Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řetězec Makro dostal pokutu 83 milionů od ÚOHS za zneužití tržní síly

Makro
Makro
Foto: Facebook

Obchodní řetězec Makro Cash & Carry dostal od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pokutu 83,1 milionu korun za porušení zákona o významné tržní síle. Rozhodnutí není pravomocné a lze proti němu podat rozklad, informoval ÚOHS v tiskové zprávě.

Podle ÚOHS zneužíval své síly při jednání s dodavateli. Úřad současně potrestal firmu Metro International AG pokutou 316.000 korun. Obě společnosti jako nákupní aliance porušily zákon při prodeji zemědělských a potravinářských produktů.

"Společnosti sjednávaly se svými dodavateli smluvní podmínky, které vytvářely výraznou nerovnováhu v právech a povinnostech dodavatelů jakožto slabší smluvní strany. Dodavatelé společnosti Makro se nacházeli ve výrazné informační asymetrii, v jejímž důsledku byli nuceni uzavřít smlouvu o poskytování účetních služeb se společností Metro," uvedl úřad s tím, že toto chování se datovalo od října 2016 do února 2020. ÚOHS zjistil takové chování vůči pěti stovkám dodavatelů.

Témata:  Makro ÚOHS pokuty

Související

Aktuálně se děje

21. října 2024 9:05

Další změny v důchodech na obzoru: Jaké plány má ANO po případném volebním vítězství?

Exministryně financí Alena Schillerová (ANO) poslala vzkaz lidem, kterým se nepozdává chystaná penzijní reforma. Šéfka nejsilnějšího opozičního poslaneckého klubu naznačila, že její hnutí ji hodlá revidovat v případě, že se vrátí do Strakovy akademie.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

McDonald’s: Šíření E. Coli přináší významné otázky pro investory

Poté, co se zákazníci McDonald's nakazili z oblíbených hamburgerů Quarter Pounder bakterií E. coli, je firma pod drobnohledem. CDC (Centers for Disease Control and Prevention) hlásí 49 případů nákazy v 10 státech, které vedly k 10 hospitalizacím a jednomu úmrtí. McDonald's již z některých států stahuje klíčové ingredience. Mezitím se vyšetřuje, která potravina je za kontaminaci zodpovědná, říká Charu Chanana, tržní stratéžka Saxo Bank.