Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

823 milionů na růst platů a mezd v sociálních službách míří ke krajům

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Marie Cvrčková, MoneyMAG.cz

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová vyhověla žádosti Asociace krajů ČR, která požadovala dofinancování sektoru sociálních služeb v kontextu čtyřprocentního navyšování platů před koncem roku 2016. Ministerstvo práce a sociálních věcí tak poskytne ze svého rozpočtu sociálním službám 823 milionů korun na platy a mzdy.

Ministerstvo financí schválilo rozpočtové opatření k výplatě dotace až 6. října, tedy těsně před uplynutím obvyklé 30denní lhůty.„O dofinancování platů v sociálních službách jsme jednali s Asociací krajů 1. září a bezprostředně poté jsme rozhodli o uvolnění prostředků. Ministerstvo financí ale bohužel rozhodlo o uvolnění peněz teprve před pár dny,“ uvedla ministryně Marksová.

Ministerstvo práce v předstihu realizovalo všechny kroky potřebné k urychlené výplatě finančních prostředků, takže kraje budou mít peníze na svých účtech již v průběhu příštího týdne. Dotace ze státního rozpočtu je účelově určena na dokrytí osobních nákladů pro všechny sociální služby zařazené do sítě sociálních služeb kraje.V posledních třech letech MPSV dofinancovalo platy a mzdy na sociální služby již několikrát. V říjnu 2014 proběhlo dofinancování ve výši 335 milionů korun, v červenci 2015 v celkové výši 720 milionů. V dubnu 2016 došlo k dofinancování ve výši 350 milionů korun, v červenci 2016 putovalo na navýšení platů a mezd v sociálních službách 270 milionů korun, celkové dofinancování v roce 2016 tedy dosáhlo výše 620 milionů korun. Vroce 2017 byly sociální služby dofinancovány již v červnu částkou ve výši 1,16 miliardkorun.

Témata:  Ministerstvo práce a sociálních věcí Michaela Marksová CZK

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy