Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Účtenkovka: Bez kontroly to nejde, ale...

Placení, tržby, ilustrační foto
Placení, tržby, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Již za týden bude spuštěna účtenková loterie (Účtenkovka), jejímž hlavním smyslem je zvýšení efektu elektronické evidence tržeb. Zákazníci by měli být motivováni výhrou a vyžadovat účtenku. Finanční správa bude mít následně možnost doměřit daně někomu, jehož účtenka se objevila v loterii a přitom chybí v příjmech pokladny.

Nebude to však tak přímočaré. Finanční úřad s příslušným podnikatelem zahájí důkazní řízení a bude si muset udělat i jasnější představu o případném rozsahu podvodu. Doměřit  daň z příjmů z jediné účtenky by totiž nebylo příliš efektivní, ale pokuta za nedodržení pravidel EET by mohla dosáhnout až 500 000 korun. Informuje Vlastimil Sojka, daňový poradce a jednatel společnosti KODAP.Bez kontroly to opravdu nejde a pokud víme, finanční úřady sice personálně posílily kvůli kontrole EET. Nejde však o zaměstnance, kteří mají kontrolovat účetnictví a daňová přiznání. Vydávají jen správní pokuty za nedodržení pravidel EET. Zároveň platí, že nyní finanční úřady těžko hledají nějaké personální rezervy pro kontrolní činnost. Mimořádně je zahlcují zejména výstupy z kontrolních hlášení. V poslední době, především u právnických osob, neevidujeme namátkové běžné kontroly, kterých už bylo málo i před kontrolním hlášením.

Můžeme se jen dohadovat, kam se bude ubírat metodika daňové správy. Logicky ale očekáváme, že v první fázi budou prověřovány jen ty největší rozdíly mezi evidencí EET a přiznanými příjmy. Často to ale bude stejně hledání jehly v kupce sena, protože EET v mnoha případech nemůže z podstaty principu svého fungování ani přibližně odpovídat přiznaným příjmům. Časem se tedy nejspíš EET stane jen signální informací, která vyvolá daňovou kontrolu jen v kombinaci s jinými poznatky správce daně.A ještě k samotné výhře. Ta při vynaložených 5,4 milionu korun na 21025 výher průměrně odpovídá 257 korunám. Ostatně, výher ve výši 100 korun bude 20 tisíc, tedy 95 procent z celkového počtu. Za pozornost stojí také relativně nízký počet výher v poměru k miliardě registrovaných účtenek za prvních pět měsíců fungování EET.

Témata:  EET (elektronická evidence tržeb) ekonomika účtenková loterie

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy