Uvažujete o změně zdravotní pojišťovny? Pak je za minutu dvanáct

Zvažujete-li změnu své zdravotní pojišťovny, vězte, že už máte doslova jen pár dní na vyřízení potřebných formalit. Nejbližší přestupní termín je totiž leden 2018, takže pokud chcete být od Nového roku pojištěncem jiné ZP, musíte vše stihnout vyřídit do 30. září. Jinak si počkáte dalších sedm měsíců.

Ilustrační fotografie
reklama

Podle zákona můžete svou zdravotní pojišťovnu změnit jen jednou za rok, a to navíc pouze ve dvou termínech. Pojištěncem nové pojišťovny se tak můžete stát buď k 1. lednu, anebo k 1. červenci, přičemž přeregistraci je v obou případech nutné provést minimálně tři měsíce před těmito termíny.

Samotný přestup k jiné pojišťovně není náročný. Stačí poslat vyplněnou a podepsanou přihlášku nové pojišťovně, původní pojišťovně nemusíte ohlašovat nic. Pokud jste osoba samostatně výdělečně činná (OSVČ), musíte si připravit také kopii živnostenského listu a potvrzení o výši záloh hrazených předchozí zdravotní pojišťovně. Státní pojištěnci (děti, studenti, penzisté, občané zapsaní na úřadu práce atd.) pak dokládají dokumenty prokazující jejich správné zařazení v příslušné kategorii. To v praxi znamená, že studenti předkládají potvrzení o studiu, penzisté potvrzení o přiznání důchodu, nezaměstnaní potvrzení od úřadu práce apod.

Jste-li zaměstnanec, po přechodu k nové pojišťovně vám vzniká povinnost nahlásit přestup svému zaměstnavateli. Informovat ho musíte do osmi dnů od změny, tedy aktuálně do 8. ledna. Pozor – v případě, že změnu nenahlásíte, platby se nepřesměrují k nové pojišťovně. U té původní pak vznikne přeplatek, zatímco u nové nedoplatek, a tím vám hrozí penále. To pak zaměstnavatel může vymáhat od vás. Změnu pak nahlaste také u svých lékařů, které navštěvujete.

Doporučení Hany Kadečkové, tiskové mluvčí ZP MV ČR (211):

Změna zdravotní pojišťovny je významným krokem a při rozhodování byste měli zvážit všechna pozitiva a negativa. Určitě si ověřte pokrytí nové pojišťovny, tedy, zda působí jen regionálně nebo jde o pojišťovnu s celostátní působností, a zda vaši lékaři mají s vybranou zdravotní pojišťovnou uzavřenou smlouvu. V dalším kroku porovnejte nabídku programů a benefitů své původní a nové pojišťovny. Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR (211) např. poskytuje 10 stálých preventivních programů zaměřených na ochranu zdraví a podporu zdravého životního stylu. Našim pojištěncům nabízíme zdarma elektronického pomocníka – Kartu života, která je souhrnem důležitých údajů o jejich zdravotním stavu. Kromě toho díky programu slev a výhod mají naši klienti možnost využít zvýhodněné nabídky od nejrůznějších firem a obchodů, které jsou partnery ZP MV ČR. Nabízíme velice výhodné cestovní pojištění, přičemž studenti ho mají u nás zcela zdarma. Kromě bonusů a výhod však při výběru pojišťovny sázejte také na profesionalitu, stabilitu, dobré jméno pojišťovny a její mnohaletou tradici.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky