Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ekonom Kovanda: Pohonné hmoty budou zdražovat i nadále

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Michael Zelinka / INCORP images

Pohonné hmoty v Česku přestaly po zhruba třech měsících zlevňovat. V uplynulém týdnu stoupla jak cena benzínu, tak nafty. Vyčerpal se totiž potenciál, který dosud poskytovalo snižování cen ropy na světovém trhu.

Od druhé poloviny loňského září do první poloviny prosince klesla dolarová cena ropy Brent o bezmála 25 procent, v korunách to bylo dokonce takřka o 26 procent. Od první poloviny prosince však ropa trendově zdražuje, a to zejména v souvislosti s růstem napětí v Rudém moři a tamními útoky jemenských povstalců na obchodní plavidla, včetně ropných tankerů. Přepravní společnosti tak plavidla odklánějí alternativní trasou kolem Mysu Dobré naděje, namísto Suezským průplavem, a tyto tisíce námořních mil navíc pochopitelně právě i dodávky ropy zpožďují – a  prodražují.

Napětí v Rudém moři a obecněji na Blízkém východě přitom bude spíše dále houstnout, což znamená další tlak na růst cen ropy a i tedy pohonných hmot v ČR. Ty by mohly v příštím týdnu zdražit o zhruba 30 haléřů na litr.

Bezprostředním důvodem možného dalšího houstnutí napětí na Blízkém východě jsou včerejší exploze v Íránu. Při pietě k uctění památky generála Solejmáního zabily přes sto lidí. Teherán z útoku viní Izrael a Spojené státy a považuje je za odplatu za říjnový útok teroristů z Hamásu, které podporuje, na Izrael.

Kromě Hamásu podporuje íránský režim také právě jemenské povstalce, kteří na plavidla v Rudém moři útočí. V důsledku explozí tak nyní rozhodně vyloučit další zintenzivnění činnosti jemenských povstalců, které bude mít neblahý dopad jak na obchod s ropou, tak na mezinárodní obchod jako takový. Vždyť Suezský průplav představuje důležitou tepnu, jejímž prostřednictvím se uskutečňuje dvanáct procent globální obchodní přepravy, dodává Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank.

Témata:  pohonné hmoty ekonomika komentář

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 12:15

Firmy mladé potřebují, to je dobrá zpráva pro čerstvé absolventy. Kolik si mohou vydělat?

Letošní rok je šance na zotavování ekonomiky, prorokují zaměstnavatelé. Je to mimochodem i dobrá zpráva pro letošní absolventy, protože jejich příchodu na pracovní trh by to mohlo pomoci. Většina firem totiž mladé zaměstnance potřebuje, zejména ty IT zdatné. 

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy