Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zlato cestuje přes Atlantik dál na východ. Víte proč?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Postoj západní a východní polokoule ke žlutému kovu je výrazně odlišný. Ve Spojených státech amerických došlo v prvním čtvrtletí roku 2017 k poklesu investic, zatímco Východ se ve stejném období vydal opačnou cestou a zlato nadále hromadí. Informuje Jakub Petruška, investiční analytik, Zlaťáky.cz

Když porovnáme první dva měsíce roku 2016 a 2017, tak zjistíme, že letos bylo z USA exportováno o 44,5 tun více. To je nárůst o 78,8 %.Celkový import zlata do USA za první dva měsíce letošního roku činil pouze 80 tun, přičemž export dosáhl 101 tun. Celková bilance tedy napovídá, že muselo dojít k likvidaci zásob ve výši 21 tun.A kam se 101 tun vyvezlo? Podle údajů USGS (United States Geological Survey – americká vědeckovýzkumná vládní agentura) směřoval vývoz opět z velké části do východních zemí. Do Číny, Hongkongu a Indie směřovaly téměř 2/3 z celkového vývozu za zmíněné období.

V celém roce 2016 byl poměr vývozu do těchto zemí ještě vyšší. Pokud bychom srovnali poslední dva roky, pak se vývoz do těchto zemí zdvojnásobil z 31 tun na 61,8 tun. Největší množství zlata směřovalo do Švýcarska, následuje Velká Británie, Spojené arabské emiráty a zbytek byl pak vyvezen do Německa, Kanady a Mexika.Co to tedy znamená? Zdá se, že chování amerických investorů není zcela racionální. I když v současné chvíli vidíme dobrou a růstovou náladu na akciových trzích, problémy mnoha ekonomik vůbec nejsou vyřešeny a je jen otázkou času, kdy přijde další krize.To si možná západní země stále nechtějí připustit. Naopak východní země si to nejspíše uvědomují a řídí se historicky ověřenou strategií, kdy investice do zlata znamená určitou jistotu. Budoucnost nám ukáže, kdo na přesunu zlata východ vydělá.

Témata:  zlato stříbro

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy