Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Českou inflaci ovládly potraviny

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Marie Cvrčková, MoneyMAG.cz

Posílení červencového růstu cen mají na svědomí potraviny, které meziročně zdražily o 5,8 %. Jejich silně proinflační vliv však dokázalo alespoň částečně zmírnit například levnější vybavení domácností, telefony nebo pohonné hmoty. Spotřebitelské ceny se v červenci zvýšily meziročně o 2,5 %, meziměsíčně si připsaly 0,5 %. Informaci o vývoji inflace v červenci dnes zveřejnil Český statistický úřad. Komentář poskytl Petr Gapko, hlavní ekonom MONETA Money Bank.

Češi za své nákupy vynaložili v červenci o 2,5 % více peněz než v loňském roce a o 0,5 % více než v červnu. Před měsícem byl meziroční rozdíl o 0,2 procentního bodu slabší. V červenci jsme si připlatili především za potraviny, nealkoholické nápoje a stravování mimo domov. Potraviny jsou tak v současné chvíli hlavním hybatelem vývoje českých cen. Jinak tomu pravděpodobně nebude ani v dalších měsících. Zdražování v kategorii potravin mírně krotí zelenina, jejíž vývoj cen je však spíše sezónní záležitostí.

V červenci vzrostly také výdaje za čisté nájemné. Jeho výše je primárně ovlivněna situací na trhu s nemovitostmi. Na realitním trhu v Česku je letos natolik „horko“, že jej bedlivě sleduje i Česká národní banka. Růst cen nemovitostí je tak jedním z důvodů, proč klíčová úroková sazba – dvoutýdenní repo sazba - opustila tzv. technickou nulu a vzrostla na 0,25 %. Očekáváme, že rozhodnutí centrálních bankéřů zvýšit úrokové sazby bude nejdříve vidět na sazbách hypotéčních úvěrů, a to především u tzv. variabilních hypoték.

Na snižování cenové hladiny naopak působily například levnější spotřebiče do domácnosti, mobilní telefony nebo pohonné hmoty. Zlevnilo také teplo, teplá voda a zemní plyn.

Růst spotřebitelských cen byl v úvodu druhého pololetí roku 2017 zcela v souladu s očekáváním centrálních bankéřů. Česká národní banka podle nejnovější prognózy předpokládá, že zdražování bude pokračovat také v srpnu a září.

Témata:  inflace Česko potraviny ekonomika CZK

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy