Ekonomika

Ilustrační fotografie

Uvažujete o změně zdravotní pojišťovny? Pak je za minutu dvanáct

Ekonomika

Zvažujete-li změnu své zdravotní pojišťovny, vězte, že už máte doslova jen pár dní na vyřízení potřebných formalit. Nejbližší přestupní termín je totiž leden 2018, takže pokud chcete být od Nového roku pojištěncem jiné ZP, musíte vše stihnout vyřídit do 30. září. Jinak si počkáte dalších sedm měsíců.

Ilustrační fotografie

Účast žen na trhu práce stagnuje. Do budoucna navíc ženy plánují trávit více času doma

Ekonomika

Účast žen na trhu práce stagnuje. V celosvětovém měřítku se jedná pouze o 54 % žen ve srovnání s 81 % mužů. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu The Global Gender Gap Report 2016. Do budoucna navíc ženy plánují trávit více času doma, aby se mohly starat o ostatní, a dokonce i více působit v rámci dobrovolnictví. Podle personalistů proto budou talenty v budoucnosti směřovat do společností, které jednají otevřeně a férově. To potvrzuje i letošní mezinárodní průzkum společnosti ManpowerGroup.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Stát obchoduje s firmami, které nedodržují zákony

Každým rokem se v oblasti veřejných zakázek utratí více jak 650 miliard Kč veřejných peněz. Povinnosti zadavatelů zakázek je ovšem uzavírat smlouvy pouze s transparentními společnostmi. Praxe je ovšem přesně opačná. Většina firem registrovaných v registru smluv totiž nezveřejňuje své finanční výkazy, ačkoliv jim to ukládá zákon. Navíc celá řada firem vznikla těsně před získáním zakázky. Informace dnes zveřejnila poradenská společnost Bisnode ve spolupráci s Nadačním fondem proti korupci.

Placení, tržby, ilustrační foto

Účtenkovka: Bez kontroly to nejde, ale...

Ekonomika

Již za týden bude spuštěna účtenková loterie (Účtenkovka), jejímž hlavním smyslem je zvýšení efektu elektronické evidence tržeb. Zákazníci by měli být motivováni výhrou a vyžadovat účtenku. Finanční správa bude mít následně možnost doměřit daně někomu, jehož účtenka se objevila v loterii a přitom chybí v příjmech pokladny.

Ilustrační fotografie

Proč je v Česku nejdražší máslo v historii? A cena stále roste

Ekonomika

Kostka másla nad 50 korun. S příchodem podzimu se ceny nesnižují, ba naopak. Lidé už sahají po vlastních alternativách, od domácí výroby po rostlinné náhražky. Podle výrobců dochází každý rok v průměru k dvěma obdobím zdražování - v létě, kdy mléko není tak bohaté na tuky, a pochopitelně před Vánocemi. Česko však není jedinou zemí, kde je másla nedostatek, některé evropské státy jsou na tom ještě hůř.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Potraviny jsou u nás moc levné?

Tržní cena potravin, které se na světě za rok vyhodí, odpovídá HDP Švýcarska. Do této ceny nejsou ovšem započítány ztráty na půdě, vodě a biodiverzitě. Také se sem nezahrnuje negativní vliv na změnu klimatu, uvádí iniciativa Zachraň jídlo. Její zástupkyně Anna Strejcová upozorňuje, že je to asi proto, že jsou u nás potraviny příliš levné.

Ilustrační fotografie

Cena másla je nejvyšší v novodobé historii a stále roste. Jaká cena by byla podle Čechů ideální?

Ekonomika

Rostoucí cena másla mění chování tuzemských zákazníků. Šest lidí z deseti omezilo za poslední měsíc jeho běžnou spotřebu a ostatní o tom v případě zdražení 250gramového balení na 60 korun a více uvažují. Většina dotázaných (81,1 %) považuje za ideální cenu „čtvrtky“ másla 40 korun a méně. Každý druhý spotřebitel plánuje v případě dalšího růstu cen másla jeho nákup do zásoby. Vyplývá to z bleskového průzkumu pro MONETA Money Bank, který uskutečnila agentura IPSOS.

Ilustrační fotografie

Firmy tankují stále častěji za plošné ceny. Jsou dostupné i malým firmám a podnikatelům

Ekonomika

Obliba plošných cen pohonných hmot neustále roste. Jejich výhoda spočívá v tom, že lze tankovat bez ohledu na lokalitu kdekoliv v rámci Česka za jednotnou cenu, která je dlouhodobě pod průměrem ČR. Přitom není účtován žádný dodatečný servisní poplatek, jako je tomu u karet dominantních poskytovatelů. Firmy sdružené v nákupní alianci Axigon natankovaly ke konci prázdnin již o 2 miliony litrů více pohonných hmot než za celý loňský rok.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Jak bude vypadat průmyslová výroba v roce 2030?

Trenér kolaborativních robotů, technik 3D tisku či operátor virtuální reality. To jsou některá povolání, která se do konce příští dekády stanou běžnou součástí průmyslové výroby v Česku. Až čtyřicet procent současných bude naopak nahrazeno stroji, k celkovému úbytku pracovních míst by však dojít nemělo. Budoucnost českého průmyslu, která bude diskutovaná i na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně, by měl potkat trend přesně opačný.

Ilustrační fotografie

Jak má vypadat záruční oprava a co dělat, když nejste s nápravou spokojeni?

Ekonomika

Chcete-li reklamovat zboží, je podle zákona vaším primárním nárokem bezplatná oprava. Mnohdy ale vada přetrvává, i když se prodejce tváří, že je reklamace už u konce. Jak má záruční oprava vypadat a co dělat, když nejste s nápravou spokojeni? Kdy můžete žádat vrácení peněz? A co když prodávající reklamovanou vadu odstraní, ale podaří se mu přitom poškodit zboží jiným způsobem?

Práce v kanceláři

Odcházíte z práce? Zjistěte, kdy máte nárok na odstupné

Ekonomika

Důvody pro odchod ze zaměstnání mohou být různé. Na straně zaměstnanců je častou motivací lepší finanční nabídka či kariérní postup, ale důležitou roli hrají také zajímavé benefity, pracovní kolektiv či místo výkonu práce.

Ilustrační fotografie

Ženy převažují v orgánech firem jen v sedmi odvětvích

Ekonomika

Ve statutárních orgánech českých firem jen v sedmi z 468 analyzovaných odvětví převládají ženy. Výrazná převaha žen je v orgánech společností, které podnikají v předškolním vzdělávání a denní péči o děti.

Ilustrační fotografie

Ceny barevných drahokamů letí vzhůru

Ekonomika

V případě nejpopulárnějších drahokamů vyskočily ceny za posledních 10 let až o stovky procent. Z kategorie barevných drahých kamenů nejvýrazněji zhodnocují turmalíny, smaragdy a rubíny.

Ilustrační fotografie

Zpracování použitých baterií je věda, ale vyplatí se

Ekonomika

I přes vyšší výkon a životnost moderních typů baterií se jejich celková spotřeba v České republice meziročně neustále zvyšuje, za posledních sedm let narostla o 19 procent. Zcela jistě za to může rostoucí počet elektronických zařízení poháněných bateriemi, která si nakupujeme a používáme.

Ilustrační fotografie

Jak si najít cestu mezi lídry na trhu?

Ekonomika

Zaujmout a navázat spolupráci s těmi největšími hráči na trhu není v dnešní ostré konkurenci jednoduchý úkol. Partnerství s velkými korporacemi ale může malým podnikům přinést nové příležitosti a větší stabilitu podnikání. Velkým společnostem zase dává příležitost obstarat si některé služby či produkty externě a soustředit se tak na samotné jádro vlastního podnikání. Jak si ale najít cestu mezi lídry na trhu? Shrnuli jsme několik základních ověřených tipů.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Od loňska skončila 9 dodavatelů elektrické energie. Dávejte si při podpisu smlouvy dobrý pozor

Už 9 dodavatelů elektrické energie od loňského roku do současnosti skončilo a opustilo trh. Vyplývá to ze statistik Operátora trhu s elektřinou (OTE). Loni skončilo 7 dodavatelů elektřiny, letos v létě zanikli další 2 – Central Energy a Enwox Energy. Podle odborníků mohou za ukončením činnosti dodavatelů zřejmě stát rostoucí ceny silové elektřiny. Domácnostem sice nehrozí výpadky dodávek energií, musejí však hledat jiného dodavatele a uzavírat nové smlouvy. Podle odborníků by měli lidé volbu dodavatele elektřiny a plynu více zvažovat.

Ilustrační fotografie

Vezmou roboti lidem práci?

Ekonomika

Průmysl 4.0 zásadně změní trh práce – více než 90 % zaměstnavatelů očekává, že robotizace a automatizace výrazně ovlivní jejich podnikání. Na co se musejí firmy začít připravovat? A na koho dopadnou změny pracovního trhu nejvíce? Průmysl 4.0 bude jedním ze stěžejních témat letošního ročníku odborného veletrhu HR Days.

Větrná elektrárna, ilustrační fotografie

Slunce a vítr uspokojí sotva desetinu energetických požadavků lidstva

Ekonomika

Možnosti větrných a fotovoltaických elektráren při nahrazování klasických energetických zdrojů jsou možná mnohem menší, než se dosud soudí. Podle studie vědeckého týmu z oddělení fyziky a technologie Bergenské univerzity, bude vrchol celkové instalované kapacity větrníků a fotovoltaik dosažen už kolem roku 2030 a nepřesáhne 1,8 TW, což bude v té době představovat sotva desetinu globální spotřeby energie.

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 12:15

Firmy mladé potřebují, to je dobrá zpráva pro čerstvé absolventy. Kolik si mohou vydělat?

Letošní rok je šance na zotavování ekonomiky, prorokují zaměstnavatelé. Je to mimochodem i dobrá zpráva pro letošní absolventy, protože jejich příchodu na pracovní trh by to mohlo pomoci. Většina firem totiž mladé zaměstnance potřebuje, zejména ty IT zdatné. 

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy