Vepřové maso ve školních jídelnách? Muslimové se bouří

Muslimové z francouzského města Saint-Seurin se vzbouřili proti tamnímu starostovi. Nelíbí se jim jeho rozhodnutí o tom, že místní škola už nebude nabízet alternativu k obědům obsahujícím vepřové maso.

Ilustrační fotografie
reklama

Marcel Berthomé, starosta obce Saint-Seurin v západní Francii, oznámil, že si muslimové budou muset vystačit pouze s přílohou ve dnech, kdy se bude v základní škole podávat vepřové maso. Dodal, že si škola již nemůže dovolit nabídnout dětem ne-vepřovou alternativu.

Rozhodnutí Berhomého odstranit z nabídky jídlo bez vepřového vyvolalo zděšení mezi muslimskými rodiči, kteří tvrdí, že jejich děti jsou diskriminováni kvůli své víře. Sonia, matka pětiletého chlapce, který nejí vepřové, tvrdí, že starosta zahájil útok na místní muslimskou komunitu.

„Starosta se rozhodl sám. S námi toto rozhodnutí nebylo konzultováno. Jsem muslimka, ale jsme také občanka. Nejsme jiní než ostatní. Platíme místní daně a budeme platit našim dětem i jídlo ve školní jídelně. Starosta by neměl rozhodovat, co bude mít můj syn na talíři,“ uvedla pro deník France Bleu. „On v podstatě říká: sněž to nebo jdi.“

Další muslimská matka uvedla: „Jak těžké může být vařit 10 nebo 15 hovězích karbanátků jednou nebo dvakrát týdně?"

Berhomé stížnosti rodičů protestujících proti nové nabídce smetl ze stolu, trvá na tom, že ke kroku přistoupil z „finančních důvodů“. „Některé děti nejí vepřové, některé nechtějí jíst ryby a někteří nejedí hovězí maso. Nejedná se o politicky motivované rozhodnutí. Nechci, aby se muslimové cítili stigmatizováni. Město je v dluzích, a nemůžeme si dovolit vařit dvě různá jídla denně. Takže pokud nejste spokojeni, nejezte ve škole!“ vzkázal.

Mluvčí kanceláře starosty uvedl, že se opatření dotkne pouze hrstky muslimských školáků, tedy ne více než 15 dětí.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky