Jak nejraději šetří české domácnosti?

Raději sprchu, nežli vanu – takto šetří teplou vodou české domácnosti. Je to jejich nejoblíbenější způsob, jak omezit domácí výdaje za energii. V obecné rovině ale ochota přiškrtit výdaje klesá. Zatímco před 2 lety spořilo 88 % domácností, letos už to je o 4 procentní body méně. Vyplývá to ze spotřebitelského výzkumu agentury Ipsos a energetické společnosti E.ON, který byl proveden na vzorku 1 500 respondentů.

Ilustrační fotografie
reklama

„Průzkum jasně ukázal, že čím vyšší má domácnost příjem, tím méně se snaží šetřit. Nejméně se chtějí omezovat mladí lidé ve věku od 18 do 34 let,“ říká Vladimír Vácha, tiskový mluvčí společnosti E.ON. Podle něj častěji spoří starší lidé mezi 45 až 65 lety. Šetřiví spotřebitelé se zaměřují nejčastěji právě na teplou vodu nebo nevytápějí celý byt. Tolerují i lehký diskomfort, což platí především pro muže a starší 55 let.

Rostoucí spotřebu energií v domácnostech potvrzují i výsledky výzkumu. Podle vyjádření respondentů roste spotřeba elektřiny u 21 % odběratelů, u plynu se to týká 16 % odběratelů. Nejvíce se tento růst týká Zlínska, kde spotřeba vzrostla o 31 %. U plynu poskočila nejvíce spotřeba v kraji Královéhradeckém – o 26 %. Stále více domácností začalo v poslední době elektřinu samo vyrábět. „Aktuálně se to týká zhruba 5 % domácností, které si především instalovaly vlastní solární elektrárnu. Je jich nicméně o 2 procentní body více než před 2 lety,“ doplňuje Vácha.

Nejčastěji Češi topí pomocí centrálního vytápění, plynového kotle nebo kotle na tuhá paliva. Centrální vytápění se využívá především ve velkých městech, lidé z malých měst vlastní spíše kotel na tuhá paliva. O jeho modernizaci v horizontu 2 let uvažuje 21 % z nich. Lidem se obecně líbí i varianta vytápění pomocí tepelného čerpadla. To ale zatím reálně používají jen 2 % dotazovaných. Aby lidé zbytečně nepouštěli teplo „pánubohu“ do oken, radí Václav Budín z E.ON Energie, a. s., zbytečně nepřetápět. „V obývacím pokoji doporučujeme topit na zhruba 20 či 21 °C, v ložnici by mělo být od 16 do 18 °C, v kuchyni 18 °C, v koupelně 24 °C, na chodbě postačí i 15 °C. Dobré je udržet stálou teplotu bez výkyvů a větrat pravidelně, krátce, ale intenzivně,“ doporučuje Budín.

Podle Budína vyslal průzkum také jeden varovný signál – přes 30 % domácností se na topnou sezónu nijak nepřipravuje. „Přitom kontrola kotle na plyn a tuhá paliva preventivně brání úniku CO, který je smrtelně jedovatý a ročně usmrtí i u nás stovky lidí. Kontrola navíc zamezuje poruchám kotle a v případě nehody garantuje výplatu pojistky. Zatímco firmy musejí plynové kotle revidovat co 3 roky, domácnosti tuto povinnost nemají. Přesto jim doporučujeme provádět kontrolu každý rok,“ doplňuje Budín. Nejčastěji si kotel nechávají před topnou sezónou zkontrolovat lidé ve věku od 45 do 54 let.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky