Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konflikt na Blízkém východě probudil ceny zlata z poklesu

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Eskalace konfliktu na Blízkém východě mezi Izraelem a Hamásem zvýšila poptávku po aktivech, která jsou v očích investorů bezpečným přístavem. Cena zlata zaznamenala během pondělního obchodního dne nejvyšší jednodenní cenový skok za posledních 5 týdnů. K růstu ceny drahého kovu nepochybně přispěla nejistota na trhu před výsledkovou sezónou firem a zveřejněním údajů o inflaci v USA.

Vojenský konflikt na Blízkém východě hrozí investorům větší volatilitou, což se promítá do větší nejistoty na trzích. Kromě zlata posílila také cena stříbra, která těžila z obav, že tamní situace přeroste v širší konflikt.Zlato po korekci opět rostePodle serveru Investing.com klesla hodnota futures kontraktu na zlato s dodáním v prosinci 2023 za poslední tři měsíce z 1 066 USD za unci až na 1 827 USD za unci. V posledních dnech se však investoři opět uchýlili k této bezpečné investici, v důsledku čehož cena začala posilovat a v pondělí se pohybovala kolem 1 869 USD za unci.Ačkoli cena zlata v posledních týdnech zaznamenala mírnou korekci, při pohledu na pětiletý graf vidíme, že se z dlouhodobého hlediska stále pohybuje v "silných" zelených číslech. Celkově si za toto období připsala 50 %. Z desetiletého pohledu je v plusu o celých 55 procent, což ukazuje, že jako dlouhodobá investice má nepochybně velký význam a může být přínosem nejen pro konzervativnější investory, ale také při diverzifikaci portfolia těch, kteří dávají přednost rizikovějším investicím.Stříbro v těsném závěsuPozitivně reagovala i cena druhého nejznámějšího drahého kovu - stříbra, která ještě před několika dny dosahovala 20,9 USD za unci. Kontrakt na stříbro s dodáním v prosinci 2023 uzavřel pondělní obchodní den na 21,9 USD za unci. Z pětiletého pohledu se cena nachází ve stejném plusovém teritoriu jako cena krále drahých kovů, a to na úrovni 51 %. Při pohledu na desetiletý graf je však výrazně níže - na 14 procentech.

Ceny ropy rovněž rostouCena ropy Brent během pondělního asijského obchodování vzrostla o více než 3 USD za barel a dosáhla hodnoty kolem 87 USD za barel. Holubičí komentáře představitelů Fedu během úterý uklidnily nervozitu investorů a způsobily pokles cen černého zlata, po kterém následoval poměrně silný růst evropských akcií.Budoucí vývoj je otázkouVývoj aktiv na finančních trzích bude i nadále reagovat na případné známky eskalace konfliktu a další související události, které se objeví v následujících dnech. Prozatím se však zdá, že se situace stabilizovala. V dlouhodobějším horizontu mohou být pro drahé kovy větším faktorem úrokové sazby v USA, uzavírá Olivia Lacenová, hlavní analytička společnosti Wonderinterest Trading Ltd.

Témata:  Izrael Hamás zlato

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 10:21

Předpověď počasí na noc a pátek 26. dubna

Počasí u nás bude ovlivňovat svým okrajem tlaková níže nad severozápadní Evropou. Kolem ní k nám začne proudit teplejší vzduch od jihu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

České domácnosti loni platily za elektřinu nejvíce v EU, přestože Česko vyvezlo takřka nejvíce elektřiny v celé EU

KOMENTÁŘ Lukáše Kovandy: Česko je ryze z ekonomického hlediska určitou anomálií. Vykazuje sice poměrně výrazný nadbytek vyprodukované elektřiny, avšak přesto jeho domácnosti čelí jejím vysokým cenám. Dokonce nejvyšším v celé EU ve vyjádření dle standardu kupní síly, které umožňuje mezinárodní porovnatelnost. A to přitom tedy Česko loni v čistém vyjádření vyváželo čtvrtý největší objem elektřiny v EU.