Kolik nás stál v lednu mráz aneb Hodně drahý začátek roku

Mrazivý leden stál běžnou domácnost za topení plynem o 950 korun více než loni. V celoročním vyúčtování si lidé kvůli tuhé zimě připlatí přibližně o 5 500 korun navíc.

Energetika, ilustrační fotografie
reklama

Podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu se leden 2017 zapsal do historických tabulek jako 7. nejstudenější leden od roku 1961. Průměrná teplota v lednu v České republice činila mínus 5,6 stupňů Celsia. To je přibližně o 3,7 stupňů Celsia méně, než činí dlouhodobý normál. V závislosti na tom výrazně vzrostla spotřeba energií domácností a celková částka, kterou za energie domácnosti zaplatí.

Z výpočtů analytiků internetového srovnávacího portálu Ušetřeno.cz vyplývá, že běžná domácnost, která obývá rodinný dům například ve Středočeském kraji, topí plynem a využívá standardní tarif od svého dodavatele*, zaplatila jen za samotný měsíc leden za energie při stávajících cenách kvůli vyšší spotřebě přibližně o 950 korun více než loni. To platí při předpokládaném nárůstu celkové roční spotřeby ze zhruba 22 MWh na 26,4 MWh, tedy o 20 %. V celoročním vyúčtování tak náklady domácností na energie vzrostou oproti loňsku přibližně o 5 500 korun.

V ostatních krajích bude u domácností, které topí plynem, obývají rodinný dům a používají některý ze standardních tarifů, nárůst nákladů na energie kvůli extrémně tuhé zimě oproti loňsku obdobný.

„Přesnou částku, o kolik domácnostem vzrostou roční náklady za energie kvůli tuhé zimě, nelze ještě na 100 % určit. Už nyní je však jisté, že se lidem nedávné mrazy velmi prodraží. V tuto chvíli počítáme u běžné domácnosti s celoročním nárůstem oproti loňsku okolo 5 500 korun. Pokud však únor bude také teplotně podprůměrný, může se rozdíl mezi celkovými ročními náklady za energie, které domácnosti oproti loňsku zaplatí, ještě zvýšit. Při současných extrémních výkyvech počasí to bohužel nelze vyloučit,“ říká Tomáš Suchý, analytik trhu energií internetového srovnávacího portálu Ušetřeno.cz.

Podle tzv. otopové křivky připadá na leden přibližně 17 % z celkové roční spotřeby energií a na únor 14 % roční spotřeby. Za tyto dva měsíce tedy domácnosti spotřebují téměř třetinu ze své celkové spotřeby energií za celý rok. Proto je souvislost mezi průměrnými teplotami v zimě a celkovou spotřebou energií zásadní.

„Přestože rozdíl v nákladech oproti loňsku se hodně odvíjí od venkovních teplot, neznamená to nutně, že domácnosti nakonec letos na energiích drasticky prodělají. Celková roční suma nákladů závisí na výši cen konkrétního dodavatele. Lidé tedy mohou své celkové náklady snížit přechodem k jinému dodavateli, a tak dosáhnout úspory na energiích často i přes 10 000 korun ročně,“ dodává Tomáš Suchý z internetového srovnávacího portálu Ušetřeno.cz.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky