Ekonomika

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

Fiala: V ozdravném balíčku nelze očekávat velké nebo principiální změny

Ekonomika

Nelze očekávat, že v konsolidačním balíčku mezi prvním a druhým čtením ve Sněmovně budou velké nebo principiální změny. Novinářům to dnes řekl premiér Petr Fiala (ODS). Úpravy jednotlivostí ale nevyloučil, pokud se na nich shodne celá vládní koalice. Podle Fialy i předsedkyně TOP 09 a Sněmovny Markéty Pekarové Adamové se diskuse o balíčku chýlí k závěru.

CZK

Změny v balíčku, které žádá STAN, připraví rozpočet o více než deset miliard. Nejde o maličkost, znamenaly by ústupek z hlavního cíle balíčku

Ekonomika

Komentář Lukáše Kovandy: Změny v konsolidačním balíčku, které se podle dnešní zprávy Mladé fronty Dnes nejspíše podaří prosadit hnutí STAN, by v příštím roce připravily státní rozpočet o více než deset miliard korun – v porovnání se situací při prosazení stávající, nepozměněné podoby balíčku. Více než deset miliard korun přitom představuje zhruba třetinu výnosu, který měl státnímu rozpočtu balíček na příjmové straně v příštím roce zajistit. Nejde tudíž o žádné „drobné“.

Ilustrační fotografie

Zájem o víno klesá, Francie platí vinařům v Bordeaux za rušení vinic

Ekonomika

Dokonce i "nektar bohů" podléhá klimatickým změnám a mánii po řemeslných pivech. Vinaři v prestižním francouzském regionu Bordeaux se chystají vytrhat i s kořeny tisíce hektarů vinic, protože změna spotřebitelských návyků a globální oteplování zasáhly jeden z korunních klenotů francouzského zemědělství, upozornil server Politico.

Ministerstvo financí

Ekonomika

Ministerstvo financí zhoršilo výhled ekonomiky

Ministerstvo financí v dnešní prognóze zhoršilo výhled ekonomického vývoje pro letošní rok. Očekává pokles hrubého domácího produktu o 0,2 procenta, zatímco v dubnu počítalo s růstem 0,1 procenta. Důvodem zhoršení je větší než očekávaný pokles spotřeby domácností, řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Odhad celoroční inflace ministerstvo ponechalo na 10,9 procenta.

USD

Jak se Argentina naučila milovat dolar a jak by mohla přijít o peso

Ekonomika

Pokud by pravicový politik Javier Milei, který v nedělních primárkách v Argentině dostal největší počet hlasů ze všech uchazečů o prezidentský mandát, zopakoval svůj úspěch i v říjnových volbách, mohla by zaniknout argentinská měna, kterou by nahradil americký dolar, uvádí server BBC News. Milei totiž ve svém programu slibuje plnou dolarizaci argentinské ekonomiky a zrušení argentinské centrální banky.

Ilustrační fotografie

Téměř polovině zaměstnanců starších 55 let chybí digitální dovednosti, vyplývá z průzkumu

Ekonomika

Hlavní překážkou k zaměstnávání lidí v předdůchodovém a důchodovém věku je to, že téměř polovině pracovníků starších 55 let chybí dobré digitální dovednosti pro práci na počítači nebo práci s moderními technologiemi. Zaměstnavatelé na těchto zaměstnancích oceňují hlavně znalosti, lepší pracovní návyky a nižší fluktuaci. Vyplývá to z červencového průzkumu Hospodářské komory mezi 402 zaměstnavateli.

Ilustrační fotografie

Pohonné hmoty dále zdražují, cena nafty vyskočila během srpna už o tři koruny na litr

Ekonomika

Komentář Lukáše Kovandy: Pohonné hmoty v Česku pokračují ve svém zdražování. Benzín za uplynulý týden zdražil o 22 haléřů na 39,39 koruny za litr, takže je nejdražší od loňského listopadu. Nafta nyní vyjde na 37,23 koruny na litr, což značí, že za uplynulý týden její cena vzrostla bez čtyř haléřů o celou korunu. Nafta je nyní nejdražší od letošního února. Během srpna už zdražila bez jednoho haléře o celé tři koruny na litr, benzín za stejnou dobu podražil o 1,50 koruny na litr.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Za propadem ceny zlata je posilování dolaru, shodují se analytici

Za propadem ceny zlata v posledních týdnech je především posilování amerického dolaru v důsledku zvyšování úrokových sazeb v USA. Shodli se na tom analytici, které oslovila ČTK. Zlato od začátku roku zlevnilo o tři procenta na dnešních 1907 USD, tedy asi 42.100 Kč, za unci, což odpovídá 31,1 gramu.

Ilustrační fotografie

Klesají ceny výrobců pšenice i mléka, inflace u potravin ale stále roste

Ekonomika

Pokračující pokles cen zemědělských výrobců, o kterém dnes informoval Český statistický úřad (ČSÚ), je nejvíce vidět u pšenice. Zemědělci ji prodávají i za poloviční cenu oproti loňsku, kdy se v letních měsících ceny přibližovaly až k 9000 Kč za tunu. Klesá i cena mléka, za litr nyní dostávají chovatelé 10,35 Kč, reagoval na dnešní údaje ČSÚ mluvčí Zemědělského svazu ČR Vladimír Pícha.

Ilustrační fotografie

Vypravení prvorozeného prvňáčka do školy letos vyjde na více než 7000 korun

Ekonomika

Komentář Lukáše Kovandy: Blíží se začátek nového školního roku, takže rodiče školáků si musí vyčlenit nemalé finanční prostředky. Zejména pak rodiče, jejichž prvorozené dítě jde do první třídy základní školy. Příslušné finanční náklady na takového žáka letos v průměru přesáhnou 7000 korun, a budou tak nejvyšší v historii. Záleží ovšem pochopitelně na kvalitě pořizovaných věcí. Mnozí rodiče netuší, že jim s vypravením potomka do školy může finančně pomoci stát, a to až částkou maximálně odpovídající desetinásobku životního minima jednotlivce, které letos činí 4860 korun. Na potřeby školáka může tedy stát vyčlenit až takřka 48 900 korun.

Ilustrační fotografie

Mlékárna Olma loni zvýšila tržby o pětinu na 4,4 miliardy korun

Ekonomika

Mlékárna Olma loni zvýšila tržby o pětinu na rekordních 4,418 miliardy korun z 3,669 miliardy korun v roce 2021. Čistý zisk olomoucké mlékárny v roce 2022 vzrostl o čtyři procenta na 215,8 milionu korun, což je také nejvyšší hodnota v historii této akciové společnosti. ČTK dnes informaci získala z výroční zprávy Olmy, která patří do skupiny Agrofert.

Slevy, výprodeje. Ilustrační fotografie

Ekonomika

Čtyři z deseti prodávajících při slevách chybovali, zjistila ČOI

Někteří obchodníci při slevových akcích chybují a neposkytují spotřebitelům informace, které jim zákony od začátku letošního roku ukládají. Česká obchodní inspekce (ČOI) v prvním pololetí udělala 1142 kontrol, ve 40 procentech případů zjistila porušení zákona o ochraně spotřebitele. Prodávající chybovali především při výpočtech slev. Inspekce kvůli tomu vyměřila 39 pokut a vybrala 563.500 korun. Dnes o tom informovala v tiskové zprávě.

Hyundai (ilustrační fotografie)

Hyundai zahájil v Nošovicích výrobu nového modelu elektromobilu Kona

Ekonomika

Automobilka Hyundai chce v závodě v Nošovicích na Frýdecko-Místecku do konce roku vyrobit 21.000 elektromobilů nové řady Kona Electric. Jejich výrobu zahájila dnes. Jde o první auto na elektrický pohon, které se v Česku začalo v roce 2020 sériově vyrábět. Zatím bylo vyrobeno 105.000 vozů určených především pro Německo, Francii, Norsko a Nizozemsko. Stejně jako doposud se Kona Electric bude v nové generaci vyrábět vedle nošovického závodu i v Jižní Koreji, a to primárně pro tamní trh a zámořské destinace. ČTK to dnes za automobilku řekl Petr Michník.

Česká pošta

Česká pošta od října zdraží některé služby SIPO

Ekonomika

Česká pošta od října zdraží některé služby SIPO. Zaslání potvrzení o platbě SIPO bude nově stát 18 korun namísto současných 15 korun. Pošta zároveň zruší službu odvolání souhlasu s platební transakcí, která dosud stála 200 korun.

Česká národní banka (ČNB)

Bankovní rada ČNB vnímá riziko předčasného snížení úrokových sazeb

Ekonomika

Pro vývoj inflace je větším rizikem předčasně snížit úrokové sazby než ponechat zpřísněnou měnovou politiku delší dobu. Shodla se na tom bankovní rada České národní banky (ČNB) při jednání o nastavení sazeb v minulém týdnu. Kvůli proinflačním rizikům odmítla základní scénář své prognózy, který počítal s poklesem sazeb ve třetím čtvrtletí. Alternativní scénáře prognózy, které rada upřednostnila, předpokládají zachování sazeb poblíž současné úrovně sedmi procent do konce roku. Vyplývá to ze záznamu z jednání bankovní rady, který dnes ČNB zveřejnila.

Ilustrační fotografie

Ceny potravin budou dál klesat, vyjma vepřového, odhaduje Potravinářská komora

Ekonomika

Ceny potravin v Česku budou zbytek roku dál klesat, řekla dnes ČTK prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová. Výjimkou je vepřové maso; jeho cena se řídí podle německé burzy, kde pořád roste, dodala. Tempo meziroční inflace v červenci opět zpomalilo, spotřebitelské ceny meziročně stouply o 8,8 procenta z červnových 9,7 procenta.

Ilustrační fotografie

Ceny paliv v ČR dál značně rostou, nafta zdražila za týden o skoro 2 koruny

Ekonomika

Paliva v Česku dál značně zdražují, nafta dokonce za poslední týden o téměř dvě koruny. Nejprodávanější benzin Natural 95 za uplynulý týden zdražil v průměru o 59 haléřů na 39,24 koruny za litr a nafta o 1,79 koruny na 36,71 koruny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Paliva postupně zdražují zhruba od konce května. Zdražování nafty výrazně zrychlilo minulý týden, když byla od 1. srpna zvýšena spotřební daň. Podle analytiků bude zdražování paliv pokračovat i v následujících dnech.

Ilustrační fotografie

Jak využít fotovoltaické léto naplno? Kombinací auta na baterky a solárů, elektromobil může sloužit i jako úložiště

Ekonomika

Jedním z argumentů často používaných proti elektromobilitě je skutečnost, že elektřinu pro nabíjení vozidel získáváme často z elektráren spalujících fosilní paliva. Nicméně, díky stále většímu počtu domácností s fotovoltaickými panely, se situace začíná měnit a vlastnictví solárních panelů spolu s elektrickým vozidlem se stává značně ekologičtější alternativou. Zvláště v letních měsících je elektromobil jako domácí záložní baterie ideálním řešením.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Žně se opožďují. Zemědělci sklidili 45 procent ploch obilovin, práce zpomalilo nepříznivé počasí

Zemědělci k dnešnímu dni sklidili 45 procent osetých ploch obilovin a téměř 77 procent ploch řepky. Oproti loňskému roku se žně opožďují, podle ministerstva zemědělství žně zpomalily vydatné srážky především v závěru minulého týdne. Loni bylo na konci prvního srpnového týdne sklizeno přes 78 procent ploch obilovin a 92 procent ploch řepky. V dnešním žňovém zpravodajství to uvedlo ministerstvo zemědělství. Z polí se zatím sklidilo zhruba 3,66 milionu tun obilovin. Průměrný výnos 6,52 tuny na hektar je zatím téměř o 12 procent vyšší, než byl loňský průměr.

Úřad práce

Růst nezaměstnanosti odpovídá sezoně, trh práce zůstává napjatý, shodují se analytici

Ekonomika

Mírný nárůst nezaměstnanosti na červencových 3,5 procenta z červnových 3,4 procenta odpovídá sezonnímu vývoji. Nic se nemění na tom, že český trh práce zůstává napjatý, shodují se analytici, které ČTK oslovila. Rizikem pro nadcházející měsíce je podle nich situace v průmyslu, kde se firmy potýkají s úbytkem zakázek. Přesto analytici do konce roku neočekávají překročení čtyřprocentní nezaměstnanosti.

Aktuálně se děje

2. května 2024 17:23

1. května 2024 15:10

Americký Senát schválil zákon zakazující dovoz ruského uranu

Americký Senát odhlasoval zákaz dovozu uranu z Ruska, protože Washington více než dva roky poté, co prezident Vladimir Putin zahájil rozsáhlou invazi na Ukrajinu, zvyšuje tlak na válečnou ekonomiku Moskvy.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy