Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Třeboňský kapr zdraží, kilogram bude o Vánocích stát kolem 120 korun

kapr
kapr
Foto: Pixabay

Rybářství Třeboň očekává, že kilogram kapra bude při vánočním prodeji u stánků stát kolem 120 korun. Meziročně tak zdraží asi o deset procent. Příčinou jsou rostoucí náklady i stoupající cenová hladina nejen v ČR, ale i v zahraničí. Přesné ceny budou jasnější po podzimních výlovech. ČTK to dnes při výlovu rybníku Rožmberk řekl předseda představenstva společnosti Fish Market Rudolf Provázek.

Cena okolo 120 korun za kilogram je prvotní odhad. "Nezdražují jenom jednotlivé věci, ale zvyšuje se cenová hladina. Nejsou to jenom vstupy. Náš podíl exportu je minimálně 70 procent, tak vidíme, co se děje i v okolí, v Rakousku, Německu. Cena bude tak i na českém trhu vyšší, zatím odhadujeme okolo deseti procent, nicméně musí to potvrdit ještě samotný výlov, protože letošní rok není nikterak příznivý: duben, květen studený, ryba neměla takové přírůstky jako jiná léta. Čekáme na výsledky hlavně velkých rybníků a Rožmberk nám napoví, jak se rok vyvíjí," řekl Provázek.

Z podzimních výlovů, jež začaly před necelými dvěma týdny, čeká Rybářství Třeboň výnos 2000 tun tržních ryb a 300 tun vedlejších ryb. Fish Market je výhradním prodejcem živých ryb a výrobků z ryb holdingu Rybářství Třeboň. Hlavním artiklem jsou živé ryby, především kapr šupinatý a lysý. Přibližně 70 procent produkce ryb vyváží do Evropy, 30 procent jde na domácí trh převážně před Vánoci. Nejvíc firma vyváží do Německa a Polska, také do Francie, Rumunska či Itálie.

Letošní vývoj na trhu je podle Provázka zatím příznivý, ceny stabilizované. "Konec loňského roku byl silně zmatený, všude rostla covidová čísla, i v zahraničí. Většina rybářství se snažila koncem roku rybu vyprodat, protože nejistota letošního jara byla obrovská. Naštěstí s ústupem covidu v dubnu se trh rozběhl a od Velikonoc začal fungovat standardně, možná i líp, jak se ryba před tím všude vyprodala. Fungovalo Německo, kupodivu i Polsko, které se vždycky v tuto dobu zastaví, fungoval sportovní rybolov," řekl Provázek.

Za loňský rok získala firma Fish Market kompenzaci osm milionů korun za ušlé tržby z výrobků. U nich byl pokles markantní."Nefungovaly restaurace, celá gastronomie," řekl Provázek.

Třeboňští rybáři dnes zahájili čtyřdenní výlov největšího českého rybníka Rožmberk s rozlohou 647 hektarů. Slavnostní výlov s doprovodnými akcemi, kam jezdilo 50.000 lidí, kvůli koronaviru již druhý rok po sobě zrušili. Z Rožmberka čekají výnos 150 tun ryb, řekl ČTK předseda představenstva Rybářství Třeboň Josef Malecha.

Rybářství Třeboň je největší producent sladkovodních ryb v Evropě. Na tuzemské produkci ryb se podílí 15 procenty. Roční produkce činí asi 3200 tun, z toho tvoří 90 procent kapři, zbytek líni, candáti, štiky, sumci, amuři, tolstolobici a okouni. Firma má 100 zaměstnanců, hospodaří na 440 rybnících o výměře 8000 hektarů. Na vývoz jde 70 procent ryb.

Témata:  kapr Vánoce

Související

Aktuálně se děje

21. října 2025 11:48

Zlato láme rekordy: Nejistota ve světě žene investory k nejstarší jistotě lidstva

Král drahých kovů si pověst „bezpečného přístavu“ na finančních trzích obhajuje s velkým přehledem. Od začátku roku 2025 jeho cena vzrostla o více než 50 % a poprvé v historii překonala hranici 4 000 USD za trojskou unci – a to dokonce během vládního shutdownu v USA. Takto prudký růst však otevírá otázku, zda zlato zvládne udržet tempo a zamíří až k hranici 5 000 USD, nebo přijde ochlazení. Podrobnější pohled na situaci nabízí Olívia Lacenová, analytička Wonderinterest Trading Ltd., ve své aktuální analýze.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

Stát přijde o miliardy, ceny moc neklesnou. Nová vláda žene gastro do maďarského experimentu

Snížení DPH na podávání nealkoholických nápojů v gastronomii z 21 % na 12 %, které chystá vznikající vláda, by snížilo příjmy státního rozpočtu přibližně o 1,5 miliardy Kč ročně. Dopad na ceny pro zákazníky by však byl omezený – zkušenosti ukazují, že podniky snížení sazby obvykle plně nepřenesou do cen. Část úspory si ponechávají jako vyšší marži, takže opatření pomáhá spíše podnikatelům v gastronomii než spotřebitelům.