EU má v rukávu tajný plán, kterým chce Velké Británii překazit snahy o odtržení

Ve středu 29. března oficiálně začne brexit, tedy odchod Velké Brátinie z Evropské unie, o kterém rozhodli občané v loňském referendu nadpoloviční většinou. Evropská unie má ale v rukávu tajný plán, kterým chce snahy o odtržení překazit. Z Británie totiž může soudně vymáhat velké množství financí.

Ilustrační fotografie
reklama

Evropská unie by podle nizozemského deníku Volkskrant mohla zažalovat Velkou Británii, pokud při jednáních o odchodu z EU odmítne vyplatit své finanční závazky plynoucí z členství. Podle tisku jde o tajnou strategií EU při jednáních o brexitu.

Británie bude muset podle deníku Evropské unii vyplatit kvůli odchodu z EU přibližně 60 miliard eur a pokud odmítne své závazky splnit, Unie se obrátí na Evropský, případně Mezinárodní soudní dvůr v Haagu.

Britská premiérka Theresa Mayová už dříve uvedla, že pokud dohodu o odchodu z EU vyjednanou v Bruselu neschválí britský parlament, opustí Unii i bez dohody. To se ale EU nelíbí a byl proto vytvořen tajný plán, který má k dispozici pouze šest lidí včetně předsedy eurokomise Jeana-Clauda Junckera a předsedy Evropské rady Donalda Tuska.

EU požaduje volný pohyb

Deník se odkazuje na zdroje z prostředí evropských institucí jeho informace potvrdil i britský deník Independent, který má uniklou strategii rovněž k dispozici.

Podle ní by Evropská Unie měla trvat na tom, že pokud chce Británie přístup na unijní trh, musí dodržovat svobody pohybu pracovních sil, zboží, služeb a kapitálu. EU bude dále vyžadovat, aby Britové ztratili některé obchodní výhody jako daň za Brexit.

Brexit je strašákem pro celou Evropu a Unie se mu musí přizpůsobit. 29. dubna se proto v Bruselu uskuteční mimořádný summit EU, na kterém se bude řešit právě odchod Británie z Unie. Předpokládá se, že jedním z bodů jednání a následných požadavků vůči Británie bude již zmíněný volný pohyb osob, který Británie striktně odmítá.

Proti jsou i Britové

Odchod Británie z EU se ale potýká se silnou kritikou i z řad tamních politiků. Skotská premiérka Nicola Sturgeonová opakovaně zdůrazňuje, že výrazná většina Skotů hlasovala v loňském referendu oproti Anglii a Walesu pro setrvání Británie v unii a že to Londýn při vyjednávání podmínek brexitu musí brát v úvahu. Požaduje pro Skotsko větší pravomoci a udržení některých vazeb Skotska s EU. Sturgeonová varovala, že vyhlásí referendum o nezávislosti, pokud Londýn zájmy Skotska v procesu nezohlední.

Britský expremiér Tony Blair chce také přesvědčit Brity, aby povstali proti vládě a odmítli vystoupit z Evropské unie. Tvrdí, že ti, co pohánějí vystoupení z EU, si "vždycky přáli tvrdý Brexit". Současná politika Velké Británie je podle něj nastavena na dosažení brexitu za každou cenu. 

Otázkou zůstává, jestli není Blairovo snažení zbytečné. Druhou šanci totiž velká Británie nedostane a vláda už dříve sdělila, že další referendum o brexitu neudělá. Usiluje zejména o to, aby výsledek brexitu prospěl oběma stranám, uvedl dříve ministr pro brexit David Davis.

Témata: EU | Brexit | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky