Češi v zahraničí utráceli mnohem více než loni

Ve srovnání s loňským létem utratili Češi v zahraničí během letošních prázdnin podstatně více. Prostřednictvím svých statistik o tom v pondělí informovala Era a Poštovní spořitelna a ČSOB.

reklama

Klienti ČSOB a Ery provedli během letošního léta téměř 800 tisíc zahraničních transakcí v celkovém objemu přesahujícím 1,1 miliardy korun. Nejvíce jich uskutečnili v Chorvatsku (téměř 110 tisíc). Nejvíce peněz však klienti utratili v Itálii (více než 125 milionů korun). Mezi země s největším objemem i počtem transakcí dále patřily Německo, Polsko a Slovensko.

"V meziročním srovnání s loňským létem se objem zahraničních transakcí v letošním roce zvýšil o více než polovinu. Z hlediska počtu transakcí šlo dokonce o nárůst ve výši 71,4 procenta. Z bankomatů v zahraničí si naši klienti vybrali téměř 740 milionů korun. Nejvíce lidé vybírali na Slovensku, v Německu a v Chorvatsku," říká Peter Demjanovič, ředitel útvaru Karty ČSOB a Poštovní spořitelny.

Mezi nejoblíbenější prázdninové destinace patřilo již tradičně Chorvatsko. V období červen až srpen 2012 zde klienti ČSOB a Ery zaplatili kartou přes 106 milionů korun, zatímco ve stejném období loňského roku se jednalo o částku 19,9 milionu korun. "Za tímto významným vzestupem stojí mimo jiné fakt, že si lidé stále více zvykají využívat svou platební kartu i k platbám u zahraničních obchodníků a nenosí u sebe velké množství v hotovosti," dodává Demjanovič.

Z pohledu výběrů z bankomatu mimo Českou republiku se nejvíce peněz stejně jako v loňském roce vybralo na Slovensku. Během loňského léta si klienti ČSOB a Ery vybrali ze slovenských bankomatů více než 160 milionů korun, v letošním roce to bylo ještě o 34 milionů více.

Témata: Česko | ekonomika

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky