Stanislav Kubera

Ilustrační fotografie

Češi jsou největší alkoholici. Zakážete i hospody? Stát se plete lidem do života, zuřil Kubera

Aktuality

Češi jsou podle statistik OECD největšími pijany alkoholu a předčí dokonce i samotné Rusy. I Světová zdravotnická organizace je znepokojená nadměrnou spotřebou alkoholických nápojů v ČR. Měli bychom regulovat a zpřísnit jejich dostupnost? O tom ve čtvrtek večer v pořadu Máte slovo Michaely Jílkové diskutovali Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví (ANO), předseda Senátu Stanislav Kubera (ODS), Michal Miovský, přednostka Kliniky adiktologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, Tibor Nyitray, prezident Svazu vinařů ČR, Petr Kraus, invalidní důchodce (před 13 lety se úspěšně léčil z alkoholismu) a Jiří Stehlíček, představitel Aliance pivně inteligentních výčepů.

Aktuálně se děje

21. října 2025 11:48

Zlato láme rekordy: Nejistota ve světě žene investory k nejstarší jistotě lidstva

Král drahých kovů si pověst „bezpečného přístavu“ na finančních trzích obhajuje s velkým přehledem. Od začátku roku 2025 jeho cena vzrostla o více než 50 % a poprvé v historii překonala hranici 4 000 USD za trojskou unci – a to dokonce během vládního shutdownu v USA. Takto prudký růst však otevírá otázku, zda zlato zvládne udržet tempo a zamíří až k hranici 5 000 USD, nebo přijde ochlazení. Podrobnější pohled na situaci nabízí Olívia Lacenová, analytička Wonderinterest Trading Ltd., ve své aktuální analýze.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

Stát přijde o miliardy, ceny moc neklesnou. Nová vláda žene gastro do maďarského experimentu

Snížení DPH na podávání nealkoholických nápojů v gastronomii z 21 % na 12 %, které chystá vznikající vláda, by snížilo příjmy státního rozpočtu přibližně o 1,5 miliardy Kč ročně. Dopad na ceny pro zákazníky by však byl omezený – zkušenosti ukazují, že podniky snížení sazby obvykle plně nepřenesou do cen. Část úspory si ponechávají jako vyšší marži, takže opatření pomáhá spíše podnikatelům v gastronomii než spotřebitelům.