Z evropského města se stal ráj muslimů. Štědré sociální dávky, přísný islám, žádná kontrola

Stále více radikálních muslimů se přesunuje z Francie do Velké Británie. Tam je totiž čekají štědré sociální dávky, nedostatek kontroly ze strany státních orgánů a možnost praktikovat přísnější verzi islámu. Velká Británie si získala reputaci jako halal ráj pro saláfisty, kteří nejsou schopni zajistit si víza do Saúdské Arábie. Tvrdí to francouzský magazín L'Obs.

Ilustrační fotografie
reklama

Týdeník varuje, že Small Heath v oblasti Birminghamu, kde 95 procent obyvatel praktikuje islám, je jedním z nejoblíbenějších míst pro francouzské muslimy, kteří hledají nový domov, kde mohou ženy nosit celoobličejový závoj. Tento oděv byl ve Francii zakázán v roku 2010.

„Daeš [Islámský stát] tu není a nikdo se na vás se nedívá“ vysvětluje Dounia, žena marockého původu, která se přestěhovala do Small Heath z Francie spolu s manželem Karimem a čtyřmi dětmi asi před rokem. Život v této oblasti je pro muslimy úžasný, tvrdí. Existují tu tělocvičny rozdělené podle pohlaví a bazény, které mají oddělené hodiny plavání pro ženy a muže, obchody mají modlitební místnosti a v nemocnicích ženy mohou požádat o prohlídku ženským doktorem.

Dalším důvodem, proč se pár se usadil v Small Heath, je „splynutí s davem“, řekla Dounia. Do oblasti se podle magazínu stěhuje stále více muslimů z Francie.  L'OBS poukazuje na nedostatek kontroly v porovnání s Francii a dalšími zeměmi Evropy, kde bezpečnostní služby často pozorně sledují salafisty.

V květnu Karim, 30-letý muslimský konvertita, ve škole jeho 10leté dcery vysvětloval, že se rodina přestěhovala do Velké Británie kvůli „svobodě“. „Děti nevěděly, že [ve Francii] dívkám není dovoleno nosit závoj ve škole, nebo že v jídelně nejsou halal pokrmy. Byly z toho v šoku,“řekl pro L'Obs .

Exodus salafistů do Británie podle některých urychlila hrozba brexitu. Jeden z tamních muslimů připouští, že do Small Heath se z Francie přistěhovalo asi 100 rodin, a do Birminghamu nejméně 300 rodin. Právě migranti podle L'Obs tvoří „pilíř komunity“ v Birminghamu, který díky tomu představuje „hotspot“ ceněný saláfisty. Mezi další patří Luton, Leicester a některá předměstí v Londýna, kam se také hromadně stěhují muslimové.

Do Británie se podle magazínu stěhují salafisté z celé Evropy – konkrétně z „Paříže, Roubaix, Marseille, Bordeaux... Belgie, Nizozemí a Španělska“. Pro muslimy ve Velké Británii „je život levný, nezaměstnanost je nízká a mešity a madrasy jsou hojné“, uvádí L'Obs.

Muslim jménem Hassan vysvětluje, že on i všichni jeho kamarádi se ve Francii setkali s urážkami i s tím, že je manažeři kvůli náboženství vyhodili. „Ve Francii nemůžete říci svému šéfovi, že se musíte modlit, ale tady to můžete udělat kdekoliv. V Ikei, v továrně. Přijde manažer a sám vám to navrhne,“ přiznává.

Přesto prý ani ve Small Heath není vše úplně ideální. Anglická konvertitka k islámu jménem Selma si stěžuje, že v oblasti se konají protesty krajní pravice. „Ale je to menšina,“ řekla a zdůraznila, že i státní školy „podporují praxi přísného islámu“. „Je to učitel, který se ujišťuje, že holčičky nezapomenou nosit šátky,“ řekla pro L'Obs .

Právě školy hrál velkou roli v rozhodnutí Husajna přestěhovat se do Británie i s svou rodinou. Utíkali prý před „homosexuální propagandou“ ve francouzských státních školách. „Chtěl jsem, aby moje žena mohla nosit závoj a aby děti mohly získat vzdělání v souladu s našimi hodnotami,“ řekl. „Tohle gay manželství. Jak to můžeme akceptovat?“

Pro saláfisty s evropskými pasy, kteří chtějí žít v souladu s přísnými islámským učením „není nic jednoduššího než se usadit v Británii“, kde dostanou „velkorysý balík péče, veřejných služeb, je tu dostatek práce, a to vše bez víza nebo povolení k pobytu,“ dodává L'Obs .

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky