Ekonomika

práce v kanceláři

Filantropie si podává ruku s byznysem stále častěji

Ekonomika

Dobročinné aktivity se podle průzkumu společnosti EY stávají pro podnikatele čím dál důležitějšími. Platí to především pro velké rodinné firmy, které v téměř polovině případů vyhledávají investice, u nichž kromě výnosu sledují i určité sociální cíle. Podle samotných podnikatelů přitom v jejich byznysu filantropie často představuje důležitější prvek než honba za ziskem.

Ilustrační fotografie

Jak mít spokojené zaměstnance bez navyšování mzdy?

Ekonomika

Rozdíl v produktivitě mezi šťastnými a nešťastnými zaměstnanci je více než pětinový. I když je spokojenost zaměstnanců ve velké míře ovlivňována firemní kulturou zaměstnavatele, jen méně než polovina českých firem považuje dle průzkumu agentury Grafton Recruitment atmosféru na pracovišti a firemní kulturu za důležitou.

Ilustrační fotografie

Zázračné krabičky slibují úsporu energie. Skutečně s nimi ušetříte?

Ekonomika

Za elektřinu by jistě rád ušetřil úplně každý. Rozhodně však nelze doporučit za tímto účelem jakkoli manipulovat s elektroměrem nebo si pořizovat zázračná zařízení slibující úspory až do výše několika desítek procent měsíčně. V prvním případě se vystavujete riziku černého odběru, ve druhém s největší pravděpodobností utratíte tisíce za nefunkční výrobek.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Pracovní síla je v Česku nedostatkovým zbožím

Míra nezaměstnanosti se v červnu dostala na metu 4 %. Růst spotřebitelských cen pokračoval i v závěru prvního pololetí 2017. Červnová inflace odpovídala 2,3 %, což je o 0,1 procentního bodu méně než v květnu. Nejnovější informace zveřejnil Český statistický úřad a Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR.

Ilustrační fotografie

Propad cen kovů? Trhem s kovy manipulovali velcí

Ekonomika

Posledních několik týdnů se nese ve znamení výrazného poklesu cen drahých kovů. V přepočtu na koruny se tak kovy dostávají na pro investory poměrně atraktivní úrovně. Co způsobilo propad cen?

Ilustrační fotografie

Kteří světoví miliardáři věří zlatu?

Ekonomika

Velcí světoví investoři vidí ve zlatě růstový potenciál, a především ochranu před nejistým vývojem ekonomik, neudržitelným zadlužováním a nezodpovědnou politikou centrálních bank. Kdo tedy věří zlatu?

Knihy, ilustrační fotografie

Novela zákona umožňuje nově zařadit mezi zaměstnanecké benefity i nákup tištěných knih

Ekonomika

Od 1. července 2017 si mohou zaměstnanci kupovat knihy za mnohem výhodnějších podmínek, než doposud. V platnost totiž vstupuje novela zákona o dani z příjmu, která řadí nákup tištěných knih mezi volnočasové zaměstnanecké benefity. Zaměstnancům, kteří tyto benefity čerpají se tak rozšiřuje nabídka dobře známých aktivit a služeb o zajímavý segment.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Šest důvodů pro růst ceny kovů

Zlato i stříbro mají za sebou ziskové období. Ačkoli v posledních týdnech došlo k určité volatilitě jejich cen, z hlediska dlouhodobého se rostoucí trend potvrzuje. Rozeběhl se počátkem loňského roku, tedy ihned poté, co se v prosinci 2015 ceny vzácných kovů odrazily od kritických hodnot. Informuje Jakub Petruška, investiční analytik, Zlaťáky.cz.

Ilustrační fotografie

Sdílená ekonomika se začíná v Česku prosazovat i na trhu práce

Ekonomika

Sdílená ekonomika se po dopravě a ubytování začíná prosazovat i na trhu práce. Na sdílené ekonomice nás nejvíc láká větší flexibilita, svoboda při organizaci času, levnější služby a samozřejmě také možnost přivýdělku. V Česku je zatím poskytovatelů sdílených služeb v porovnání se západní Evropou málo, jednou z prvních vlaštovek na trhu práce je start-up Robeeto.

Ilustrační fotografie

Sezóna brigád se rozjíždí naplno. A je z čeho vybírat

Ekonomika

Naplno se rozjíždí sezóna brigád a letos je opravdu z čeho vybírat. Jejich nabídka už dávno přesahuje sezónní práce v zemědělství, prodej zmrzliny nebo obsluhu stánků v rekreačních oblastech. Firmy nabídkou sezónních prací řeší nedostatek stálých zaměstnanců, a to prakticky ve všech oborech. Proto letos mohou letní brigádníci vybírat z nabídky míst ve výrobě, obchodu, v logistických centrech i v centrech podnikových služeb. Největší zájem je ale o místa v administrativě.

Ilustrační fotografie

Vadí vám zákaznické linky? Nejste sami

Ekonomika

Scénáře, ve kterém bude veškerá komunikace např. kvůli reklamaci probíhat výhradně online, se ještě minimálně pár let nedočkáme. V dialogu mezi spotřebiteli a firmami totiž hrají podle průzkumu společnosti Cofidis stále jednoznačně prim zákaznické linky. Potěšující proto je, že se jejich úroveň v posledních letech zvyšuje. Na druhé straně ale rostou i rozdíly mezi jednotlivými firmami, kdy se špičkový servis střídá s méně kvalitními. Na vině jsou zejména základní chyby a fluktuace zaměstnanců.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

V Česku ubývá malých obchodů s potravinami. Může za to stát?

V České republice rok od roku ubývá obchodů s potravinami. Za tento pokles může především situace na takzvaném tradičním trhu, tedy u obchodů s rozlohou do 400 m2. V posledních 16 letech jejich počet v tuzemsku klesl z dvaceti tisíc o více než třetinu. Zástupci maloobchodu za tím vidí mimo jiné špatný přístup státu.

Ilustrační fotografie

Tipy, jak ušetřit za energie v letních měsících

Ekonomika

Letní období obecně bývá na spotřebu energie náročnější než zima. Důvodem je hlavně větší provoz klimatizací a lednic, navíc v tomto období roste i spotřeba vody. Výdaje za energie v letních měsících sníží například používání šetřičů vody, dešťovky nebo vypojení co nejvíce elektrických spotřebičů ze sítě před odjezdem na dovolenou.

Ilustrační fotografie

Do průmyslu přišla vlna dobré nálady

Ekonomika

Nálada v českém průmyslu si zažila půl roku meziměsíčního poklesu. V červnu však změnila směr a meziměsíčně si polepšila. Body navíc si připsalo také stavebnictví a firmy v obchodě. Nálada mírně opadla u firem v odvětví služeb a mezi spotřebiteli. Zprávu o optimismu v české ekonomice dnes vydal Český statistický úřad.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Také kupujete v obchodech nedobrovolně vzduch?

V továrnách se vyrábí vzduch, kamiony jej přepravují, prodejci umísťují na regály v obchodech a zákazníci si jej nedobrovolně kupují. Že ne? Ale ano – spolu s výrobky prodávanými v nadměrných obalech. Bezdůvodně velké obaly zbytečně zatěžují životní prostředí a matou zákazníky.

práce v kanceláři

Absolvovali jste rekvalifikační kurz? Firmy však často upřednostňují praxi před vzděláním

Ekonomika

Muži ve středním věku či maminky po mateřské dovolené. To jsou jedny z nejčastějších skupin, které se rozhodnou absolvovat rekvalifikační kurzy. Jen v loňském roce jich ovšem díky nízké nezaměstnanosti meziročně o 15 tisíc ubylo. Zaměstnavatelé i personalisté přitom uvádějí, že u přijímacího řízení často rozhoduje spíše dosavadní praxe než rekvalifikační kurz nebo jiná forma vzdělání.

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 10:42

Studená sprcha, americká ekonomika za první čtvrtletí letošního roku vzrostla jen o 1,6 %

KOMENTÁŘ Tomáše Volfa: Nižší tempo ekonomického růstu v překladu znamená, že Fed může začít snižovat sazby dříve, než se dosud čekalo. Možnost nižších sazeb v dřívějším termínu bude znamenat ztráty pro americkou měnu, která po zveřejnění osciluje kolem 23,50 USDCZK, a 1,0705 EURUSD.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy