Jak postupovat, když natankujete špatné palivo?

Už se vám někdy stalo, že jste natankovali nesprávný druh paliva do svého nebo firemního vozu? Nebyli byste první ani poslední, ovšem málokdo ví, jak se v takové situaci zachovat.

Ilustrační fotografie
reklama

Pokud už máte ve svém naftovém autě načerpaný benzin (což se u nových aut může stát jen velmi zřídka), základní pravidlo je jednoduché. Nikdy se nepokoušejte nastartovat. U nových vozidel z posledních několika let je často hrdlo nádrže přizpůsobeno správné tankovací pistoli, takže do nového Passatu B8 2.0 TDI byste neměli být schopní natankovat benzin a naopak. Hůře na tom jsou majitelé ojetin, kteří se mohou ve spěchu nebo stresu splést a nic jim nebrání, aby do svého auta načerpali opačný druh paliva.

Nemusíme asi připomínat, že v tomto případě hrozí takřka okamžité poškození motoru. První a základní radou tak je, abyste se v případě zapůjčení cizího vozu podívali do malého techničáku. Tam bude napsáno, jaký typ paliva vůz vyžaduje. Zkušenější řidiči pak samozřejmě odhalí pohon auta podle otáčkoměru palubní desky, kdy otáčky maximálně do 6 tisíc v červením poli vždy značí naftu.

Problém může nastat u vozidel značky Dacia. Ta totiž používá jeden otáčkoměr pro všechny motory! A jak správně poznat na čerpací stanici druh paliva? I kdybyste neznali jejich názvy, stačí si pamatovat, že černé tankovací pistole = nafta, zelené = benzin. Bílá tankovací pistole čepuje ethanol.

Nyní se podívejme na situaci, kdy majitel auta přehlédne všechny výše zmíněné rady a jednoduše natankuje. Krom nestartování motoru se nesmí ani otočit klíčkem v zapalování. V ten okamžik se totiž spustí palivové čerpadlo a rázem je počátek škody na motoru zahájen. Dobrým úkonem je vypuštění nádrže, jenže to nejde provést na místě, takže je potřeba informovat obsluhu čerpací stanice, vůz na neutrál odtlačit z místa někam bokem (máte-li ovšem automat, je to problém a vůz musí zůstat na místě).

Po tomto úkonu je potřeba okamžite zavolat odtahovou službu a auto rovnou poslat do servisu. Jenže ne každý si chybu uvědomí ihned a tak se stane, že nastartuje. V tom případě se palivo dostalo do palivového systému a pár sekund až minut může jestě běžet na původní zbytky paliva. Až posléze, když si řidič ničeho nevšimne, motor začne svým zvukem a chodem značit, že něco není v pořádku. I zde vás pak čeká odtahová služba a větší účet za opravu.

Co se ale stane v případě, když natankujete benzin s nesprávným oktanovým číslem? Kromě menšího celkového výkonu vozu vlastně nic. Naopak při natankování prémiovějšího paliva se dočkáte plnějšího výkonu, lepšího projevu motoru a mnohdy klesne i spotřeba. Řídící jednotky novějších vozidel jsou připraveny především na fakt, že místo Naturalu 98 nebo 100 natankujete palivo s nižším oktanovým číslem. Tehdy dojde k lehkému otupění odezvy na plynový pedál a motor nebude mít takový tah, jak slibuje výrobce.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky