Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zlato je na vzestupu. Bude rok 2024 rokem kovů?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Komentář: Bude rok 2024 rokem kovů? Zlato právě dosáhlo nového rekordního maxima díky silné maloobchodní poptávce a rekordním nákupům centrálních bank. S vyhlídkou na snížení sazeb v USA ještě v tomto roce by mohlo dojít k dalšímu posílení, říká Ole Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank.

Jak obchodovat se zlatem

Fyzické zlato: Nákup fyzického zlata ve formě šperků, mincí nebo prutů poskytuje přímou expozici vůči kovu, ale je spojen s náklady na bezpečné skladování, pojištění a vyššími náklady na obchodování.

Zlaté ETF/ETC: ETF: Burzovně obchodované fondy nebo komoditní fondy nabízejí pohodlný způsob, jak investovat do zlata, aniž byste museli držet fyzický kov. Tyto produkty přesně sledují ceny zlata a lze s nimi snadno obchodovat na burzách.

Akcie/ETF zaměřené na těžbu zlata: Investice do těžebních společností nebo ETF, které drží koš těžebních akcií, poskytují expozici vůči cenám zlata. Tyto investice však nesou provozní rizika a mohou vykazovat vyšší volatilitu ve srovnání se samotným zlatem. Od roku 2022, kdy americký Federální rezervní systém začal zvyšovat sazby, aby omezil prudce rostoucí inflaci, se těžaři zlata potýkají s problémy ve vztahu k ceně zlata v souvislosti s rostoucími náklady směrem k financování, pracovní síle a materiálům. Slabost pozorovaná v posledních několika měsících způsobila, že sektor je ve vztahu k cenám zlata stále více podhodnocen a dosahuje nových rekordních závěrečných maxim.

Které faktory řídí zlato?

Měnová politika: měnová politika amerického Federálního rezervního systému, včetně úrokových sazeb a inflačních cílů, významně ovlivňuje ceny zlata. Protože zlato nepřináší úroky, zvyšující se úrokové sazby zvyšují náklady obětované příležitosti držby zlata, což často vede správce aktiv ke snižování expozice vůči reálným aktivům.

Reálné výnosy dluhopisů: ceny zlata se často pohybují inverzně k úrokovým sazbám, protože rostoucí sazby zvyšují oportunitní náklady držby neúročených aktiv, jako je zlato. Dlouhodobí investoři sledují vývoj reálných výnosů amerických dluhopisů, které představují výnos z investice do dluhopisů upravený o očekávanou inflaci.

Poptávka centrální banky: několik centrálních bank v posledních letech nakupuje zlato, aby diverzifikovaly své rezervy a zbavily se silné závislosti na dolaru. Kromě toho je zlato díky absenci úvěrového rizika nebo rizika protistrany celosvětově důvěryhodným rezervním aktivem.

Geopolitické napětí: Zlato je považováno za bezpečné aktivum, které investoři vyhledávají v době geopolitické nejistoty nebo krize díky jeho vnitřní hodnotě a vnímané stabilitě.

Spekulativní činnost: Hedgeové fondy a spekulanti často předvídají a zesilují cenové pohyby na trzích se zlatem na základě fundamentálních faktorů a faktorů založených na hybnosti.

Témata:  zlato ekonomika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:25

Valorizace důchodů 2025: První prognózy naznačují očekávané navýšení

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

České domácnosti loni platily za elektřinu nejvíce v EU, přestože Česko vyvezlo takřka nejvíce elektřiny v celé EU

KOMENTÁŘ Lukáše Kovandy: Česko je ryze z ekonomického hlediska určitou anomálií. Vykazuje sice poměrně výrazný nadbytek vyprodukované elektřiny, avšak přesto jeho domácnosti čelí jejím vysokým cenám. Dokonce nejvyšším v celé EU ve vyjádření dle standardu kupní síly, které umožňuje mezinárodní porovnatelnost. A to přitom tedy Česko loni v čistém vyjádření vyváželo čtvrtý největší objem elektřiny v EU.