823 milionů na růst platů a mezd v sociálních službách míří ke krajům

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová vyhověla žádosti Asociace krajů ČR, která požadovala dofinancování sektoru sociálních služeb v kontextu čtyřprocentního navyšování platů před koncem roku 2016. Ministerstvo práce a sociálních věcí tak poskytne ze svého rozpočtu sociálním službám 823 milionů korun na platy a mzdy.

Ilustrační fotografie
reklama

Ministerstvo financí schválilo rozpočtové opatření k výplatě dotace až 6. října, tedy těsně před uplynutím obvyklé 30denní lhůty.

„O dofinancování platů v sociálních službách jsme jednali s Asociací krajů 1. září a bezprostředně poté jsme rozhodli o uvolnění prostředků. Ministerstvo financí ale bohužel rozhodlo o uvolnění peněz teprve před pár dny,“ uvedla ministryně Marksová.

Ministerstvo práce v předstihu realizovalo všechny kroky potřebné k urychlené výplatě finančních prostředků, takže kraje budou mít peníze na svých účtech již v průběhu příštího týdne. Dotace ze státního rozpočtu je účelově určena na dokrytí osobních nákladů pro všechny sociální služby zařazené do sítě sociálních služeb kraje.

V posledních třech letech MPSV dofinancovalo platy a mzdy na sociální služby již několikrát. V říjnu 2014 proběhlo dofinancování ve výši 335 milionů korun, v červenci 2015 v celkové výši 720 milionů. V dubnu 2016 došlo k dofinancování ve výši 350 milionů korun, v červenci 2016 putovalo na navýšení platů a mezd v sociálních službách 270 milionů korun, celkové dofinancování v roce 2016 tedy dosáhlo výše 620 milionů korun. V
roce 2017 byly sociální služby dofinancovány již v červnu částkou ve výši 1,16 miliard
korun.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky