Ekonomika

Ilustrační fotografie

Úroda je letos solidní, obilnin se sklidí více. Pečivo by proto mělo dále zlevnit, na tahu jsou řetězce

Ekonomika Komentář

Komentář Lukáše Kovandy: Tuzemští zemědělci očekávají, že se jim letos podaří sklidit 7 930 tisíc tun základních obilovin. V letech 2020 až 2022 se jim vždy nakonec podařilo sklidit přes osm milionů tun obilovin. Meziročně by tedy letos šlo o pokles, ale pouze „kosmetický“. Navíc je možné, že i letos nakonec celková sklizeň hodnotu osm tisíc tun převýší.

ekonomika

Blízkovýchodní konflikt: Bude hrozbou pro českou ekonomiku?

Ekonomika

Komentář Kryštofa Míška: V době, kdy eskalace mezi Izraelem a Hamásem trvá již několikátý týden, začínají se rýsovat obavy ohledně jeho dopadu na světovou ekonomiku. Mezinárodní měnový fond (MMF) a Světová banka varují před rostoucími cenami ropy a inflačními tlaky, které by mohly ovlivnit i českou ekonomiku. Obě instituce přitom počítají s ekonomickým růstem v České republice v roce 2024 okolo 2,3 %. Ačkoli obě instituce předpovídají ekonomický růst v České republice v roce 2024 okolo 2,3 %, situace na Blízkém východě nesouvisí jen s tamním konfliktem.

Ilustrační fotografie

Levně na webu, draze na faktuře aneb Úskalí nákupů ze zahraničí

Ekonomika

Přišli jste při nákupech na internetu na to, že v zahraničí mají vámi vybraný produkt výrazně levnější než na našem trhu? Nebo sháníte konkrétní model, který v České republice, potažmo ani v Evropské unii, není k dostání? Objednávání zboží ze zahraničí nikdy nebylo jednodušší. Pokud takovou koupi zvažujete, je však dobré mít na paměti několik úskalí, které při tom mohou nastat, a zvážit si potenciální pro a proti.

Ilustrační fotografie

Jaké dopady bude mít umělá inteligence na ekonomiku

Ekonomika

„Adaptace AI bude spíše vleklý proces, než revoluční změna ze dne na den. V dalších letech bude její dopad na ekonomiku jen minimální a většího boomu se dočkáme možná až v příští dekádě. Vyspělé ekonomiky budou existenčně závislé na této technologii kvůli nepříznivé demografii,“ říká analytik BHS Timur Barotov.

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

Ekonomika

Samé dobré zprávy pro Fialovu vládu. Inflace v Česku klesá nejrychleji v EU a současně nejrychleji za 22 let

Komentář Lukáše Kovandy: Česko již prakticky zkrotilo inflaci. Ratingová agentura Standard & Poor’s mu přitom současně potvrzuje hodnocení úvěruschopnosti, a dokonce i příslušný výhled. Fialova vláda tak získává mezinárodně přijímaný „štempl“, že zvládla podstatnou část odstřižení od dodávek ruských energií, aniž by destabilizovala veřejné finance. To může být jeden z klíčových „trumfů“ předvolební kampaně.

Zemní plyn

Ceny energií klesají. Mnoho lidí ale bude mít zálohy ještě vyšší

Ekonomika

I když poslední zprávy napříč trhem hovoří o poklesu cen energií o 10 až 30 %, netýká se to zdaleka všech a ihned. V reálném vyúčtování od dodavatelů totiž chodí nové rozpisy záloh o stovky procent vyšší. Důvod je čistě pragmatický. Dodavatelé nezlevňují vždy všechny své produkty najednou a u téměř všech smluv na dobu určitou máte nastavenou automatickou prolongaci do jiné produktové řady nebo do právě aktuální ceny daného produktu.

Ilustrační fotografie

Zlevňování pohonných hmot v Česku slábne

Ekonomika

Komentář Lukáše Kovandy: Průměrná cena benzinu v Česku klesá hlouběji pod úroveň 40 Kč za litr, tempo jeho zlevňování ale zpomaluje. Za poslední týden zlevnil natural o 33 haléřů na 39,57 koruny. O 29 haléřů na litru zlevnila nafta, za litr teď řidiči dají průměrně 39,88 Kč. Cena nafty se po necelém měsíci dostala v uplynulém týdnu pod hodnoto 40 Kč/l. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny paliv sleduje. Po předchozím několikaměsíčním zdražování klesají průměrné ceny pohonných hmot třetí týden v řadě.

Ilustrační fotografie

Vyplatí se fixace ceny za elektřinu a plyn?

Ekonomika

Ceny energií po loňské krizi od letošního ledna klesaly, cena plynu se na mezinárodní burze v Rotterdamu snížila až o 68 procent, u elektřiny o 38 procent. Postupně se situace začala stabilizovat během léta. Pokud nepřijde mimořádně krutá zima, nedojde opět k energetické krizi či ovlivnění nyní již několika válečnými konflikty, neměly by ceny výrazněji růst.

Ilustrační fotografie

Konflikt na Blízkém východě probudil ceny zlata z poklesu

Ekonomika

Eskalace konfliktu na Blízkém východě mezi Izraelem a Hamásem zvýšila poptávku po aktivech, která jsou v očích investorů bezpečným přístavem. Cena zlata zaznamenala během pondělního obchodního dne nejvyšší jednodenní cenový skok za posledních 5 týdnů. K růstu ceny drahého kovu nepochybně přispěla nejistota na trhu před výsledkovou sezónou firem a zveřejněním údajů o inflaci v USA.

Energetika, ilustrační fotografie

Po dvou letech od pádu Bohemia Energy čeká řadu odběratelů energií nepříjemné překvapení

Ekonomika

Je tomu už dva roky, co skupina Bohemia Energy ukončila svou činnost. V aktuální době všeobecného snižování cen energií bude vybrané domácnosti a firmy paradoxně vůbec poprvé čekat nepříjemné zdražení. Nicméně ostatní, kteří budou v následujícím období řešit změny smluv, čekají v případě ceny silové elektřiny a plynu spíše pozitivní vyhlídky. Kdo se bude těšit a kdo se má naopak obávat? A na co se mají odběratelé připravit v roce 2024?

Ilustrační fotografie

Kontroverzní konsolidační balíček: Zdražení se bude týkat všech

Ekonomika

Konsolidační balíček dostal zelenou. Úpravy, které s sebou balíček přináší se dotknou takřka všech. Hlavní změny se týkají dvou sazeb daně z přidané hodnoty, místo tří, zvýšení daně z nemovitosti, zrušení některých daňových výjimek, a navíc dojde například ke zdražení dálniční známky.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Zemědělské podniky bojují s nedostatkem zaměstnanců

V českém zemědělství pracuje okolo 98 000 lidí. Přitom ještě před pětadvaceti lety v oboru pracoval téměř dvojnásobek. Mzdy v zemědělství stále zůstávají silně podprůměrné, jde o jeden ze segmentů s dlouhodobě nejnižšími výdělky. Zemědělce zachraňují zahraniční pracovníci a moderní technologie.

Ilustrační fotografie

Pohonné hmoty v Česku zatím zlevňují

Ekonomika Komentář

Komentář Lukáše Kovandy: Průměrná cena benzinu v Česku klesla po čtyřech týdnech pod 40 Kč za litr. Za poslední týden zlevnil natural o 61 haléřů na 39,90 koruny. O 24 haléřů na litru zlevnila nafta, za litr teď řidiči dají průměrně 40,17 Kč. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny paliv sleduje. Po předchozím několikaměsíčním zdražování klesají průměrné ceny pohonných hmot druhý týden v řadě.

Ilustrační fotografie

Musí vám zaměstnavatel umožnit práci z domova?

Ekonomika

Novela zákoníku práci nově zavádí širší pojem pro práci z domova, a to práce na dálku. Musí zaměstnavatel vždy umožnit práci na dálku? Je nějaká specifická skupina zaměstnanců, která má právní nárok na práci na dálku či nikoliv? Dle novely zákoníku práce nemá žádná skupina zaměstnanců na práci na dálku právní nárok, nicméně specifická skupina zaměstnanců má právo o něj požádat, přičemž je zaměstnavatel v případě, že žádosti nevyhoví, povinen své odmítnutí zdůvodnit.

Ilustrační fotografie

Pohonné hmoty v Česku po dlouhé době zlevňují

Ekonomika Komentář

Komentář Lukáše Kovandy: Několikaměsíční zdražování pohonných hmot v Česku se v uplynulém týdnu zastavilo. Ceny pohonných hmot jsou však nadále poblíž svých už takřka ročních maxim. Navíc zlevnění je zřejmě jen přechodné a nejpozději od poloviny října se obnoví zdražování. Nejprodávanější benzin Natural 95 zlevnil od minulé středy v průměru o sedm haléřů na 40,51 koruny za litr a nafta o dva haléře na 40,41 koruny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje.

Aktuálně se děje

2. května 2024 17:23

1. května 2024 15:37

Kryptomiliardář Changpeng Zhao z Binance jde do vězení

Zakladatel největší americké kryptoburzy stráví čtyři měsíce ve vězení.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy