Ekonomika

Zlato, ilustrační fotografie

Jak se nakupovalo zlato v roce 2016

Ekonomika

Rok 2016 byl pokud jde o zlato opět rekordní. Investiční poptávka dosáhla nejvyšší úrovně od roku 2012, roční příliv do ETF byl nejsilnější od roku 2009 a celosvětová poptávka po zlatých slitcích a mincích byla víceméně stabilní, informuje Jakub Petruška, investiční analytik, Zlaťáky.cz.

Ilustrační fotografie

Jak se změnily platy absolventů? Které obory se vyplatí studovat?

Ekonomika

Pohled zaměstnavatelů na absolventy se v posledních 3 letech zásadně změnil. Kteří vysokoškoláci mají nejlepší startovní pozici? Podle údajů Platy.cz jsou na tom nejlépe studenti zaměření na informační technologie, bankovnictví, automobilový a farmaceutický průmysl. Průměrný nástupní plat absolventa středoškoláka je v současné době 20 621 Kč, u vysokoškoláků je to 28 746 Kč. Více než 60 % absolventů najde uplatnění do měsíce.

Ilustrační fotografie

Jak si vedou české e-shopy? 9 z 10 očekává růst svého obratu

Ekonomika

Podle nedávno publikovaného průzkumu konzultační společnosti Acomware rostl v loňském roce obrat 88 % českých e-shopů. Výhled na letošní rok mají internetoví obchodníci ještě optimističtější – růst obratu očekává 89 % e-shopů. Za hlavní zdroj dalšího růstu považují internetoví podnikatelé získávání nových zákazníků, rozšíření sortimentu a lepší marketing. Asociace pro elektronickou komerci (APEK) odhaduje letošní obrat e-shopů na 115 miliard korun.

Ilustrační fotografie

Zájem o studium dvou cizích jazyků roste. Velký boom zažívá němčina

Ekonomika

Znalost jednoho cizího jazyka v mnoha zaměstnáních už nestačí. Téměř 26 procent studentů vzdělávací společnosti Tutor se proto učí najednou dva cizí jazyky. Za poslední tři roky zájem o toto studium roste. Letos je to o 15 procent více než loni. Velký boom zažívá po třech letech opět německý jazyk a poptávka se zvýšila také po ruském jazyce. Naopak stagnuje zájem o italštinu.

Ilustrační fotografie

Na obědy zdarma dosáhne více dětí

Ekonomika

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová podepsala memorandum o spolupráci s Ivanou Tykač, ředitelkou obecně prospěšné společnosti Women for Women (W4W). Cílem memoranda je vytvoření co nejefektivnějšího systému pomoci rodičům či samoživitelům, kteří si nemohou dovolit hradit dětem školní obědy z důvodu obtížné sociální situace.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

E-shopy se vzpamatovávají z příchodu EET

E-shopaři se s EET vyrovnali každý po svém. Lze říci, že v této sféře nedošlo k žádnému hromadnému ukončování podnikání kvůli neznalosti práce s počítačem nebo absenci internetového připojení, jak tomu bylo u drobných obchodníků.

Zlato, ilustrační fotografie

Ekonomika

Putinova láska ke zlatým cihlám. Mnohokrát se nechal vyfotit obklopen drahým kovem

Obavy z měnových válek a z devalvace dolaru vedou k nákupům zlata zejména země na východ od Evropy. Tyto státy nechtějí ve svých zásobách držet pouze dluhopisy a devizy a navyšují tak svůj zlatý podíl. Především Rusko je v poslední době na trhu hodně aktivní. Informuje Jakub Petruška, investiční analytik, Zlaťáky.cz.

Ilustrační fotografie

Co se nejvíce draží v exekučních dražbách?

Ekonomika

Podle statistiky Exekutorského úřadu Přerov JUDr. Lukáše Jíchy, jednoho z největších dražitelů exekučně zabaveného majetku v ČR, tvoří zhruba 40 % dražených movitých věcí elektronika.

Ilustrační fotografie

Ve kterých oblastech české spotřebitele nejvíce tlačí pomyslná bota?

Ekonomika

15. března si každoročně připomínáme, že ochrana našich spotřebitelských práv není samozřejmostí. Letos uběhlo 55 let od okamžiku, který se považuje za první krok k vytvoření současného systému ochrany slabší smluvní strany. Ochrana spotřebitele se neustále rozvíjí, i dnes se však potýkáme s mnohými problémy.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Zaměření studia a volbu povolání ovlivňují stereotypy a negativní vnímání některých oborů

Výsledky aktuálního průzkumu společnosti Accenture ukazují, že zaměření studia a volbu budoucího povolání – zejména u dívek – stále velmi ovlivňují stereotypy, negativní vnímání vědeckých a technických oborů a neporozumění jejich možnostem. Například kariéru ve vědě a technice si mladí lidé ve Velké Británii a Irsku představují nejvíce jako „dělání výzkumu“ (52 %), „práci v laboratoři“ (47 %) a „nošení bílého pláště“ (33 %). Studie zjistila, že tyto stereotypní asociace mají spíše dívky než chlapci.

Ilustrační fotografie

V Česku přibývá počet chytrých domácností. Máte také inteligentní bydlení?

Ekonomika

Rapidně přibývá domácností, které jsou takzvaně chytré. Tedy řízené přes aplikace a napojené na internet. Podle statistik se v Česku prodej chytrých systémů za poslední čtyři roky zčtyřnásobil. Přesto se do kategorie inteligentního bydlení řadí stále pouze dvě procenta českých domácností. Nejčastěji si Češi pořizují chytrá topení a bezpečnostní systémy, sahají však i po komplexnějších řešeních, která propojují více zařízení najednou.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Jaké jsou největší překážky podnikání v Česku?

Časté změny zákonů, nařízení a vyhlášek, vysoké pojistné odvody na sociální zabezpečení a zdravotní pojištění, četnost různých podání finančnímu nebo celnímu úřadu či zdlouhavé čekání na různá rozhodnutí státních orgánů či soudů. To vše označují podnikatelé za největší překážky jejich podnikání. Vyplývá to z nejnovějšího šetření mezi podnikateli, které provedla Hospodářská komora mezi více než 800 firmami a živnostníky v ČR.

Ilustrační fotografie

Stejná práce, stejná pozice. Přesto ženy vydělají o 8% méně než muži

Ekonomika

Platové rozdíly mezi muži a ženami přetrvávají a jsou palčivým tématem téměř po celém světě. Podle analýzy mezinárodního portálu Paylab.com, který je v České republice reprezentován značkou Platy.cz, ženy vydělávají na stejných pozicích v jednotlivých zemích CEE v průměru o 2 až 11 procent méně než muži. V České republice je to 8% rozdíl.

Ilustrační fotografie

Lidé dlužili koncem roku 2016 téměř 2 biliony korun

Ekonomika

Celková výše dluhu obyvatel ke konci roku 2016 činila 1,96 bilionu korun a meziročně tak vzrostla o 151 miliard. Objem dluhu z nově poskytnutých úvěrů v loňském roce dosáhl rekordní výše 549 miliard korun. Celkový objem ohrožených úvěrů se meziročně snížil o 9 % na 43,9 miliardy korun. Největší problémy se splácením dluhů mají lidé do 24 let. Vyplývá to z dnes zveřejněných údajů Bankovního a Nebankovního registru klientských informací.

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 12:15

Firmy mladé potřebují, to je dobrá zpráva pro čerstvé absolventy. Kolik si mohou vydělat?

Letošní rok je šance na zotavování ekonomiky, prorokují zaměstnavatelé. Je to mimochodem i dobrá zpráva pro letošní absolventy, protože jejich příchodu na pracovní trh by to mohlo pomoci. Většina firem totiž mladé zaměstnance potřebuje, zejména ty IT zdatné. 

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy