Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přes 60 procent Čechů si kvůli letní dovolené bude muset přivydělat

Chorvatsko, ilustrační fotografie
Chorvatsko, ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

V létě si 64 procent Čechů plánuje přivydělat nebo vzít vedlejší práci, aby pokryli náklady na letní dovolenou. Hlavním zdrojem jejího financování jsou pro 33 procent úspory. Půjčku na její pokrytí zvažuje 14 procent lidí. Vyplývá to z průzkumu, který provedla společnost Patron GO koncem června mezi 822 respondenty.

"To, že si chce 14 procent lidí vzít půjčku na dovolenou, není vůbec málo. Je pozitivní, že většinou jsou Češi zodpovědní a řeší nedostatek financí na dovolenou tím, že si vezmou druhou práci nebo brigádu. Půjčovat si na dovolenou ale rozhodně nedoporučujeme. Půjčku bychom měli splatit dřív, než nám věc, na kterou jsme si půjčili, přestane sloužit," uvedl šéf Patron GO Lukáš Vršecký.

Plánování letní dovolené odráží současnou ekonomickou situaci. Většina dospělých (78 procent) letos plánuje jen jednu letní dovolenou. Zhruba 60 procent respondentů odhaduje, že jejich rozpočet na dovolenou na jednu osobu nepřesáhne 10.000 korun. Čtvrtina očekává, že se vejde do 20.000 korun.

Téměř 90 procent Čechů letos nepojede do drahých a luxusních dovolenkových destinací, ale zvolí ty finančně nenáročné. Z toho 48 procent luxus nevyhledává a 40 procent si dražší alternativu nemůže dovolit. Tuzemsko zůstává oblíbenou volbou pro 53 procent respondentů, zatímco 38 procent touží po dovolené u moře.

Co se týče finančních plánů, 39 procent dotázaných uvedlo, že plánuje utratit za dovolenou méně peněz než loni, protože se vše zdražilo. Dalších 42 procent plánuje kratší dovolenou než obvykle, protože má na ni letos méně peněz. Zhruba polovina respondentů však očekává, že jejich výdaje na dovolenou budou podobné jako v předchozím roce.

"Všeobecné zdražení zřejmě donutilo Čechy šetřit i na dovolené. Zajímavé je, že téměř 90 procent Čechů nejezdí do drahých a luxusních destinací. Více lidí však z toho důvodu, že luxus nevyhledávají, a ne proto, že si ho nemohou dovolit,“ dodal Vršecký.

Témata:  dovolená práce brigáda Chorvatsko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:25

Valorizace důchodů 2025: První prognózy naznačují očekávané navýšení

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

České domácnosti loni platily za elektřinu nejvíce v EU, přestože Česko vyvezlo takřka nejvíce elektřiny v celé EU

KOMENTÁŘ Lukáše Kovandy: Česko je ryze z ekonomického hlediska určitou anomálií. Vykazuje sice poměrně výrazný nadbytek vyprodukované elektřiny, avšak přesto jeho domácnosti čelí jejím vysokým cenám. Dokonce nejvyšším v celé EU ve vyjádření dle standardu kupní síly, které umožňuje mezinárodní porovnatelnost. A to přitom tedy Česko loni v čistém vyjádření vyváželo čtvrtý největší objem elektřiny v EU.