Ekonomika

Ilustrační fotografie

Rodinný podnik vás může posílit nebo zničit. Jak na to, aby nedošlo na tu horší variantu?

Ekonomika

Podnikání není ve většině případů jen o obživě, ale často také o touze neustále se posouvat vpřed a vytyčovat si nové cíle. Zcela jinou váhu pak dostává, jedná-li se o rodinný podnik, který se přímo dotýká vztahů k nejbližším. Může je posílit, ale i zničit. Jaké zásady dodržovat, aby nedošlo na tu horší variantu? Máme pro vás několik tipů.

Ilustrační fotografie

Českou inflaci ovládly potraviny

Ekonomika

Posílení červencového růstu cen mají na svědomí potraviny, které meziročně zdražily o 5,8 %. Jejich silně proinflační vliv však dokázalo alespoň částečně zmírnit například levnější vybavení domácností, telefony nebo pohonné hmoty. Spotřebitelské ceny se v červenci zvýšily meziročně o 2,5 %, meziměsíčně si připsaly 0,5 %. Informaci o vývoji inflace v červenci dnes zveřejnil Český statistický úřad. Komentář poskytl Petr Gapko, hlavní ekonom MONETA Money Bank.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Zvýšení cen mědi posunulo dlouhé pozice ropy na maxima, krátké pozice padají

V posledních pěti týdnech fondy téměř ztrojnásobily býčí sázky na komodity. Poptávka ve všech třech sektorech (zemědělské komodity, energie a kovy) vzrostla. Krátké pozice stlačeny díky slabšímu dolaru a problémům Trumpovy administrativy. Nákup surové ropy a kovů více než vyvažuje prodej plodin. Ropa se v posledních týdnech zotavila po dalším neúspěšném cyklu prodeje krátkých pozic, informuje Ole Hansen hlavní komoditní stratég Saxo Bank.

Zemní plyn

Automatické prodloužení smlouvy? Mělo by pomáhat, v českém podání škodí

Ekonomika

Zvažujete-li změnu dodavatele energií, bude vás nejspíše zajímat, odkdy můžete začít odebírat plyn nebo elektřinu od nového dodavatele. Rozhodující je, kdy vám končí smlouva, případně jestli ji lze předčasně vypovědět. Pátrat byste měli nejen po výpovědní době, ale i po automatickém prodloužení smlouvy. To vám totiž může bránit ve změně dodavatele třeba i několik let.

Ilustrační fotografie

Kuponové knížky a privatizace? Co přinesl pád komunistického režimu

Ekonomika

Po pádu komunistického režimu bylo jedním ze základních úkolů vlád zabezpečení přechodu z plánovaného hospodářství socialistické ekonomiky na ekonomiku tržní. Předpokladem této transformace bylo odstátnění hospodářského majetku. 1. října 1991 proto začala prodejem kupónových knížek a známek velká privatizace.

Práce v kanceláři

Ekonomika

Příspěvky formou bonusů se vyplatí zaměstnancům i zaměstnavatelům. Které to jsou?

Letní měsíce jsou obdobím dovolených. Nařídit dovolenou svým zaměstnancům je povinností každého zaměstnavatele. Není ale jednoduché vše dobře naplánovat. Kromě toho firmy dovolenou často využívají jako jeden ze zaměstnaneckých benefitů – místo peněžních odměn poskytují týden dovolené navíc. Z finančního pohledu se však firmám i jejich zaměstnancům více vyplatí bonus formou příspěvku na dovolenou.

Ilustrační fotografie

Vyplatí se vám energie ze slunce? Unikátní webová aplikace vám to spočítá

Ekonomika

Zbrusu nová a na českém internetu unikátní webová aplikace E.ON Solar spočítá a navrhne, jak co nejlépe využít solární energii v rodinném domě. Majitelé rodinných domů si tak mohou snadno a bez nutnosti hlubších znalostí porovnat různé varianty a technologie využití solární energie včetně nákladů, ročních úspor i návratnosti investice.

Ilustrační fotografie

V Česku přibývá v průměru 20 franšíz ročně. Jejich obliba stoupá

Ekonomika

Obliba franšízových sítí rok od roku stoupá. Zatímco v roce 2011 jich na českém trhu působilo 168, o čtyři roky později jejich počet překročil 250. Začínající franšízanty na provozu pobočky již stabilní značky láká především podpora silného partnera v čele s předáním know-how, nevýhodou naopak může být neexistence absolutní volnosti v podnikání.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

České firmy často vyplýtvají za rok vodu za miliony korun

Poslední roky se vždy v létě pravidelně objevují informace, že díky suchu hrozí výpadky dodávek vody či dokonce její akutní nedostatek. Dle průzkumu společnosti Aquarex Waterprofit, která se specializuje na řešení pro úpravu a management vody, 85 % procent českých firem vodou plýtvá. Nejvíce vody přijde nazmar v chemickém, energetickém, potravinářském a zpracovatelském průmyslu, ale také v zemědělství. Průměrně velký průmyslový podnik často vyplýtvá za rok vodu za statisíce někdy dokonce i za miliony korun.

Mobily, ilustrační fotografie

dTest podal podnět k prošetření porušování pravidel hospodářské soutěže českými mobilními operátory

Ekonomika

Předražené telekomunikační služby, podobné ceny tarifů u všech tří velkých operátorů nebo neexistence konkurenčního boje o zákazníky z řad spotřebitelů. To jsou skutečnosti, které mohou ukazovat na jednání operátorů ve vzájemné shodě, porušující pravidla hospodářské soutěže. dTest se proto dnes obrátil na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a Evropskou komisi s podnětem k prošetření této věci.

Ilustrační fotografie

Německo stahuje své zlato ze zahraničí

Ekonomika

Na počátku února 2017 oznámila německá centrální banka stahování svých zlatých rezerv zpět do Německa. Jde o zlato, které má uskladněné v trezorech v Paříži, Londýně a New Yorku, informuje Jakub Petruška, investiční analytik, Zlaťáky.cz.

Ilustrační fotografie

Zrušil vám zaměstnavatel dovolenou? Kdy máte nárok na kompenzaci?

Ekonomika

Ačkoliv stále narůstá počet lidí, kteří vyhledávají dovolenou mimo hlavní sezónu, červenec a srpen i nadále patří k měsícům, kdy zaměstnanci nejčastěji využívají placeného volna. Pokud k nim patříte i vy, měli byste věnovat pozornost nejen svým právům, ale i povinnostem spojeným s dovolenou.

Ilustrační fotografie

Robotizace přinese zemětřesení na trh práce. Dočkáme se garantovaného příjmu?

Ekonomika

Pokročilá robotizace přinese zemětřesení na trh práce a Česko by se na něj mělo co nejlépe připravit. Jednou ze stále diskutovanějších reakcí na potenciální hromadné rušení pracovních míst je základní nepodmíněný příjem. Jeho zavedení by znamenalo zrušení systému sociálního zabezpečení, důchodů a souvisejícího úřednického aparátu. Místo toho by stát každému občanovi až do jeho smrti měsíčně posílal stanovenou částku.

Ilustrační fotografie

Češi stále více nakupují potraviny přes internet. Přizpůsobují se tomu i obchody na vesnicích

Ekonomika

Zájem spotřebitelů o nakupování potravin na internetu rok od roku stoupá. Ukazují to nejen údaje o tržbách e-shopů s potravinami, ale také analytici. Zatímco v roce 2010 měla s nákupem potravin on-line zkušenost pouze 3 % spotřebitelů, loni už to byl pětinásobek. Z hlediska celkových tržeb v tomto odvětví se sice stále jedná o malý zlomek, na postupný přesun na internet se však už chystají i zástupci maloobchodu v malých městech a vesnicích.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Smlouva s podomním prodejcem a LED žárovky zdarma? Nakonec vás mohou stát několik tisíc

Přestože je podomní prodej v mnoha obcích zakázán, jsou dodavatelé elektřiny a plynu ve svých praktikách nezlomní. Dnes a denně se najdou nešťastníci, kteří si podomní prodejce pustí do bytu a nechají se obalamutit sliby o úspoře za energie. Scénář je vždy stejný. Bezbrannému spotřebiteli prodejci vnutí kromě smlouvy o dodávkách i sadu LED žárovek. Je to ale dar – nedar.

Práce v kanceláři

5 chyb, které zabíjejí věrnostní a motivační programy firem

Ekonomika

Věrnostní a motivační programy firem a obchodníků musí hlavně plnit svůj účel. Odměňovat zákazníka za věrnost a motivovat jej k vyšší aktivitě. Pokud toto nefunguje, stávají se jen formou bez účinného obsahu. Čím věrnostní programy nejvíce trpí, jaké jsou jejich slabé stránky? Přinášíme přehled pěti častých chyb, které umějí i jinak dobré programy zničit.

práce v kanceláři

Podnikatelé ztrácí zájem o daňové ráje

Ekonomika

Od začátku letošního roku se počet společností, které mají vlastníka se sídlem v daňovém ráji, snížil o 40 na celkových 13 145. Ztráta zájmu podnikatelů o daňové ráje souvisí se zvyšujícím se mezinárodním tlakem. Navzdory tomu vzrostla obliba dvou méně známých daňových rájů – Hongkongu a Spojených arabských emirátů. Majitelé z destinací považované za daňový ráj aktuálně kontrolují 2,82 procent českých firem, a do jejich základního kapitálu investovali přes 374 miliard korun. Detailní statistiky za první půlrok zveřejnila poradenská společnost Bisnode.

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 10:53

Nemáte potomky? Lidovci navrhují vyšší odvody na důchody. Piráti nesouhlasí

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy