Kteří světoví miliardáři věří zlatu?

Velcí světoví investoři vidí ve zlatě růstový potenciál, a především ochranu před nejistým vývojem ekonomik, neudržitelným zadlužováním a nezodpovědnou politikou centrálních bank. Kdo tedy věří zlatu?

Ilustrační fotografie
reklama

Na rozdíl od obyčejných investorů mají ti, o kterých bude řeč, k dispozici celé týmy lidí sledujících trhy, a dokáží se díky tomu ponořit hlouběji do dané problematiky. Zachycují sebemenší odchylky, dokáží vypozorovat různé drobné nuance a složitosti trhu a hledají příležitosti, jak nejlépe využít potenciál svého bohatství a jak rozložit své investice. Jejich cílem není jen dosažení zisku, ale především snaha co nejefektivněji ochránit svůj majetek, a to v jakékoliv době. Informuje Jakub Petruška, investiční analytik, Zlaťáky.cz.

Zde jsou příběhy několika světově známých investičních manažerů, kteří sázejí na drahé kovy:

1. Lord Jacob Rothschild

Tento světový miliardář a šéf investiční společnosti RIT Capital Partner, pocházející ze světoznámé bankovní rodiny, považuje aktuální kvantitativní uvolňování, nízké úrokové sazby a negativní výnosy za „největší měnový experiment v dějinách světa“. Chování centrálních bank považuje za nezodpovědné. Uchování hodnoty svého jmění, které se pohybuje kolem 5 miliard dolarů, je jeho hlavním cílem a jako nejlepší způsob vidí skupování zlata. V roce 2016 navrhl Rotschild změnu svého portfolia a podíl zlata a drahých kovů navýšil o dalších 8 %, přičemž poměr v akciích naopak snížil.

2. David Einhorn

David Einhorn je americký investor, manažer hedgeových fondů a filantrop. Je zakladatelem a prezidentem společnosti Greenlight Capital, která sídlí v New Yorku. V roce 2017 spravuje společnost aktiva ve výši 9,27 miliardy dolarů. Einhornovo jmění se pohybuje kolem 1,53 miliardy dolarů. Tento investor zastává stejný názor jako Rothschild a domnívá se, že dnešní měnová politika se stává stále více dobrodružnou a spolu s kroky nového prezidenta Donalda Trumpa nakonec povede k dramatickému růstu inflace. I pro Einhornovy investice je charakteristická snaha udržet zlato v horních příčkách majetku.

3. Raymond Dalio

Raymond Dalio je rovněž americký investor, manažer hedgeových fondů a filantrop. Založil investiční společnosti Bridgewater Associates, která patří k největším hedgeovým fondům na světě. V letech 2011–2012 byl společností Bloomberg Markets zařazen mezi 50 nejvlivnějších osob světa. Jeho majetek dosahuje cca 15,9 miliardy dolarů a Dalio tak představuje 30. nejbohatší osobu v USA a 69. nejbohatší na světě. Říká, že v dnešní době máme ve světě příliš mnoho dluhů. To má za následek opět tisk peněz, které obsluhu tohoto zadlužení usnadňují. Taková situace vede k nutnosti mít část svého portfolia uloženou ve zlatě.

4. Stanley Druckenmiller

A taky Stanley Druckenmiller je americký investor, manažer hedgeových fondů a filantrop. Jeho jmění se pohybuje kolem 4,7 miliardy dolarů. Je také bývalým předsedou společnosti Duquesne Capital, kterou založil v roce 1981. Fond uzavřel v roce 2010. Od roku 1988 do roku 2000 spravoval finance pro Georga Sorose. Někteří experti Druckenmillera pokládají za nejlepšího správce peněz všech dob. I on v poslední době vsadil na zlato, ovšem z jiných důvodů než předcházející manažeři. Své obchody prováděl vždy s velkým přesvědčením. V únoru letošního roku ho právě ono přesvědčení vedlo k investici do zlata. Věří totiž nejen v růst tohoto kovu, ale i v podstatu drahých kovů obecně. Ví se, že své zlaté pozice prodal ihned po zvolení prezidenta Donalda Trumpa, kdy zlato stouplo. Svůj postoj ale přehodnotil a znovu se obrátil ke zlatu jako formě bezpečí.

Témata: zlato | ekonomika | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky