Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministr Kuba jásá: Do Česka se vracejí investoři

Nové investice zajištěné činností agentury CzechInvest vloni přesáhly hodnotu 26 miliard korun a vzniklo díky nim vice než 12 tisíc dlouhodobých pracovních míst. Agentura zároveň vylepšila svůj předloňský rekord v počtu zprostředkovaných projektů na 350 (+112), uvedla v pondělí CzechInvest.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) k výsledkům doplnil, že statistiky ukazují na odklon od velkých investic k menším, sofistikovanějším, díky čemuž roste počet projektů s vyšší přidanou hodnotou. "Po útlumu způsobeném světovou ekonomickou krizí začínají firmy znovu nacházet chuť k investování. Na vyšším počtu investičních projektů v ČR v roce 2012 má pak samozřejmě podíl také novela zákona o investičních pobídkách," doplnil šéf rezortu Kuba.

Z pohledu objemu investic a počtu nově vytvořených pracovních míst jako již tradičně dominuje automobilový průmysl. Aktuální čísla ale také vykazují kontinuální růst počtu takzvaných službových projektů, mezi které patří například činnost v oblasti informačních technologiích a v centrech sdílených služeb, a projektů technologických center.

Naopak výrobní projekty se na celkovém počtu projektů loni podílely pouze 16 procenty. Jednoznačně přitom vede sektor IT a vývoje softwaru (38 procent). "Objem investic u IT projektů meziročně vzrostl téměř o 150 procent," upřesňuje Petr Očko, ředitel sekce fondů EU, výzkumu a vývoje Ministerstva průmyslu a obchodu, který je zároveň pověřený řízením agentury CzechInvest. Investice do tohoto druhu projektů jsou podle jeho slov méně náročné, mnoho společností se k nim proto v době ekonomické nestability uchyluje raději a častěji, než tomu bylo v minulosti. "Česká republika se zároveň v oblasti IT už několik let zpět profiluje jako lokalita s velkým potenciálem," dodává.

Investoři v roce 2012 nejčastěji mířili do Jihomoravského, Středočeského a Moravskoslezského kraje, které patří tradičně k velmi oblíbeným. O výběru lokality přitom nejčastěji rozhodují faktory jako připravená infrastruktura, logisticky vhodná poloha, nižší pracovní náklady, dostupnost kvalifikované pracovní síly a blízkost velkých automobilových výrobců.

Témata:  Martin Kuba Ministerstvo průmyslu a obchodu

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy