Ekonomika

Ilustrační fotografie

IT pracovníci jsou nedostatkovým zbožím. Na co takového IT odborníka nalákat?

Ekonomika

IT pracovníci jsou v současnosti jedním z nejvíce nedostatkových zboží na trhu práce. Sehnat člověka, který tomuto oboru opravdu rozumí, není nic jednoduchého a v závislosti na tom se pochopitelně pohybují platy v tomto odvětví. Ty podle výzkumu společnosti Hays vzrostly v minulém roce vzrostly až o 5 %. Do budoucna se také podle odborníků očekává další nárůst poptávky po IT zaměstnancích.

Ilustrační fotografie

Vánoční nákupy se blíží. Kdy odstartuje to pravé šílenství?

Ekonomika

Vánoce se nezadržitelně blíží. A s nimi i masivní kampaně, dny plné slev a velké útraty. Také letos se přesune další část zákazníků na internet a své dárky pořídí v českých e-shopech. Ty očekávají opět rekordní tržby, a to s nárůstem přes 15 % oproti loňsku.

Ilustrační fotografie

Jaký bude mít dopad zvyšování minimální mzdy? Propouštění bude první krok, varuje ekonomka

Ekonomika

ROZHOVOR - Politické strany před volbami slibují hory doly. Řada těchto slibů se týká ekonomických otázek, jako jsou navyšování minimální mzdy, nebo naopak zrušení superhrubé mzdy. Jsou takové sliby splnitelné? A jak případné změny prospějí lidem? I k tomu se pro EuroZprávy.cz vyjádřila ekonomka a ředitelka poradenské společnosti Next Finance Markéta Šichtařová.

Ilustrační fotografie

Roste cena vajec. Proč zdražování pokračuje?

Ekonomika

V Česku se loni vyprodukovalo přes dvě miliardy vajec, většina ve velkochovech. Ze zahraničí jich do Česka dorazilo dalších 835 milionů. Celková spotřeba v Česku loni činila 2,767 miliardy vajec a podle odhadů letos stoupne na 2,840 miliard. Se zvyšující se spotřebou jde ruku v ruce i růst ceny.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Jak se vyvíjela životní úroveň Čechů v uplynulých třiadvaceti letech?

Vývoj výše průměrného měsíčního příjmu českých domácností, růst průměrných mezd zaměstnanců, procentní nárůst příjmů domácností seniorů, změny ve struktuře spotřeby, údaje o tvorbě úspor a úvěrů domácností. To vše najdete v publikaci Vývoj vybraných ukazatelů životní úrovně v ČR v letech 1993 – 2016, kterou vydalo Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Ilustrační fotografie

Pumpy již používají nové značení paliv. Proč "B" neoznačuje benzín?

Ekonomika

Evropská komise zavedla jednotné značení motorových paliv v celé EU. Za rok touto dobou musejí být novými symboly označeny stojany i tankovací pistole na všech čerpacích stanicích, ale již nyní se na mnohých českých pumpách setkáte například se značkami E5 v kruhu nebo B7 ve čtverci. Co to přesně znamená a pomohou nové symboly motoristům lépe se orientovat v nabídce pohonných hmot?

Ilustrační fotografie

Jak nejraději šetří české domácnosti?

Ekonomika

Raději sprchu, nežli vanu – takto šetří teplou vodou české domácnosti. Je to jejich nejoblíbenější způsob, jak omezit domácí výdaje za energii. V obecné rovině ale ochota přiškrtit výdaje klesá. Zatímco před 2 lety spořilo 88 % domácností, letos už to je o 4 procentní body méně. Vyplývá to ze spotřebitelského výzkumu agentury Ipsos a energetické společnosti E.ON, který byl proveden na vzorku 1 500 respondentů.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

E-faktura umožňuje snížit administrativní zátěž a zrychlit komunikaci

Ministerstvo financí ČR i Finanční správa potvrzují, že uznávání elektronických faktur jako dokladů rovnocenných tradičním papírovým fakturám nestojí v cestě žádné legislativní a ani faktické omezení z daňového nebo účetního pohledu. Svaz průmyslu a dopravy ČR dlouhodobě podporuje, aby se elektronická fakturace využívala více.

Ilustrační fotografie

Rušení EET po volbách je nesmyslné. Malým obchodníkům pomáhá bojovat s nekalou konkurencí

Ekonomika

Elektronická evidence tržeb se dostala do fáze, kdy by její případné zrušení po volbách napáchalo víc škody než užitku. Je naopak nutné ji zavést bez výjimek pro všechny a používání kontrolovat. Likvidace malých obchodníků, kterou se některé strany často zaštiťují, nemá příčinu v EET, ale ve špatné daňové politice a legislativě zvýhodňující velké řetězce. Informuje Roman Mazák, předseda Družstva CBA CZ.

Ilustrační fotografie

Ceny potravin dále porostou

Ekonomika

Ceny průmyslových výrobců v září zrychlily nad naše očekávání na 0,4 % m/m, což v meziročním srovnání znamenalo zrychlení na 1,7 %. Na rychlejší dynamice se podepsaly především vyšší ceny ropy, když v současné době dosahují necelých 58 USD za barel. Informuje David Kocourek, Komerční banka.

Senát ČR

Ekonomika

Senát schválil doplnění kontrolního hlášení

Senátoři odhlasovali pozměňovací návrh připravený ve spolupráci s Ministerstvem financí reagující na nález Ústavního soudu u kontrolního hlášení. Ústavní soud na konci loňského roku nevyhověl stížnosti na protiústavnost kontrolního hlášení.

Ilustrační fotografie

823 milionů na růst platů a mezd v sociálních službách míří ke krajům

Ekonomika

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová vyhověla žádosti Asociace krajů ČR, která požadovala dofinancování sektoru sociálních služeb v kontextu čtyřprocentního navyšování platů před koncem roku 2016. Ministerstvo práce a sociálních věcí tak poskytne ze svého rozpočtu sociálním službám 823 milionů korun na platy a mzdy.

Ilustrační fotografie

Developeři staví jako o život, volných kanceláří je přesto nedostatek

Ekonomika

Po mírném tempu výstavby nových kanceláří v roce 2016, kdy bylo postavenou pouze 50 000 m2 kancelářských ploch, nastalo v letošním roce jeho silné oživení. V roce 2017 by mělo být vybudováno na 175 000 m2 nových ploch. Přesto je volných kanceláří nedostatek. Většina z nich je totiž předpronajata již před dokončením výstavby.

Ilustrační fotografie

Jak matkám samoživitelkám pomoci na trh práce?

Ekonomika

Kdo chce, ten si práci najde. A může si dokonce vybírat. Podobné věty zaznívají v souvislosti s rekordně nízkou nezaměstnaností poměrně často. Jenže moderní doba zároveň vyžaduje rychle reagovat a dojet, kam je třeba, být prakticky neustále „online“, okamžitě se zorientovat v moderních trendech – a to bez ohledu na množství stráveného času a denní dobu. Což je pro matky samoživitelky mnohdy neřešitelný úkol.

práce v kanceláři

Ekonomika

Podnikatelé se z daňových rájů vrací domů

Od roku 2015 začal klesat počet českých společností, které mají vlastníka v destinaci považované za daňový ráj. Za prvních devět měsíců letošního roku se jejich počet snížil o 53 na celkových 13 132.

Ilustrační fotografie

Jak se stát dobrým manažerem? Naučte se efektivně delegovat práci

Ekonomika

Jednou z devíz úspěšného podniku je schopnost manažera dobře delegovat práci. Touha dělat vše sám a mít nad firmou absolutní kontrolu svědčí nejen o nerealistických představách o vlastních schopnostech, ale především brzdí potřebný rozvoj firmy. Díky delegování práce se podnikatel či manažer naopak soustředí na činnosti, které může vykonávat pouze on, přičemž efektivně využívá čas i kapacitu své společnosti. V následujících šesti tipech blíže představujeme, jak práci delegovat co nejefektivněji.

Ilustrační fotografie

Za chybné označování potravin hrozí pokuta až 50 milionů

Ekonomika

Chybějící povinné údaje, klamavé označení potravin, nedodržení požadované formy sdělení informací spotřebitelům či nevhodné překlady názvů potravin do češtiny. To jsou nejčastější chyby, kterých se dopouštějí výrobci při označování potravin. Následky pochybení však mohou být velice přísné, v krajním případě totiž může pokuta dosáhnout až 50 milionů korun.

práce v kanceláři

Každý druhý nespolehlivý plátce DPH má sídlo v Praze

Ekonomika

Počet nespolehlivých plátců DPH se ke konci září vyšplhal na 10 219, což meziročně představuje nárůst o 66 procent. V průběhu třetího kvartálu letošního roku se jejich počet zvýšil o 790 (o 146 více než ve stejném období 2016), a v září jich přibylo 181. Poprvé od roku 2013 má nadpoloviční většina nespolehlivých plátců registrované sídlo v Praze. Výrazně roste počet firem, které jsou z registru vymazány. Statistiky dnes zveřejnila poradenská společnost Bisnode, která se zabývá poskytováním ekonomických informací o firmách.

Ilustrační fotografie

Sendvičová generace. Jakým potížím musí čelit?

Ekonomika

Jakým potížím čelí sendvičová generace, která najednou pečuje o své děti i rodiče, a jak jí lze pomoci? Na tyto a další otázky hledali odpovědi účastníci diskusního setkání u kulatého stolu s názvem Problematika sendvičové generace, které uspořádal Institut pro veřejnou diskusi. S náročnou životní situací by měla lidem pomoci platforma Neztratitsevestari.cz, kterou spustil Domov Sue Ryder a hlavním partnerem je ČSOB.

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Minimální mzda dál poroste. Ministerstvo řeklo, jaký má cíl

Minimální mzda má od začátku letošního roku novou výši, od ledna se zvýšila o více než tisíc korun. Ministerstvo práce a sociálních věcí má navíc stanovený jasný cíl ohledně dalšího navyšování nejnižšího výdělku v nadcházejících letech. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy