Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chaty a chalupy dramaticky zdražují. S hypotékou mohou být potíže

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

KOMENTÁŘ LUKÁŠE KOVANDY: I když ceny tuzemské dovolené jsou letos kvůli různým slevám poměrně velmi levné, pokud tedy daný člověk slev využije, přesto více Čechů než v minulosti tráví volné dny „u sebe“, ve vlastním. Totiž na chatě nebo chalupě.

V posledních letech dramaticky roste sháňka právě po chatách a chalupách. Tím pádem roste i jejich cena. Když se daný objekt loni na podzim prodával třeba za 1,5 milionu korun, teď už může stát kolem dvou milionů. Chaty a chalupy vskutku zdražují z roku na rok i o čtvrtinu. Cena chalupy v dobré lokalitě může převýšit cenu rodinného domu.   

Zájem o chaty a chalupy trvá již několik let, koronavirová krize jej ještě umocnila. Třeba během letošního dubna mizely chaty a chalupy z nabídek realitních serveru dvakrát rychleji než loni v dubnu. Chalupaření i chataření je zkrátka znovu v módě. Navíc řada Pražanů nebo Brňanů už kvůli dramatickému nárůst cen bytů v metropoli, až o sto procent za posledních několik let, nemá peníze na takto drahé bydlení, pročež se stěhuje za město. Třeba právě do chalupy v dojezdové vzdálenosti.

Zvláště vyhledávané jsou z lokalit „za městem“, tj. v tomto případě za Prahou, okolí Berounky nebo Posázaví. Obecně pak Češi zvláště rádi vyhledávají a kupují chaty a chalupy také v Krkonoších, na Šumavě, v Jizerských horách nebo v Beskydech. V těchto oblastech jsou ceny chat a chalup nejvyšší. Cena chat rostou pomaleji než ceny chalup, protože chaty nejsou určené ani zkolaudované k bydlení. Jsou to ryze rekreační objekty, ačkoli je lidé někdy s chalupou mylně zaměňují.

V případě chaty, například té lokalizované v chatařské kolonii, může být obtížnější vzít si na ni hypotéku, než je tomu v případě chalupy. Některé chaty dokonce nestojí ani na vlastním pozemku, mohou mít problematicky řešenu přístupovou cestu, tj. přes cizí soukromý pozemek, což pak vše komplikuje i možnost vzít si na ni hypotéku.

Cena atraktivní chalupy dnes již může převyšovat hranici pěti milionů korun, zejména je-li situována v oblastech typu Krkonoš či Šumavy. Chaty jsou o poznání levnější, ačkoli i jejich cena roste.   

Témata:  chaty a chalupy hypotéky

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:22

30. dubna 2024 10:43

MMF aktualizoval výhled. Německo bude těsně nad nulou. Rusko naopak poroste. Sankce evidentně selhaly

KOMENTÁŘ Vladimíra Pikory: Mezinárodní měnový fond (MMF) v dubnu aktualizoval svoji prognózu a řekl nám, jaký očekává vývoj hlavních ekonomik světa. Nabídl obrázek, který ovšem není pěkný. Data ukazují, že Evropa se stává skanzenem. Budeme mít další slabý rok, kdy se budeme pohybovat těsně nad nulou, zatímco jiným se bude dařit lépe. Nůžky mezi námi a Ruskem se podle dat přivřou. Tak to ale přece být nemělo.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy