Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Důchodci do práce? Poslanci něco chystají

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Podvýbor pro sociálně pojistné systémy a důchodovou reformu minulý týden diskutoval o problematice odchodů z aktivního pracovního života do penze. Na webu strany na to upozornila poslankyně za ČSSD Zuzana Kailová.

Poslanci se podle ní seznámili se závěry analýz centra IDEA při akademickém pracovišti CERGE-EI, projektu Národohospodářského ústavu Akademie věd České republiky.

"Podvýbor v rámci přípravy na důchodovou reformu věnuje dlouhodobou pozornost studiím, analýzám a statistickým výhledům v souvislosti s demografickým vývojem společnosti," uvedla.

"Česká populace stárne. Rodí se méně dětí, přitom narůstá dlouhověkost související se zlepšováním zdravotní péče a rostoucí kvalitou sociální péče. Ale i tím, že se o sebe lépe staráme, spousta lidí dnes dbá na zdravý životní styl," dodala Kailová, předsedkyně Podvýboru pro pojistné systémy a důchodovou reformu.

Zatímco v roce 2012 tvořil podíl osob starších 65 let v populaci 16,2%, podle prognóz bude v roce 2050 tvořit třetinu všech obyvatel. V souvislosti s tím se hovoří o zaměstnanosti starších pracovníků.

"Podporuji, aby se změnil pohled společnosti na tyto lidi. Mají nejvíc pracovních zkušeností a jak vyplývá z dat analýzy, poukazování na to, že mají klesající produktivitu práce, horší zdravotní stav a že v podstatě berou práci mladým, to jsou jen mýty," uvedla Kailová.

Témata:  důchodci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 12:15

Firmy mladé potřebují, to je dobrá zpráva pro čerstvé absolventy. Kolik si mohou vydělat?

Letošní rok je šance na zotavování ekonomiky, prorokují zaměstnavatelé. Je to mimochodem i dobrá zpráva pro letošní absolventy, protože jejich příchodu na pracovní trh by to mohlo pomoci. Většina firem totiž mladé zaměstnance potřebuje, zejména ty IT zdatné. 

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy