Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Maďaři kvůli inflaci masově vybírají peníze z bank a nakupují vládní dluhopisy

Maďarsko, ilustrační fotografie
Maďarsko, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Maďaři nevěří, že se ekonomická situace v zemi zlepší a že spotřebitelské ceny půjdou dolů. Kvůli inflaci, která je teď nejvyšší v Evropské unii, masově vybírají úspory z bank. Nakupují za ně vládní dluhopisy, neboť předpokládají, že stát nezkrachuje.

S odkazem na údaje maďarské centrální banky o tom píše agentura Bloomberg a další média.

Banky v Maďarsku aktuálně nabízejí úrokovou sazbu 12,5 procenta. Míra inflace v zemi v červenci činila 17,5 procenta, i když se posledních šest měsíců snižuje z lednového maxima 25,7 procenta, což byla nejvyšší hodnota za posledních téměř 15 let.

Střadatelé ve druhém čtvrtletí zvýšili držení domácích vládních dluhopisů téměř o 1,4 bilionu forintů (800 miliard Kč), což je o 13,5 procenta více než ve stejném období loni. Zároveň lidé v Maďarsku měli o 1,9 bilionu forintů méně v hotovosti a na bankovních vkladech, což představuje meziroční pokles o 10,7 procenta, uvedla minulý týden centrální banka.

Data podle Bloombergu ukazují, že přesuny úspor se konaly, už když vláda premiéra Viktora Orbána v červnu oznámila zvláštní 13procentní daň z úroků získaných z bankovních vkladů. Vláda tehdy uvedla, že chce zvýšit poptávku po maďarských vládních dluhopisech.

Orbán obhajoval podle něj vlastenecké nákupy dluhopisů v době, kdy Evropská unie zadržuje asi 28,7 miliardy eur (bezmála 690 miliard Kč) z finančních prostředků vyčleněných pro Maďarsko. Brusel krok zdůvodňuje obavami z úplatků a o stav právního státu v Maďarsku. S tím vláda v Budapešti nesouhlasí a tvrdí, že Brusel ji trestá za to, že na některé otázky v EU má jiný názor.

Vláda v Budapešti také omezila schopnost správců investičních fondů investovat do jiných aktiv, než jsou dluhopisy. Snažila se tak snížit úvěrové náklady.

Maďaři si většinou nakoupili dluhopisy navázané na inflaci. Objem retailových dluhopisů tohoto druhu, tedy těch, které drží drobní investoři, vzrostl v první polovině letošního roku o 37 procent na 5,9 bilionu forintů.

Růst spotřebitelských cen se může ve čtvrtém čtvrtletí dostat pod deset procent, řekl Orbán. Rychlý přesun bankovních vkladů bedlivě sleduje centrální banka, která bankám minulý týden sdělila, aby zintenzivnily řízení likvidity tak, aby se vyhnuly dalším kontrolám.

Témata:  Maďarsko státní dluhopisy

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 10:21

Předpověď počasí na noc a pátek 26. dubna

Počasí u nás bude ovlivňovat svým okrajem tlaková níže nad severozápadní Evropou. Kolem ní k nám začne proudit teplejší vzduch od jihu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

České domácnosti loni platily za elektřinu nejvíce v EU, přestože Česko vyvezlo takřka nejvíce elektřiny v celé EU

KOMENTÁŘ Lukáše Kovandy: Česko je ryze z ekonomického hlediska určitou anomálií. Vykazuje sice poměrně výrazný nadbytek vyprodukované elektřiny, avšak přesto jeho domácnosti čelí jejím vysokým cenám. Dokonce nejvyšším v celé EU ve vyjádření dle standardu kupní síly, které umožňuje mezinárodní porovnatelnost. A to přitom tedy Česko loni v čistém vyjádření vyváželo čtvrtý největší objem elektřiny v EU.