České firmy často vyplýtvají za rok vodu za miliony korun

Poslední roky se vždy v létě pravidelně objevují informace, že díky suchu hrozí výpadky dodávek vody či dokonce její akutní nedostatek. Dle průzkumu společnosti Aquarex Waterprofit, která se specializuje na řešení pro úpravu a management vody, 85 % procent českých firem vodou plýtvá. Nejvíce vody přijde nazmar v chemickém, energetickém, potravinářském a zpracovatelském průmyslu, ale také v zemědělství. Průměrně velký průmyslový podnik často vyplýtvá za rok vodu za statisíce někdy dokonce i za miliony korun.

Ilustrační fotografie
reklama

„Většina firem už standardně řeší, jak optimalizovat náklady na energie, vozový park i telekomunikační operátory, ale často jim uniká vstup, kde jim mizí nemalé prostředky - dodávky a spotřeba vody,“ říká Miroslav Maňásek ze společnosti Aquarex Waterprofit, která se specializuje na poradenství a řešení v oblasti dodávek vody pro průmysl. „Tento problém se netýká jenom letních měsíců, kdy se dostávají do médií témata spojená s vysokou spotřebou vody a suchem. Jedná se o celoroční problém, který je často zapříčiněn neznalostí managementu či jeho neochotou tento problém řešit strategicky,“ dodává Miroslav Maňásek.

Nejvíce situaci podceňují firmy v chemickém, energetickém, potravinářském a zpracovatelském průmyslu, ale také v zemědělství. Navíc zemědělství, zpracovatelský a potravinářský průmysl na sebe v toku vstupů surovin navazují, takže zejména zde vidí Aquarex Waterprofit velký prostor pro úspory. Naopak některé firmy z kovoobráběcího průmyslu či firmy vyrábějící plasty již tento problém zaregistrovaly, řeší jej, nebo jej již dokonce mají vyřešený.

Plýtvání vodou v České republice potvrdila i červnová akce Českého rozhlasu Týden vody. V rámci ní bylo zjištěno, že v ČR za jeden den zbytečně proteklo tolik pitné vody, že kdyby se využila pouze na pití, všem jejím obyvatelům vystačí na rok a půl. Největší položku na seznamu ztrát představovala pitná voda v domácích bazénech, značná část padla také na zalévání zahrádek. Zde je však řešení složitější či se jedná o jiné téma. Možnost šetřit naši planetu, řešit udržitelnost a také šetřit náklady mají zejména firmy a velké podniky. Průměrně velký český průmyslový podnik často vyplýtvá za rok vodu za statisíce, někdy dokonce i za miliony korun, zde jsou tedy obrovské rezervy na optimalizaci dodávek a spotřeby vody.

Témata: voda | firmy | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky