Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Zetoru dostane výpověď 260 lidí. Jasno bude do 15. ledna, řeší se odstupné

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Všech 260 zaměstnanců brněnského Zetoru, kteří by měli z firmy do konce března odejít, by o své výpovědi měli vědět do 15. ledna. Do 19. ledna by měli mít v ruce písemnou výpověď. Zaměstnancům, kteří budou ochotni přistoupit na dohodu a skončit v podniku už na konci ledna, ale firma vyplatí pouze čtyři platy namísto původních pěti slibovaných. ČTK to dnes řekl vedoucí odborů v podniku Alois Kazelle.

"Původní domluva s vedením byla taková, že lidé, kteří mají nárok na tři měsíční platy odstupného a dvouměsíční výpovědní lhůtu, dostanou těchto pět platů i v případě, že odejdou na dohodu ke konci ledna. Teď jsem ale dostal informaci, že tito lidé dostanou pouze čtyři platy. S vedením o tom budeme ještě jednat," uvedl Kazelle.

Vedení Zetoru uvedlo, že nikdo z odcházejících zaměstnanců nebude ukrácen na svých právech. "Samozřejmě nabídneme všem příslušným osobám adekvátní a zákonem stanovené podmínky odstupného, na které zaměstnanci mají nárok. A pomůžeme jim alespoň částečně řešit tuto životní situaci poradenstvím ve věci práv a povinností, které se vážou k právnímu postavení nezaměstnaného," uvedl výkonný ředitel Marian Lipovský.

Podle zákona ale zaměstnavatel není povinen k odstupnému ve výši tří platů přidat i kompenzaci za dva měsíce výpovědní lhůty v případě, že zaměstnanec odchází po dohodě ještě před jejím uplynutím.

Firma v týdnu přes Vánoci odborářům oznámila, že do konce března propustí z ekonomických důvodů 260 lidí, tedy téměř 40 procent zaměstnanců. Odejít má 131 úředníků, 64 výrobních dělníků, 53 režijních dělníků a 12 manažerů. Oficiální výpovědi se začnou rozdávat v lednu, část zaměstnanců se ale o svém propuštění dozvěděla už před svátky.

"Připravujeme kvalifikovanou spolupráci s Úřadem práce, který by mohl potenciálním zaměstnavatelům v Brně a okolí poskytnout přehled profesí, kterých se propouštění v Zetoru týká. Věříme, že pro tyto zaměstnance nebude problém najít práci, protože víme, že firmy v okolí Zetoru intenzivně hledají nové lidi," dodal Lipovský.

Společnosti podle výročních zpráv několik let klesají tržby a snižuje se i počet vyrobených traktorů. Zatímco v roce 2014 společnost prodala 4187 traktorů a utržila 3,8 miliardy korun, loni to bylo 2765 traktorů a tržby 2,9 miliardy. Neustále mírně klesá i počet zaměstnanců, od roku 2014 o 128 lidí.

Témata:  Zetor lidé

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy