Za rozkrytí akcií na jméno zaplatí firmy 650 milionů

Zrušení anonymních akcií na majitele, které připravuje vláda, nepřijde státní kasu ani na korunu. Za to české firmy zaplatí podle propočtů HN v součtu bezmála tři čtvrtě miliardy korun. Píší o tom úterní Hospodářské noviny (HN).

reklama

V Česku dnes existuje zhruba 13 tisíc firem s akciemi na majitele, jejichž vlastníky nikdo neregistruje. Až vstoupí v průběhu příštího roku v platnost nový zákon o zvýšení transparentnosti akciových společností, budou všechny muset svou strukturu povinně změnit: buď budou mít na akciích uvedena jména jejich majitelů, nebo dají cenné listy do úschovy v bankách či ve speciálním depozitáři.

"Náklady s tím spojené budou pro každou firmu znamenat výdaje v řádu desítek tisíc korun," řekl HN právník Vlastimil Pihera, který se na sepsání zákona podílel. "Svolání valné hromady, inzerce a služby notáře jsou v průměru 50 tisíc korun," dodal další advokát Pavel Smutný. Pokud by tedy jednorázově dalo všech třináct tisíc firem padesát tisíc korun za to, aby splnily podmínky vládního protikorupčního opatření, bude je to stát 650 milionů. A nebudou to jediné nové výdaje. Majitelé akcií na jméno si budou muset povinně zřídit bankovní účty, kam jim firmy budou posílat například dividendy. Desítky tisíc ročně si pak budou účtovat za své služby jak banky, tak centrální depozitář (stejný majitel má i Burzu cenných papírů Praha), pokud se firmy rozhodnou, že si od nich nechají své akcie spravovat.
 
"Propočet, kolik naše opatření bude stát, nemáme. Snažili jsme se ale, aby dopad na firmy byl co nejmenší. Proto jsme ponechali více variant než jen zaknihování v depozitáři, to by totiž mohl vzniknout monopol," řekl HN ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.
 
Návrh zákona už má koalice na stole, do sněmovny by se mohl dostat na přelomu roku. Jelikož regulaci anonymních akcií - kdy je majitelem ten, kdo cenný papír zrovna drží v ruce - podporuje i opoziční sociální demokracie, mohl by zákon začít platit během příštího roku.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky