Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zdražování pohonných hmot nabírá na tempu. A bude ještě hůře

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Komentář Lukáše Kovandy: Růst cen pohonných hmot v Česku nabral na tempu, a přitom dále zrychlí. Benzín v uplynulém týdnu zdražil o 68 haléřů na litr na 39,77 Kč/l a nafta o 52 haléřů na litr na 39,12 Kč/l. Vzhledem k přetrvávající poměrně vysoké ceně ropy a včerejšímu poměrně výraznému oslabení koruny vůči dolaru je třeba počítat s dalším zrychlením zdražování pohonných hmot. Benzín tak v příštím týdnu zdraží o zhruba 80 haléřů na litr, nafta pak o přibližně 60 haléřů na litr. Benzín se tak už v příštím týdnu bude průměrně celorepublikově prodávat za více než 40 Kč/l.

Nadále vysoké dolarové ceny ropy Brent se nyní kombinují se zmíněným citelným oslabením koruny vůči dolaru do blízkosti minim za celé období od roku 2022. Výsledkem je, že korunová cena barelu Brentu je nyní nejvýše od loňského října.

Ropa bezprostředně stoupá kvůli očekávanému útoku Íránu nebo jeho proxy-spojenců na izraelské vojenské a vládní cíle. Před takovým útokem, jenž má být „na spadnutí“ a dále vystupňuje již půlroku trvající vysoké napětí na Blízkém východě, varují Spojené státy a jejich spojenci. Válka Izraele s teroristy Hamásu, kteří jsou právě jedním z proxy-spojenců Íránu, by tak získala nový rozměr, což by vedlo k růstu cen ropy. Její cena se přitom již nyní pohybuje celkem vysoko, kolem úrovně 90 dolarů za barel.

Aby toho nebylo málo, dolar citelně posiluje, a to i vůči koruně. Důvodem je – dle včerejších dat – stále příliš vysoká jádrová inflace v USA, která tamní centrální banku zřejmě přiměje odložit zahájení snižování základní úrokové sazby. Ta by tak letos vůbec klesnout nemusela, přičemž nelze vyloučit dokonce ani její zvýšení. To způsobuje, že atraktivita koruny vůči i ve výhledu stále solidně úročenému dolaru klesá, což ji oslabuje, což vede a povede k růstu cen pohonných hmot u českých čerpacích stanic, i kdyby cena ropy Brent v dolarech vůbec nerostla a stagnovala.

Témata:  pohonné hmoty

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 15:57

Češi opět nakupují byty. Je to nečekané překvapení

Chuť Čechů na nákup nemovitostí opět vzrostla. V Praze, hlavním realitním trhu, developeři v prvním čtvrtletí prodali 1600 nových bytů, což je nejvyšší počet za poslední tři roky. Růst poptávky je patrný i v jiných oblastech; například v Brně se zájem v prvním čtvrtletí zvýšil více než dvojnásobně ve srovnání s předchozím rokem. Tento trend vede k zastavení poklesu cen bytů, a letos se pravděpodobně ceny opět zvýší. Tuto informaci zveřejnil server novinky.cz.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy