České plynovody chce od RWE koupit trojice společností

Investiční skupiny KKCG a Penta a Energetický a průmyslový holding, za kterým stojí skupiny PPF a J&T, chtějí převzít provozovatele českých plynovodů Net4Gas. Tu se její německý majitel RWE chystá prodat, informovaly v pátek Lidové noviny (LN).

reklama

Na přímý dotaz však Energetický a průmyslový holding ani skupina Penta Investments nechtěly svůj zájem potvrdit. Skupina KKCG, patřící jednomu z nejbohatších Čechů Karlu Komárkovi, se jako jediná k zájmu o Net4Gas otevřeně hlásí. „Po dokončení interních analýz, a pokud se neobjeví neočekávané události nebo překážky, tak předpokládáme, že skupina KKCG předloží svou investiční nabídku,“ uvedl Komárkův mluvčí Daniel Plovajko v Lidových novinách.
 
Jako mylná se ukázala zpráva, že nabídku podá provozovatel přenosové soustavy, státem vlastněný ČEPS. O jejím zájmu o Net4Gas před měsícem informoval týdeník Euro.

„Žádná nabídka z naší strany na tuto společnost nebyla podána a ani neplánujeme ji podat,“ uvedla pro LN mluvčí ČEPS Zuzana Dvořáková.
 
Jak potvrdil mluvčí skupiny RWE v Česku Martin Chalupský, ve hře jsou dvě varianty prodeje Net4Gas. Podle první bude na prodej celý provozovatel a soutěž bude otevřena i pro strategické investory, jako je Komárkova skupina KKCG.
 
RWE však stále zvažuje i druhou variantu, podle níž by prodal 75 procent různým bankám, pojišťovnám a penzijním fondům a ponechal by si 25procentní podíl i hlavní vliv na řízení společnosti. Právě tímto způsobem RWE loni prodalo firmu Amprion, což je jeden ze čtyř provozovatelů páteřní elektrické sítě v Německu.

Otázkou zůstává, kolik za Net4Gas německý koncern utrží. Podle zdrojů LN by si představoval nejméně dvě miliardy eur, tedy přes 50 miliard korun. Realita však může být méně příznivá. „Spektrum odhadů hodnoty je poměrně široké – v rozmezí od jedné do dvou miliard eur,“ uvedl Alex Verbeek, expert na transakce a restrukturalizace ve společnosti KPMG Česká republika.

Témata: RWE

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky