Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

O Egypt letos není zájem. Okamura: Destinaci ale doporučujeme

Zájem o zájezdy do Egypta klesl za prvních sedm měsíců letošního roku o 14 procent oproti roku 2010, až o prázdninách se poptávka po dovolených vyrovnala létu 2010. Uvedli to ve čtvrtek zástupci cestovních kanceláří.

Odliv zájemců o dovolenou v Egyptě zapříčinily především lednové protivládní protesty. V prvním čtvrtletí letošního roku proto se proto snížil zájem o zájezdy do této destinace meziročně o 32 procent. Vzrostla naopak poptávka po dovolených v Turecku, Řecku, Bulharsku a na Kanárských ostrovech. „Vliv negativních událostí, které proběhly na začátku letošního roku, už pomalu odeznívá. Počet prodaných zájezdů v červenci odpovídal loňskému roku a stejný trend pozorujeme i v srpnu,“ uvedl Michal Tůma, marketingový ředitel cestovní agentury Invia.cz, která je největším internetovým prodejcem zájezdů na českém trhu. „V tuto chvíli zájem odpovídá sezónnímu standardu. I když z mnoha egyptských letovisek máme zprávy, že počet turistů je zde stále nízký,“ doplnil Tůma s tím, že společnost Invia.cz za první pololetí 2011 prodala celkem 5780 zájezdů do Egypta, za stejné období loňského roku to bylo 6890. V důsledku menšího zájmu o pobyty v egyptských destinacích se ceny zájezdů snížily, a to až o pětinu. Průměrná cena pobytů v egyptských letoviscích se aktuálně pohybuje na úrovni 14 tisíc korun. „Trh cestovního ruchu je velmi flexibilní a dokáže rychle reagovat na nečekané změny. Například nabídnout výhodné podmínky pro zájezdy do země, o kterou není v daném období zájem. Proto jsou srovnatelné zájezdy do Egypta o 10 až 20 procent levnější než ve stejnou dobu vloni,“ vysvětlil Jan Koláčný, tiskový mluvčí Exim Tours. Největší česká cestovní kancelář na konci června 2011 prodala o téměř 20 procent zájezdů méně než ve stejném období roku 2010. Situace v egyptských letoviscích je podle odborníků v současné době bezpečná a odpovídá stavu před letošními politickými nepokoji. Prodejci se shodují, že se turisté návštěvy Egypta nemusejí obávat. V důsledku stabilizace situace dochází k postupnému zdražování zájezdů. Dovolená v Egyptě by se proto v příštím roce měla vrátit na úroveň 16 tisíc korun. „Na základě zjištění naší asociace a ministerstva zahraničí nejsou vyhlášena žádná omezení pro cesty českých turistů do egyptských turistických letovisek. Cestu tedy můžeme doporučit,“ informoval viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura. „Letos jsou ceny zájezdů do Egypta mimořádně příznivé. Jelikož se politická situace uklidnila, v příštím roce lze očekávat zvýšení cen zájezdů na běžnou úroveň,“ zdůraznil Okamura.

Témata:  dovolená

Aktuálně se děje

29. dubna 2024 8:12

Evropské banky zaplatily Kremlu na daních 800 milionů euro

Sedm největších evropských bank podle domácích aktiv loni zaplatilo Kremlu na daních více než 800 miliard euro, což je čtyřikrát více než předválečná úroveň, a to navzdory slibu, že po rozsáhlé invazi na Ukrajinu minimalizují svou přítomnost v Rusku.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy