Odborník radí: Jak je to s kapesným? 500 korun nestačí...

Většina rodičů to zná, děti pořád chtějí peníze, jednou na svačinu, jindy na kino, na zmrzlinu nebo si chtějí koupit nějakou „vychytávku“, co mají jejich spolužáci. Jenže kde na to brát? Řešením u mladších dětí je kapesné.

660
reklama

Kapesné neslouží jen k tomu, aby dítě mělo na pamlsky či zábavu s kamarády, ale především by ho mělo naučit hospodařit s penězi. Proto je důležité si nastavit pevná pravidla, která budou dodržovat obě strany.

Kdy začít s kapesným?

Od kolika let dávat dětem kapesné je otázka, která trápí nejednoho rodiče. Většinou to bývá po nástupu do školy, kdy se potomek naučí počítat a pomalu začne poznávat hodnotu peněz.

Zhruba od deseti let by pak měly děti dostávat kapesné pravidelně, týdně či měsíčně, a vždy ve stejné výši. Průzkum pro společnost Partners od agentury Ipsos ukázal, že děti od 10 do 15 let dostávají většinou od stovky do pěti set korun měsíčně.

Jenže více než polovina dětí (52 %) s kapesným nevyjde nebo vyjde jenom někdy. „Kapesné je pro děti, které ještě nemohou jít na brigádu a samy si vydělávat, jediným příjmem. A právě tak by k němu rodiče měli přistupovat. Výplatu přeci také dostáváme pravidelně, ve stejné výši a musíme se s ní naučit hospodařit," doplňuje Dagmar Prajzlerová, manažerka projektu Partners bankovních služeb.

Mami, tati, potřebuji peníze

Ne nadarmo se říká, co se v mládí naučíš, ve stáří jako když najdeš. To samozřejmě platí i o hospodaření s penězi. Pokud se dítě už od mala učí, že peníze nejsou snadno k mání a není jich neomezené množství, je pravděpodobné, že v dospělosti bude umět s penězi lépe hospodařit a bude finančně zodpovědnější. Proto je poměrně alarmující, že dle výzkumu velké procento dětí (36 %) dostává peníze od rodičů tehdy, když je potřebuje.

„Takovýto systém „kapesného" považuji za úplně nejhorší. V dětech mylně pěstuje pocit, že peníze jsou lehce dosažitelné, tedy vždy když je potřebují. Podobné chování může v dospělosti vést k větší nezodpovědnosti a snadnému zadlužování," kritizuje Dagmar Prajzlerová.

Peníze za drobné úkoly

Kapesné není nic automatického, na co má dítě nárok. Může být odměnou za odvedenou práci či dobré známky. Potomek tak má motivaci a rodič dobrou páku na to, jak ho donutit uklízet, či se učit. Tento systém kapesného je u nás poměrně oblíbený, peníze tak dostává zhruba každé desáté dítě.

Pět rad jak správně dávat dětem kapesné:

1. Pravidelnost – děti se tak naučí, že peníze dostanou k určitému datu a ne vždy, když si řeknou
2. Důslednost – buďte v dávání kapesného důslední a nastavte taková pravidla, která budou vyhovovat vám i dítěti, a ta dodržujte
3. Motivace – zvolte takový systém, aby se dítě naučilo, že po splnění určitého úkolu může dostat víc peněz
4. Hospodárnost – naučte děti s penězi hospodařit, povídejte si s nimi, co si za ně chtějí pořídit a vysvětlete jim, že když si budou šetřit, mohou si pak koupit něco většího
5. Přiměřenost – dávejte dětem kapesné přiměřené jejich věku a vašim možnostem

Témata: kapesné

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky