Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bankovní rada ČNB vnímá riziko předčasného snížení úrokových sazeb

Česká národní banka (ČNB)
Česká národní banka (ČNB)
Foto: Michael Zelinka / INCORP images

Pro vývoj inflace je větším rizikem předčasně snížit úrokové sazby než ponechat zpřísněnou měnovou politiku delší dobu. Shodla se na tom bankovní rada České národní banky (ČNB) při jednání o nastavení sazeb v minulém týdnu. Kvůli proinflačním rizikům odmítla základní scénář své prognózy, který počítal s poklesem sazeb ve třetím čtvrtletí. Alternativní scénáře prognózy, které rada upřednostnila, předpokládají zachování sazeb poblíž současné úrovně sedmi procent do konce roku. Vyplývá to ze záznamu z jednání bankovní rady, který dnes ČNB zveřejnila.

Členové bankovní rady se shodli, že i přes nynější zpomalování inflace přetrvávají v ekonomice proinflační rizika. Je to zejména riziko ztráty ukotvenosti inflačních očekávání a související riziko vzniku mzdově-inflační spirály, které by vedly k obnovení poptávkových tlaků. Dalším proinflačním rizikem je podle rady delší působení expanzivní fiskální politiky, tedy tvorba vysokých deficitů. Viceguvernérka ČNB Eva Zamrazilová v této souvislosti upozornila, že i když se vláda přihlásila ke konsolidaci veřejných financí, se strukturálním schodkem státního rozpočtu počítá i v dalších letech, což vede k přílivu peněz do ekonomiky a představuje proinflační faktor.

Za proinflační riziko považují členové bankovní rady i situaci na trhu práce, který zůstává přehřátý i přes pokles ekonomické aktivity. Podle člena bankovní rady Tomáše Holuba to může podpořit pokračování rychlého růstu nominálních mezd, což by se projevilo v setrvačnosti inflace. Člen rady Jan Procházka také upozornil, že mzdy v reálném vyjádření kvůli vysoké inflaci rychle klesly, což vytváří podmínky k dohánění dřívějšího stavu v příštích letech a tedy i dodateční proinflační tlaky.

Holub a členka rady Karina Kubelková na jednání také upozornili na vysoké marže firem jako jeden aspekt inflace. Podle Holuba existuje riziko, že zejména u velkých podniků s výrazným podílem na trhu mohou marže v budoucnu klesat pomaleji. Kubelková zmínila riziko, že by vyšší mzdový růst firmy mohly spíše přetavit do vyšších cen, než aby tyto vyšší náklady pokryly ze svých vysokých marží.

Témata:  Česká národní banka (ČNB) inflace

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 12:15

Firmy mladé potřebují, to je dobrá zpráva pro čerstvé absolventy. Kolik si mohou vydělat?

Letošní rok je šance na zotavování ekonomiky, prorokují zaměstnavatelé. Je to mimochodem i dobrá zpráva pro letošní absolventy, protože jejich příchodu na pracovní trh by to mohlo pomoci. Většina firem totiž mladé zaměstnance potřebuje, zejména ty IT zdatné. 

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy