby, ilustrační foto

EET: Na rozsudek je brzy, čísla zatím nesedí

Ekonomika

MF ČR se ještě v lednu pochlubilo, že zavedení EET způsobilo dvojnásobný nárůst vykazovaných tržeb v sektoru restauračních služeb a hotelů (sektorová klasifikace CZ-NACE 55 a 56).  Ačkoliv tento výpočet byl založen na vzorku, o kterém lze říct pouze to, že byl velikostí (1600 podniků) ze statistického hlediska dostatečný, a to, zda byl reprezentativní i svou strukturou říct nelze, pádný argument do debaty o smyslu a efektivitě EET to určitě je.

Ilustrační fotografie

Jak budou řešit EET majitelé e-shopů?

Ekonomika

Už jen dva týdny zbývají do okamžiku, kdy vejde v platnost povinnost vedení EET pro malé i velké obchodníky, tedy i pro majitele e-shopů. Ti se ale dosud vzpamatovávali z povánočních výprodejů a jejich zájem o elektronickou evidenci narůstá až v posledních dnech, a to zhruba o 30 % oproti předchozímu měsíci. Počítá se s tím, že tento zájem se bude i nadále zvyšovat, proto je vhodné vybrat optimální řešení co nejdříve.

Placení, tržby, ilustrační foto

5 mýtů a polopravd ke 2. vlně EET

Ekonomika

Nejasný výklad některých pasáží zákona, malá možnost oficiálních konzultací, ale také obrovské množství dezinformací v rámci komunitních diskuzí dalo v otázce elektronické evidence tržeb vzniknout celé řadě obecně přijímaných mýtů a polopravd. Pět z nich, provázejících start 2. vlny, zpracoval tvůrce pokladního systému s komentářem provozního ředitele Petra Filipce.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Tisíce obchodníků stále nemá EET pokladnu

Za dva týdny startuje druhá etapa zavádění elektronické evidence tržeb (EET), která se týká maloobchodního a velkoobchodního prodeje, celkem tedy až 250 000 podnikatelů. Jestliže výrazně nezrychlí tempo registrací do systému EET, budou tisíce obchodníků vystaveny riziku pokuty od finančních úřadů. Softwarovou EET pokladnu je přitom možné zprovoznit již během několika minut.

Ilustrační fotografie

Obce využívají dotace na ekologická auta. Zájem mají hlavně o elektromobily

Ekonomika

Do konce března mohou obce a kraje využít dotace Ministerstva životního prostředí (MŽP) na auta s ekologickým pohonem. O dotaci zatím požádaly téměř dvě desítky obcí. Podle průzkumu MŽP mají obce největší zájem o úsporná elektrická auta a plug-in hybridní vozy. Zkušenosti z dotací pro obce a kraje chce ministerstvo využít v případném dotačním programu na elektromobily pro občany.

Evropská měna EURO, ilustrační fotografie

Euro tíží geopolitická nejistota

Ekonomika

Tento týden nepatřil z pohledu společné evropské měny k těm nejúspěšnějším. Euro proti dolaru prakticky kontinuálně oslabovalo a kurz se tak vzdaloval od osmiměsíčního maxima kolem 1,08 USD/EUR.

Zemní plyn

Ekonomika

Ceny plynu jsou v sousedních zemích výrazně nižší

Za plyn si ve srovnání se Slováky, Poláky i Němci o dost připlatíme. V případě elektřiny jsou rozdíly menší, výrazně lépe jsou na tom jen polské domácnosti s nižší spotřebou. Ukázaly to výsledky průzkumu spotřebitelské organizace dTest. Šetření mapovalo i to, jak čeští spotřebitelé vnímají svou situaci na energetickém trhu. Problémem je špatná orientace na trhu, smlouvy na dobu určitou i neznalost smluvních podmínek.

Ilustrační fotografie

Přetahovaná o lidi nepřestává ani v novém roce

Ekonomika

Boj o volnou pracovní sílu, kvalifikovanou i nekvalifikovanou, pokračuje i v letošním roce. Počet neobsazených pracovních míst se s novým rokem opět rozšířil. Zaměstnavatelé prostřednictvím úřadu práce nabízeli více než 135 tisíc pracovních příležitostí. Informuje MONETA Money Bank, a. s.

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 9:29

Šmejdi vytahují z lidí peníze za promlčené dluhy. Jak se bránit?

Spotřebitelská poradna dTestu se setkává s případy lidí, kterým vznikl dluh tak dávno, že už na něj zapomněli. Léta ho po nich totiž nikdo nevymáhal. Z ničeho nic jim však přišla výzva od advokátů vymahačské společnosti, ať dluh neprodleně uhradí, jinak na ně bude podána žaloba. Jde o prázdné výhrůžky, nebo musí spotřebitel naopak zbystřit? A jak se vůbec bránit těmto praktikám?

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy