Důchody děsí Česko. Lidé mění názor, podívejte se

Již celá polovina Čechů (49,9 %) si v současnosti odkládá část peněz na stáří formou penzijního připojištění. Vysokou popularitu si však nadále udržuje i stavební spoření (45,8 %), těsně za ním následované investicemi do vlastního bydlení (44,1 %). Vyplývá to ze Swiss Life penzijního barometru, který pravidelně mapuje způsoby zajištění na penzi v České republice. Průzkum provedla výzkumná agentura STEM/MARK ve čtvrtém čtvrtletí roku 2013.

660
reklama

Ženy jsou v zajištění na penzi výrazně odpovědnější než muži, výhradně na státní důchod spoléhá pouze 26,4 %. Muži si o něco častěji sjednávají pouze investiční životní pojištění (30 %) a častěji než ženy své volné prostředky a úspory ukládají také do cenných papírů, komodit či podílových fondů (10,1 %).

„Investice se stávají velkým trendem dnešní doby a jsou zatím opravdu doménou převážně mužů. Jejich ochota jít do rizika s cílem vyššího zhodnocení je jim v porovnání s ženskou populací vlastní nejen v běžném životě, ale i v případě investic," komentuje investiční chování Tomáš Rampula, hlavní analytik společnosti Swiss Life Select.

Alarmující je však fakt, že podíl lidí, kteří si sami aktivně nespoří žádným způsobem, výrazně neklesá ani s nižším věkem a pohybuje se konstantně okolo 30 % populace. Jediným faktorem, který pozitivně ovlivňuje přípravu na penzi, je vzdělání – vysokoškoláci se na ni připravují výrazně aktivněji (79,8 % nespoléhá na státní důchod) ve srovnání s lidmi se základním nebo učňovským vzděláním (40,3 % spoléhá pouze na státní důchod).

Podíl populace, která se spoléhá pouze na státní důchod

Ženy jsou výrazně odpovědnější, pokud jde o zajištění na penzi, nespoléhají pouze na státní důchod.

Zdroj: Swiss Life Penzijní barometr, listopad 2013. Průzkumu se zúčastnilo 531 respondentů.

Nejrozšířenějším nástrojem zajištění na penzi je penzijní připojištění (49,9 %). Výrazně častěji ho využívají vysokoškoláci (75,3 %), lidé ve středním věku (57,8 %, 30-44 let), nadprůměrnou oblibu má na Moravě (54,9 %).

Investice do bydlení nezvyšuje příjmy, ale snižuje náklady

Prioritou číslo dvě je z pohledu většiny Čechů zajištění vlastního bydlení, nebo rekonstrukce toho stávajícího tak, aby ve stáří umožnilo důstojný život bez přehnaně vysokých nákladů, které by si z pouhé penze nemohli dovolit.

45,8 % Čechů ukládá volné prostředky do stavebního spoření, a to i s vědomím stále klesající státní podpory nebo v delším horizontu relativně vysoké inflace. 44,1 % populace zároveň investuje do vlastního bydlení, ať už formou rekonstrukce starších domů nebo hypotéky na nové domy či byty.

„V Česku nadále zůstává silná skupina lidí, kteří otázku vlastního bydlení stále vyřešenou nemají. Očekávám proto silný zájem o hypotéky i v příštích letech, a to i v případě, že aktuálně nízké sazby hypoték začnou znovu stoupat," říká Jiří Sýkora, analytik, který se ve Swiss Life na tuto oblast dlouhodobě specializuje.

Na druhou stranu existuje minoritní skupina lidí, která by dlouhodobý závazek v podobě hypotéky nikdy nepřijala. Zhruba 13 % lidí raději čeká na dědictví nemovitosti, výnosy z pronájmů nemovitostí, dividendy či jiné budoucí příjmy, které jim pomohou otázku bydlení vyřešit později bez úvěru.

Nesázíme jen na jednu kartu

V průměru Češi využívají dva až tři nástroje, jak spořit na penzi nebo jak zhodnocovat aktuální úspory. Více než třetina volné prostředky ukládá na spořicí nebo termínované účty, mnozí mají více než jeden takový účet. 29 % respondentů si sjednalo investiční životní pojištění.

Za prozatím okrajové způsoby zajištění na penzi lze označit spoření prostřednictvím druhého pilíře penzijního systému, které se stalo atraktivním ani ne pro  desetinu české populace.

Uvedená data vyplývají z průzkumu společnosti SWISS LIFE SELECT, které zpracovala agentura STEM/MARK na reprezentativním vzorku 531 respondentů z celé České republiky.

Témata: důchody

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky