Cizinců v Česku přibývá. Koho firmy zaměstnávají nejraději?

Dlouhodobě nízká nezaměstnanost v České republice a s ní spojený nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců je do značné míry kompenzována stoupajícím počtem cizinců, kteří na tuzemský pracovní trh vstupují.

Ilustrační fotografie
reklama

Podle ČSÚ přichází nejvíce lidí ze Slovenska a Ukrajiny. Dle šetření personální agentury Grafton Recruitment patří k oblíbeným uchazečům o zaměstnání v českých firmách zejména Slováci, a to především díky vysoké kvalifikovanosti a neexistující jazykové bariéře. Nejčastěji nachází uplatnění ve zdravotnictví, ve výrobě a v podnikových službách.

Stabilnější ekonomické prostředí, různorodost pracovních příležitostí, neexistující jazyková bariéra a možnost vyššího výdělku patří mezi hlavní výhody, kvůli kterým se Slováci rozhodnou u nás pracovat. „Mladí lidé ze Slovenska sem často přichází už během studií a po promoci zde logicky zůstávají. Jejich bezproblémovému zařazení na tuzemský pracovní trh je nakloněná i česká legislativa, díky které se uchazeč o práci ze Slovenska může prokázat jen občanským průkazem,“ uvádí Martin Ježek, obchodní ředitel Grafton Recruitment, a dodává: „Při pohovorech bývají slovenští uchazeči ambiciózní a oproti ostatním cizincům mají výhodu, že rozumí českému jazyku, dále mají často lepší jazykovou vybavenost než Češi. Oproti tomu hendikepem Slováků může být neznalost českého jazyka v písemné podobě.“

Popularitu České republiky pro Slováky dokládá i čerstvý údaj Statistického úřadu SR. Dle něj v ČR pracuje 25 % všech slovenských pracujících v zahraničí. V žebříčku TOP 3 zemí, kam Slováci odcházejí za prací, se kromě ČR vyskytuje i Rakousko a Německo. Do Česka přitom odchází jednak kvůli většímu množství pracovních nabídek, jednak kvůli stabilnějšímu ekonomickému prostředí a možnosti vyšších výdělků. Nezaměstnanost na Slovensku aktuálně dosahuje 7,35 %.

Oborově je uplatnění slovenských zaměstnanců značně pestré. Dle Graftonu získávají pozice napříč pracovním trhem od stavebnictví a řemeslných prací přes zdravotnictví, průmysl či centra sdílených služeb až po pozice určené pro absolventy VŠ. Jejich pracovní zařazení bývá specifické také s ohledem na kraj, ve kterém se uplatňují. Všeobecně přitom platí, že za atraktivnější pracovní prostředí považují Slováci vedle Prahy oblasti v blízkosti slovenských hranic, naopak práce v Ústeckém, Plzeňském, Karlovarském a Jihočeském kraji je pro ně méně populární.

Hlavní město Praha

Na území Prahy se Slováci uplatňují zejména v oblasti zdravotnictví, přičemž zájem je především o promované doktory, oblíbené jsou také finanční, účetní a obchodní pozice. Hodně Slováků pracuje rovněž ve výrobě a obsazuje dělnické profese.

Jihomoravský kraj

Z průzkumu Graftonu vyplývá, že na Brněnsku se Slováci díky neexistující jazykové bariéře uplatňují napříč obory, málo jsou ale zaměstnáváni na obchodních pozicích a postech, které vyžadují přímý styk se zákazníkem. Ukazuje se také, že po dvou a třech letech se pracující Slováci chtějí vrátit zpět na Slovensko.

Moravskoslezský kraj

Nejobsazovanější jsou pozice v oblasti zdravotnictví, především zdravotní sestra a lékař. Slováci se zde dále uplatňují v sektoru podnikových služeb či jako operátoři výroby. S ohledem na geografickou polohu kraje a jeho blízkost ke Slovensku není výjimkou, že Slováci do zaměstnání denně dojíždějí z místa svého bydliště.

Olomoucký kraj

Nejvíce obsazovanými sektory jsou zdravotnictví, služby, výroba a doprava. Zájem Slováků o práci v tomto kraji klesá.

Zlínský kraj

Nejvíce uplatnění nacházejí Slováci ve zdravotnictví, stavebnictví a jako řemeslníci, roli zde hraje i fakt, že v ČR je značný nedostatek těchto profesí. Poptávka je také po slovenských kandidátech s českým vysokoškolským titulem.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky